Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Friday, September 30, 2011

Nursery IIUM Ditutup

0 comments
Nursery IIUM tutup seminggu bermula 29 Sept sampailah 5 Okt gara2 ada budak terkena penyakit HFMD. Ummi antara yang awal dapat tahu sebab tengahari tu ummi pergi visit Asyraf macam biasa. Sampai je kat depan nursery, nampak poster ni.
Ihsan gambar dari blog kak ayu

Terus jadi kalut sebab very short notice. Nak mintak cuti tapi head of dept takde kat ofis. Ditambah lagi minggu depan hari Isnin kena jaga exam 3 jam! Terus call abah tanya dia sanggup tak jaga Aiza dan Asyraf hari Isnin depan time ummi jaga exam. Nasib baik abah sanggup. Lepas bagi susu kat Asyraf, ummi terus balik ofis apply annual leave. Kesian kat mak bapak yang lain. Ramai yang sangat terkejut bila dapat tau nursery nak kena tutup masa ambik anak masing2 waktu petangnya. Sure diorang tak sempat nak buat apa2 plan.

So bermula dari semalam, ummi melepak le kat rumah dengan budak2. Kalau dulu, bila nursery tutup or Aiza demam, gigih jugak ummi angkut dia bawak pegi ofis. Tapi ni bila dah ada Asyraf, tak kuasa le nak bua gitu! Lagipun dah ada rumah sendiri kan, seronok je nak guling2 terbongkang terlentang dengan anak2 depan tv. Yeah!!!

Monday, September 26, 2011

Mulberi Idaman Hati

1 comments
Sejak menceburkan diri dalam hobi gardening ni, ummi memang selalu blogwalking tengok hasil tanaman orang lain. Memang jeles bila tengok orang lain tanam macam2 pokok sayur dan buah kat rumah masing-masing. Ummi punya kawasan tanah pulak cuma sekangkang kera. Kalau nak tanam banyak2 pokok memang kena fikir dan plan betul2. Keinginan nak tanam pokok mangga atau pokok buah yang lain memang terpaksa dilupakan le. So ummi tercari2 jugak pokok buah apa agaknya yang sesuai tanam dalam pasu sehinggalah ummi terjumpa artikel pasal tanaman buah mulberi. Hihihi buah mulberi pon jadiklah! So hari2 ummi cakap dengan abah pasal pokok mulberi. Sehinggalah minggu lepas,abah ambik ummi kat ofis, bila ummi masuk kereta...ummi nampak ada pokok dalam kereta. Rupanya pokok mulberi! Hohoho sukanya thanks abah.

Ikut artikel kat internet, kalau kita nak pokok mulberi kita berbuah, kena cantas ranting dan daunnya sekali. Nanti dia akan tumbuh tunas baru disertai dengan bunga seterusnya jadi buah. Tapi sebab kitorang baru je beli pokok mulberi tu, rasa macam was2 nak gondolkan dia. So last2 abah cuma kerat ranting dan buang daun yang dah kuning je.

Pokok mulberi sebelum kena cantas
Sangat tak sabar nak tunggu hasilnya. Pokok mulberi ni sesuai tanam guna keratan batang. Kalau guna biji benih, dikatakan ambik masa 8 tahun baru berbuah! Ayoyo lambat sangat tu tak larat nak tunggu.

Buah Mulberry hasil carian kat Google
Yang kelakarnya, bila abah dah beli pokok mulberi ni, baru kitorang perasan yang rupanya jiran depan rumah ada pokok mulberi yang SANGAT BESAR. Dahannya rimbun dan buahnya pon banyak. Dalam hati kata "ha, tu le kau taknak beramah mesra dengan jiran tetangga. Duk tercari2 nak beli anak pokok padahal depan rumah ada sebesar2 tidak". Btw ummi dah pon borak dengan jiran depan rumah ni pasal pokok mulberi dia. Dia kata next time kalau dia buat aktiviti pruning kat pokok mulberi dia ni, dia akan bagi batang2 pokok mulberi ni untuk ummi tanam.

"harap2 aku balik rumah ni nanti ada le 'bungkusan' yang ditunggu2 tu kat depan rumah"

Rasa2nya, apa lagi pokok buah yang sesuai tanam dalam pasu ye?

Mood Berkebun Menyerang!

0 comments
Hari tu masa ummi blogwalking, ummi terjumpa artikel pasal cara menanam daung bawang. So hari yang sama lepas balik kerja, terus ajak abah singgah Tesco cari bawang yang dah bercambah macam yang disyorkan dalam artikel tu. Sebelum ni ummi pernah try sekali tanam daung bawang tapi dah dekat sebulan langsung tak nampak tunas. Bawang tu macam membusuk je dalam tanah.  Rupa2nya ada silap teknik sikit. Kalau nak ikut teknik yang betul, caranya macam ni:

1. Cari bawang yang dah bertunas. Ummi beli kat Tesco harga 45 sen je. Bawang yang dah bertunas bukan ada orang nak beli pon. Niat di hati nak cari kat area reduce-to-clear je tapi takdelah pulak.
2. Kopek kulit bawang dan beberapa layer lagi sampai nampak akar yang baru nak muncul.

3. Tanam dalam pasu atau atas tanah. Tak perlu tanam dalam2. Cukup sekadar 3/4 bawang tertanam dalam tanah.
4. Siram dan tunggu hasilnya.

Daun bawang selepas 2 hari ditanam.

Lepas tu dah alang2 berkebun tu, ummi tanam jugak daun sup. Daun sup dan daun bawang ni memang selalu ummi beli kat pasar malam. Selalunya ummi masukkan dalam sup ikan merah feveret abah dan Aiza. Tapi sekiranya tanaman ummi ni berjaya, lepas ni jimatlah sikit duit tak payah beli lagi kat pasar.


Daun sup dah selamat ditanam dalam pasu

Mood berkebun sekarang ni memang tengah memuncak. Selalu plan nak berkebun petang2 lepas balik kerja tapi Aiza dan Asyraf tak pernah sporting. Last2 hari tu ummi dan abah berkebun malam2 buta pukul 11 malam hahahaha. Harus lain kali ummi snap gambar abah siram pokok bunga malam2 buta sebagai bukti!

Wednesday, September 21, 2011

Dating Lepas Balik Kerja

0 comments
Semalam on the way balik kerja abah ajak singgah One Utama. Sajalah nak bawak Aiza dan Asyraf jalan2. OU sekarang dah berubah wajah. Sekarang ni pun masih banyak kedai yang under construction and renovation. Dengan saiz OU yang sebesar tu, maybe akan ambik masa beberapa bulan (atau mungkin tahun?) untuk siap renovate sepenuhnya. Dah bertahun2 ummi pergi OU sejak dari dating di zaman bujang sampailah ni dah ada 2 orang anak, ummi still tak boleh hafal layout kat OU. Kalau jalan sorang2 kompem sesat. Ummi cuma ingat layout level ground floor saje sebab level tu banyak kedai makan (nampak sangat kalau jalan2 tu asik ingat nak makan je kihkihkih).

By the way semalam kitorang sempat terjah Jusco sahaja. Segalanya serba baru di Jusco. Bahagian supermarket dan food court berubah lokasi. Mula2 sampai, kitorang pergi bahagian baby dulu. Bahagian ni sangat convenient sebab ada baby room. So senanglah untuk emak2 di luar sana yang nak menyusukan anak dan tukar lampin. Dispenser air yang boleh keluarkan air panas dan air sejuk pun ada so sangat senang kalau nak bancuh susu. Lepas tu pusing2 kat level tu ternampaklah satu beg mickey mouse yang sangat lawa. Actually sebelum ni abah macam ada plan nak belikan Aiza beg sekolah ada roda. Tapi semalam bila dah nampak beg mickey mouse ni, dia terus cakap nak beli walaupun beg tu takde roda pun. Sebabnya beg tu cantik sangat dan harganya pun SANGAT berpatutan. Cuma RM29.90 je. Aiza pun suka sampaikan dia pakai beg tu ke hulu ke hilir siap sempat main leggo walaupun belum bayar.
Beg yang lagi besar dari tuannya
Kebetulan ummi still ada voucher Jusco RM20 redeem points sebelum raya hari tu. So ummi gunakan voucher tu untuk beli beg Aiza. Abah tinggal top up lagi 10 hengget je. Syioknya!

Bestnya kalau shopping guna voucher!  
Lepas shopping kitorang turun tingkat bawah ke bahagian food court dia. Kat bahagian food court ni bersebelahan dengan tempat main. Ada banyak mainan yang kena masuk coins tu. Aiza sempat naik kuda yang boleh gerak2 sampai 2 round. Makanan kat food court tu pun boleh tahan jugak harganya. Semalam kitorang order mee hongkong. Takdelah superb sangat tapi bolehlah kalau nak memuaskan nafsu anak tekak!

Tapi yang paling ummi suka, betul2 kat sebelah food court tu ada DAISO! Alah kedai barangan Jepun yang jual semua barang RM5 tu. Semalam tak sempat nak pergi sebab nak mengejarkan sembahyang maghrib kat rumah. Takpe lain kali boleh terjah.

Muka hepi anak beranak



Tuesday, September 20, 2011

Dialah Best Friend Ummi

0 comments
Entry ini ditulis khas buat anak sulung ummi yang tersayang...Aiza Izzati Azli

Aiza Izzati,
Kesayangan abah dan juga ummi,
Permata hati yang tiada tolok ganti,
Dah besar nanti harapnya dapat jadi doktor gigi.

Penggemar masakan abah dan ummi

Aiza Izzati,
Anak yang petah dan comel sekali,
Keletahnya selalu buat ummi tak kering gusi,
Tapi kadang2 geram jugak tapi simpan je dalam hati.

Dah lepas main bedak, ada hati nak berposing.


Aiza Izzati,
Dialah best friend ummi,
Yang menceriakan hidup ummi setiap hari,
Sesungguhnya ummi bersyukur dikurniakan anak 'sekreatif' gambar di bawah ini.

'Menumpahkan' daya kreatif di atas cadar ummi. Hangin ummi dibuatnya!

Aiza Izzati,
Jadilah kakak long yang baik hati,
Berbudi bahasa, bertanggungjawab dan berdedikasi,
Menjadi role-model pada adiknya iaitu Asyraf Ilhami.

Rakan sepermainan - Aiza, Asyraf dan Kiki Maus
Aiza Izzati,
Harapan ummi padanya menggunung tinggi,
Semoga membesar jadi anak yang solehah dan suka berbakti,
Pada keluarga, agama dan ibu pertiwi.

Anak solehah idaman ibu2 di luar sana!

Aiza Izzati,
Dialah peneman di kala ummi 
sepi dan sunyi...

Ummi sayang Aiza dulu, kini dan selamanya!


Finger Licking Good!

0 comments
2,3 menjak ni si Asyraf suka betul hisap jari. Sampai berbunyi2 macam sedap sangatlah jari dia tu. Bila ummi sumbat puting dalam mulut dia, dia taknak pulak. Nak kata lapar, bila ummi bagi susu pon kadang2 dia taknak. So memang agaknya dia saje suka2 nak hisap jari.


Hari ni genap umur Asyraf 3 bulan 1 minggu. Dah banyak keletahnya. Bila diagah dah boleh senyum dan ketawa. Tak sabar nak tunggu dia besar so that dia boleh main dengan si kakak pulak. Sekarang ni pun kalau dia tengok kakak dia main dan lompat2 atas tilam, dia akan excited sama. Tunggulah lagi beberapa bulan, sure havoc dan bersepah satu rumah dikerjakan dua beradik ni. Takpelah rumah bersepah sikit asalkan Aiza dan Asyraf dapat main dengan gembira.

p/s Ummi loves both of you!


Thursday, September 15, 2011

Yeay Esok Nak Jalan-Jalan

0 comments
Bukan nak kemana pon, cuma nak ke Teluk Intan rumah kakak ummi yang secara rasminya sekarang dah jadi orang Perak. Dia buat kenduri doa selamat sempena anaknya dapat offer buat medic kat UK. Sambil tu sebab masih dalam bulan syawal, jadi dia buat open house sekali. Tambah excited sebab semua adik beradik ummi pon nak pegi jugak kecuali cik Ajib dan wak Ani. Bukan selalu dapat jumpa ramai2 satu family ni. Maklumlah, adik beradik 12 orang! Kalau tak beria2, memang susah nak kumpulkan semua dalam satu masa.

Ummi nak ajak abah gerak pagi sikit, time tu cuaca masih sejuk, jalan belum jem, Asyraf pon dalam mood tidur so insyaAllah perjalanan akan jadi lebih tenang. Dapatlah ummi jamu mata tengok pemandangan sekeliling. Kalau lalu jalan dalam lagi best sebab boleh tengok rumah2 kampung, sawah padi kat Tg.Karang, berhenti tepi jalan beli air tebu etc. Tapi untuk perjalanan esok ni, abah dah plan nak try highway LATAR yang baru bukak tu. Sebab lalu highway, patutnya akan sampai Teluk Intan lebih awal le. Kita tengok esok macam mana.

Kat dalam kepala ni ada macam2 plan bila dah sampai Teluk Intan. Abah dah cakap nak pegi beli udang kering. Ummi pulak rasa macam nak pegi Sitiawan beli sotong kering, satay ikan dan segala macam jajan2 makanan laut ni. Kalau lagi ekstrem, mungkin jugak kitorang nak pegi Pulau Pangkor saje nak bagi Aiza rasa naik feri. Cakap pasal Pulau Pangkor, actually tahun lepas kitorang hampir2 nak naik feri pegi Pulau Pangkor. Tapi kebetulan waktu tu public holiday, ramai sangat orang nak pegi Pulau Pangkor, so macam kena tunggu lama untuk naik feri. Waktu tu pulak dah tengahari. Last2 kitorang cancel. Tahun ni kalau rajin nak cuba nasib lagi sekali ngehngehngeh...

p/s semangat ni nak balik awal. Baju sehelai pon tak packing lagi!

Monday, September 12, 2011

Kerja...Kerja...Kerja

0 comments
Hari ni hari pertama kerja setelah 3 bulan on maternity leave. Berkobar-kobar rasa rindu nak jenguk ofis. Baju dah siap iron, beg sekolah budak2 dah letak tepi pintu, bangun pukul 6.30am terus mandi. Pukul 7.30am dah on the road. Sampai kat ofis, takde orang pon! Ramai yg datang lambat sebab masih mood beraya or maybe jugak tengah ada kelas. Btw, ummi hanya akan kembali mengajar bulan 1 tahun depan. Best kan? Sebabnya sekarang dah penghujung semester. So memang alang kepalang nak mengajar. Semester akan datang ni pulak semester pendek. So tak perlu mengajar jugak. Semester seterusnya start bulan Januari 2012 baru ummi mengajar semula. So ni kat ofis hidup dengan gumbira!

Lepas punch in, on the way nak naik bilik...ummi nampak 2 bungkusan untuk ummi.

Yang pertama ini:
Drypers Drypantz untuk Aiza saiz XL 32x4 pieces. Hooray! Suke sesangat. Rasanya ini dapat hadiah sebab baru2 ni gambar Aiza ada tersiar kat dalam Drypers Jalinan Ibu Bapa monthly circle. Actaully ada dua gambar Aiza tersiar kat situ (kes ummi hantar atas nama ummi dan atas nama abah jugak)

 Gambar Aiza dengan abah posing manja

Gambar Aiza yang banyak ong! Gambar ni pernah menang hadiah photo printer ummi masuk contest kat facebook.

Dengan gigih dan gembiranya ummi angkat kotak hadiah tu ke ofis. Petang ni balik kerja nak suruh abah datang ofis kejap angkat kotak ni masuk dalam kereta. Tak larat le ummi nak angkat.

Yang kedua ini pulak:

Biji benih kiriman En.Iskandar dari http://www.tanamsendiri.com/. Abah beli biji benih ni minggu lepas. Tak sangka hari ni dah sampai. Efisien sungguh nampaknya En.Iskandar. Dia siap bagi benih free untuk dicuba. Sekarang ni ummi dan abah memang tengah mood petani moden. Semua benda rasa nak tanam sendiri. Setakat ni cuma cili dan daun pandan hasil usaha ummi yang menjadi. Semaian daun parsley abah dah masuk minggu kedua masih tak nampak tunas pon lagi. Jangan kecewa tau abah! kalau tak tumbuh jugak kita beli jelah kat Tesco kihkihkih.

Hari ni jugak hari pertama hantar Asyraf ke nursery. Baru sejam hantar dah rasa rindu huhuhu. Maklumlah selama 3 bulan ni tak pernah berenggang dengan dia. Pukul 12.30 tengah hari ummi dah terjah nursery nak jenguk dia. Nasib baiklah nursery dekat je. Kalau malas nak jalan kaki, golek2 pon boleh sampai. Bila ummi jenguk dia tengah hari tadi, teacher tengah cuba tidurkan dia guna bouncer. Bila dia ternampak ummi, terus dia senyum sampai telinga. Ummi dokong dia, bawak duduk bawah kipas, bagi susu...then tak sampai 5 minit dah tido!

Budak botak- hari pertama ke sekolah.

So hari ni akan bermulalah siri 'asal-lunch-je-ummi-hilang-pegi-nursery'. Semoga Asyraf tak banyak meragam kat sekolah. Ummi miss u. Ummi miss Aiza a.k.a kakak long jugak. And not least, miss abah jugak tidak ketinggalan! Muuuaahhhsss pada semua orang.

Thursday, September 8, 2011

Berbudi Pada Tanah

0 comments
Mode sangat sedeh...huwaaaa...

Sebabnya pokok cili yang ummi semai dah ada yang mati taktau kenapa. Suspek utama tak lain tak bukan siput vavi yang banyak kat atas tanah tu atau mungkin jugak semut tanah. Memang dasar binatang! selamba2 je makan tananam ummi. Ummi semai dalam 15 benih. As of semalam ada lebih kurang 11 anak pokok yang dah timbul. Selama ni ummi tutup pasu semaian tu dengan plastik. Tapi dah 2,3 hari ni saje jelah bukak sebab nak tayang kat abah semaian ummi menjadi. Tapi bila check pagi ni, tinggal 8 pokok je. Lagi 3 pokok dah takde daun tinggal batang je. Sungguh SADIS!

Btw pokok yang ummi semai ni adalah pokok cili panjang2 yang kalau kat Tesco jual sekilo RM6-RM8 tu. Konon2 kalau berbuah semua pokok bolehlah ummi buat perusahaan sos cili secara komersil untuk makanan anak beranak pulak kehkehkeh

Sekarang memang tengah mood menanam pokok. Masa pindah sini, dah ada serumpun pokok serai depan rumah. Then ummi tanam pandan. Tak sangka HIDUP! lepas tu terus semangat nak tanam pokok lain. So far pokok cili dah menunjukkan sinar harapan. Ni ummi tengah menyemai pokok kunyit, daun bawang dan pokok limau purut.

Ummi tanam pokok2 yang edible je. Setakat pokok bunga or pokok hiasan, macam tak nampak apa pointnya <-- sebab dalam otak ingat makan..makan..makan ajer gamaknya!

Wednesday, September 7, 2011

Selamat Hari Raya

0 comments
Hari ini hari ke-8 bulan Syawal.

Memang dah terlambat, dah basi, dah tak relevan...tapi ummi still jugak nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua satu2nya pembaca blog ini. Mohon maaf zahir dan batin!

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez