Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Thursday, December 27, 2012

Cuti-Cuti Sabah

1 comments
Menunggu masa untuk punch out. Ummi bercuti mulai esok hingga selasa depan. Lepas punch out terus ke KL Sentral,then ambik ERL ke KLIA. Cuti-cuti Sabah akan bermula. Seronoknya! So jumpa lagi minggu depan. Bye

Wednesday, December 26, 2012

Precious Gift Ever

1 comments
Hari Jumaat lepas ummi dapat hadiah dari abah.

Hadiah yang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat berharga.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Hadiah yang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat ummi nanti-nantikan.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Hadiah yang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat susah nak dapat.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Hadiah yang saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangat buat ummi hepi.
*
*
*
*
*
*
*
*
* Nak tau apa dia? Ni ha:

SET HIDROPONIK :)

Dah lama tau cari benda alah ni siap google sana sini tapi tak jumpa. Siap dah plan nak beli online dari satu kedai kat Kedah nun jauh kat sana. Tapi last2 jumpa satu website jual set ni kat Dengkil. Nak order online pon boleh tapi sebab tak sabar punya pasal, PAKSA abah pergi self pick-up. Nasib baik abah kata tak jauh pun dari ofis - 5 minit drive je.

I'm so happy. Mood gardening kembali semula. So boleh geng dengan kawan sekolah menengah Si Imah yang baru berjinak2 nak jadi petani moden. Hi Imah, i miss you (sambil lambai2 tangan)!

Biasanya kalau orang lain, akan fokus pada satu jenis sayur untuk sekali tanam. Then bila dah tuai, tanam sayur lain pulak. Tapi sebab ummi eksaited, ummi tanam 8 jenis sayur kat 8 lubang berlainan. Ada sawi, kailan, ketumbar, pak choi semua ada. Nampak sangat jakun kan? Hahahaha...

In 4 weeks time, insyaAllah boleh makan sayur hidroponik ni. Nanti ummi update dalam posting yang lain. Promise!





Tuesday, December 25, 2012

Big Bad Wolf 2012

0 comments
Big Bad Wolf 2012 dah berakhir Ahad lepas. Ummi tak pergi pun. Tapi abah pergi. Bukan sekali, bukan 2 kali - TAPI 3 KALI. Over tau! Saje nak buat ummi jeles. Mula2 pergi hari Khamis, dah beli then keluar pi Mines. Then masuk balik. Round kali kedua dan beli lagi a few books. Sebab over excited, esok paginya dia pegi lagi. So total 3 kali. Total damage : more than RM200++.
Rasanya BBW ni dah beberapa kali buat kat Malaysia. Tapi tak pernah sekali pun teringin nak pergi. Selalunya tiap2 tahun terjah Pesta Buku kat PWTC tu je. Tapi entah kenapa tahun ni tergerak hati nak pergi. Sebab ummi busy - memanjang meeting tak berhenti, so abah je pergi. Alasannya nak cari buku related dengan research PhD dia tu. Sekali bila sampai rumah, ni ha yang dibeli:
PhD sangat le tu
Tapi memang seriously sangat murah. Contohnya popup book ni - materialnya superb,bukan setakat popup-tapi siap ada muzik lagi ala2 kad raya. Hard cover. Kalau kat luar ni kompem puluh2 riggit. Kat BBW harganya cuma RM15
Semuanya terpop-up keluar
Buku Ni Hao Kailan ni pun best jugak. Kalau pergi Borders Aiza memang suka ambik buku2 macam ni. Sebab interaktif boleh tekan butang keluar macam2 bunyi. Kat luar ummi taktau jual berapa ringgit. Tapi kat BBW jual RM10. Juling mata!
Ni pulak buku cum Jigsaw Puzzle. Harga RM10.
5 jigsaw puzzle dalam satu buku
Kebanyakan buku2 yang abah beli ni buku aktiviti. I mean, bukan setakat buku untuk dibaca je tapi ada macam2 aktiviti boleh buat - muzik, puzzle, popup, flip over etc. I like!
Untuk diri sendiri - abah beli buku Dan Brown: The Last Symbol. Hard cover. Harganya RM15. Untuk ummi pun ada jugak. Novel dari author Nora Roberts. Tajuknya Going Home.
Buku abah

Buku ummi - tak start baca pun lagi

Well, dia ni bukanlah favourite author ummi pun, tapi abah beli sebab:
Ada 4 cerita dalam 1 novel. Berbaloi2 katanya.Well, biasalah abah tu - always go for quantity. Ahaks.
Dan sebab tersangatlah suka dengan BBW tu, abah telah mengisytiharkan bahawasanya BBW akan jadi sebahagian dari AKTIVITI TAHUNAN dia. Dan2 tu jugak ummi isytiharkan bahawa shopping akan jadi AKTIVITI HARIAN ummi. Sekian harap maklum!



Wednesday, December 19, 2012

Gigi Oh Gigi

6 comments
Ummi dari kecik tak suka minum susu. Dulu2 kalau hisap botol pun, isi dengan air sirap. Dah le taknak makan, susu pun tak minum. Underweight memanjang sampaikan tiap kali pergi klinik untuk timbang berat, mesti doktor bagi susu free setin. Sampai umur 6 tahun dapat susu free tiap2 bulan. Kesian kat nyai dengan yai mesti dalam hati doktor tu cakap "apesal le mak bapak budak ni tak bagi anak dia makan?". Padahal dulu2 masa kecik memanglah makanan tak mewah tapi banyak je makanan maklumlah nyai kalau masak tak pernah kuantiti sikit. Sekarang ni bila Asyraf tanak makan baru ummi rasa tension. Padan muka kau ummi! Dulu kau buat kat nyai sekarang Asyraf buat kat kau pulak hahahaha gelak untuk diri sendiri.

Susu yang ummi dapat  tu jenama KLIM macam gambar kat bawah ni. Sekarang susu tu dah takde hilang ditelan mati mak, diluah mati bapak. Salah peribahasa haha.
Sapa pernah minum susu ni angkat tangan!
Cerita kat atas tu mukaddimah saje. 

Bila kita tak minum susu, tak cukup kalsium - mulalah gigi buat hal. Dulu2 tak rasa sangat la ni bila dah tua baru menyesal! Paling ketara, asal pregnant je ummi mesti ada masalah gigi. Tiap kali pregnant, hilang gigi sebatang. Ayyyooo! Kot kalau 12 kali pregnant macam nyai, terus keropos semua gigi!

Dipendekkan cerita, lepas pregnantkan Asyraf - masalah gigi jadi meruncing macam masalah negara. Ada satu geraham tu siap pecah 2 punyalah dahsyat! So last few months, setelah berbulan2 ummi pendam masalah gigi ummi ni dalam hati mulut, ummi pergi jumpa dentist UIA. Sekalinya dia cakap - sini tak boleh buat sebab tak cukup equipment. Alololo sedeh ummi dibuatnya. Gigi ummi perlukan root kernel canal treatment. Basically sebab gigi tu dah pecah, so dentist akan matikan akarnya. then akan reconstruct bahagian atas gigi tu. Yang tu orang panggil 'crowning'. Kalau buat kat private, harganya around RM800-2K above tengok pada klinik! Hambik kau! Dah le UIA tak cover. Sigh.

Lepas Google dan tanya orang sana sini especially Kak Aisyah, semua recommend pergi Klinik Gigi HUKM kat Chow Kit tu. Kat situ murah sebab student dentist yang buat -part of diorang punya silibus le. Sebatang gigi RM55 je kalau tak silap. Cuma satu je masalahnya - LAMA! Bukan senang2 kita datang terus buat crowning. Lepas daftar and check semua, kena masuk waiting list dulu. Maximum dia suruh tunggu sampai setahun. Omaigod! Berjanggut jugak nak tunggu.

So far ummi dah buat 2 kali treatment. 1st treatment masa pertengahan bulan Nov aritu. Time tu doktor check dan kemudian buat tampalan. @nd treatment ujung bulan Nov, doktor bukak tampalan-xray-kemudian matikan akar gigi. 3rd treatment taktau lagi bila. Ni la kena tunggu masuk waiting list. 

So far, baru sebulan berlalu. Eleven months to go. Sabarlah ummi! Siapa suruh dulu2 (sampai sekarang) tanak minum susu. Kan dah padan muka...

p/s ni semua salah abah! ---> tak pasal2 je kan?



Tuesday, December 18, 2012

Rezeki Contest: Cosmo BLiv, Marie Claire Purelogy, Dutch Lady

0 comments
# Cosmopolitan BLiv
As usual, ummi tak beli pun majalah Cosmopolitan tu. Just belek2 kat kedai majalah, send SMS and alhamdulillah mengena. Kali ni dapat produk Bliv Bseen. Dah namanya pun Bseen, so hadiahnya semua berkaitan mata ; dark circle reliever dengan eye dryness conqueror.

Satu tu krim nak buang dark circle. Satu lagi peel off mask untuk bahagian mata saje. Yang ni ummi suka. Ummi dah plan nak pakai mask ni time Cikta atau Cikyah datang rumah. Ala2 girl activities gitu hihihi. Bila dah pakai, sure kitorang akan jadi exactly macam ni:
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Special Agent OSO hahahah
Honestly, dalam banyak2 produk kecantikan, mata le paling tak mendapat perhatian ummi. Padahal mata le bahagian paling penting. Dari mata turun ke hati hokah?? So lepas dah guna produk ni nanti, sure mata ummi bersinar-sinar kena pakai spek hitam kalau tak semua orang silau kihkihkih.

#Marie Claire Pureology Caring Oil
Yang ni pun ummi tak beli majalahnya, sebab ummi just masuk contest online. Dapat minyak rambut mahal harga RM120 khas ummi nak hadiahkan kat abah sebab abah ada BANYAK rambut kihkihkih. Ini bukan perli abah tau. Ni ikhlas straight from my heart! 


Tapi belum sempat nak redeem hadiahnya padahal tempatnya punyalah dekat kat sek13 tu je. Akan diusahakan secepat mungkin!

#Dutch Lady Peraduan Kenali Potensi Si Manja
Dalam entry lepas ummi ada bagitau ummi menang contest ni atas 2 nama; satu nama abah satu lagi nama ummi. Alhamdulillah dua2-dua hadiah sampai semalam. Each prize worth RM250.
Hadiah atas nama ummi sampai kat opis. Hadiah tu meant for Aiza. Mula2 ingat nak tunggu balik suruh Aiza yang bukak. Tapi sebab dah tak sabar so bila dapat terus ambik gunting koyakkan plastik bungkusan. Tak senonoh kan? Hadiahnya ini:
Hadiah yang dah lama aim -Fujifilm Instax Camera
Sekarang ni macam dah jadi trend orang kahwin buat photo booth ambik gambar guna kamera instant macam ni kan? So ni ummi dah ada, cepat...cepat sapa nak kawin boleh pinjam kamera instant dari ummi! hihihi
So semalam jugak Aiza dengan bangganya merasmikan kamera ni. Abis 10 keping kertas filem dia ambik gambar entah hape-hape. Ni antara yang 'macam ok'. Yang lain gambar karpetlah, rambut adik dia le etc.
Hadiah kedua atas nama abah sampai kat rumah MIL. Yang ni meant for Asyraf. Lepas kerja kitorang terus singgah ambik hadiah. Ingatkan kecik je, sekalinya besar gedabak abah siap pikul junjung atas kepala haha. Sebabnya bukan setakat dapat 1 hadiah, bukan jugak 2...malah 3 sekaligus. Yelah kan, dia nak cukupkan sampai worth RM250 kenalah bagi banyak. Semua mainan ni brand K's Kids. Ni hadiahnya:
Pop and Stack
Yang ni Asyraf suka. Boleh sambung-sambung and stack tinggi-tinggi. Cara nak sambung pun ada pelbagai. Boleh tonggang terbalik semua. Dan mainan ni sangat kalerful!
Fish and Count
Main pancing2 ikan. Semuanya dari soft material. Dapat sekali Patrick and Friends DVD cartoon. Yang tu tak tengok lagi. Tunggu DVD player menang contest carnation sampai baru boleh tengok.
Abacus
Yang ni ummi yang suka. Besar abacus ni. Buat ummi tambah suka sebab diperbuat dari kayu. InsyaAllah tahan lama.

Sebab malam tadi rumah kitorang ada tetamu (keluarga Wak Ani, Cikta dan CikWan datang bertandang), so semua mainan ni tak khatam lagi. Malam ni baru nak main puas2. Apapun, thanks Dutch Lady. Tak sangka dapat hadiah punyalah banyak. Jimat duit ummi nak beli mainan bulan ni. Legaaaaaaaa....
 










  



Tuesday, December 4, 2012

IIUM Kindergarten

0 comments
Semalam Aiza dah selamat pindah kelas masuk tadika. Umi pulak yang terlebih excited.
Bergambar depan sekolah
Bila dah masuk kelas baru ni, tak boleh selalu ponteng. Sebabnya dah start belajar baca dan menulis. Sayang kalau tak datang sekolah. Cikgu pun dah pesan suruh bawak telekung sebab akan ada solat practikal. Dan cikgu dah tak bagi ummi bekalkan baju gown atau skirt. Kena pakai seluar panjang/baju kurung/tudung i.e menutup aurat.

Si Asyraf pulak dah pindah kelas 2 tahun. Ummi sempat gondolkan rambut dia sehari sebelum naik sekolah. Tapi baru sehari pindah kelas, Si Mamat Botak tu demam le pulak. Rasanya sebab gigi geraham belah bawah pulak nak tumbuh.
Selebet je budak ni
Ummi sangat sibuk sekarang. Menguruskan workshop untuk department. Tapi malangnya ada jugak yang komplen itu ini. Masing2 bagi alasan taknak pergi. Jawapan ummi senang saje - taknak pergi sudah!


Monday, December 3, 2012

Rezeki Contest: Fu-Rin Japanese Restaurant, Playboy Perfumes

0 comments
# Fu-Rin Japanese Restaurant, Holiday Inn Glenmarie

Ummi menang voucher Fu-Rin Japanese Restaurant worth RM100 dari KL Lifestyle Magazine.Tak beli pun majalahnya. Tengok soalan thru FB, jawab thru email, then alhamdulillah terpilih. Voucher expired pertengahan Dec. So minggu lepas hari Jumaat lepas kerja terus ke Holiday Inn. Sebelum tu dah Google dulu tengok harga makanan kat sini, so dalam otak dah plan nak order apa. Btw harga makanan kat sini memang boleh buat sakit jantung. Rate hotel le katakan. Berangan dan terus berangan le abah nak makan wagyu beef yang popular tu sebab harganya RM300++ per dish. Takpe bah, berangan tak perlu modal kihkihkih.
Posing dulu depan restoran

Kami makan ini:
Soft shell crab RM45
Tempura moriawase RM45 (gambar ni ambik dari official website sbb gambar kitorang tempura tinggal separuh je. Lagi separuh dah ngap sebelum sempat ambik gambar hahaha)
Lagi satu dish kitorang pilih ini, Konon2 untuk Aiza dengan Asyraf:
Seafood fried rice RM15
Sekalinya nasi goreng tu pedas kau! Penuh dengan black pepper. So last2 abah dgn ummi yang ngap.

Total damage setelah campur dengan fresh oren dan 2 gelas air suam beserta tax ialah RM152.40. Gulp! Oklah tu RM100 bayar guna voucher. Kalau tak, bila lagi nak makan mahal ye tak???

# Bella NTV7 - Playboy Perfumes

Yang ni pun jawab soalan thru email je. Dan bagi slogan sikit. Tak sangka menang. Hari ni balik kerja baru plan nak ke Sri Pentas redeem hadiah. Ni kali ke-2 menang hadiah dari contest Bella. 1st time dulu menang CD and DVD Adele. Sebab hadiah belum redeem, so ni ummi tepek gambar dari website Bella. Inilah  yang bakal ummi dapat. One whole set!

Alhamdulillah bertambah koleksi perfumes ummi. Yang ni tak boleh bagi abah pakai- nanti tak pasal2 terus dia bertukar jadi playboy!

Updated on Tuesday, 4th Dec 2012

Semalam petang lepas kerja sempat redeem hadiah kat Sri Pentas. Person-in-charge bagi satu paperbag penuh dengan perfumes. Suuuka!
Ada 10 botol perfumes. Ada EDP, EDT, spray, for him, for her dan segala macam lagilah. Dijangka semua ni akan habis menjelang tahun 2020. Bye.


Saturday, December 1, 2012

Hantu Buah

1 comments
Ummi suka makan buah. Tiap2 minggu time pasar malam, ummi akan spend at least 10 hengget (selalunya lebih) untuk beli macam2 jenis buah. Yang wajib mesti ada tak pernah missed - epal, oren dengan pisang. Anggur yang takde biji tu pun selalu beli. Durian pun ummi suka. Mata kucing, langsat etc semua sapu. Siap dulu masa zaman sekolah menengah, pernah cakap kat kawan  baik "kita nanti dah besar nak kawin dengan pengusaha honey dew" -sambil mata terpejam - mulut menyunyah honey dew kat dewan makan sekolah. Hahaha buruk perangai kan? 

Bila dah tua besar ni, memang tak pernah le berangan nak kawin dengan pengusaha honey dew lagi. Mahu kena tunjal kepala dengan abah nanti hahaha. Tapi selalu jugak berangan nak ada dusun sendiri. Macam2 hibrid buah ummi dah berangan nak tanam kalau ada tanah hatta sekangkang kera pun. Musang king sudah tentu. Rambutan, manggis juga wajib. Pelam macam menarik jugak. Dah tu kalau sekangkang kera, mana nak letak pisang, mata kucing, duku, pulasan semua. Ahhhh...berangan je lebeh! Harga tanah kosong sama mahal macam beli rumah sob sob sob..

p/s Beli jelah senang. Kat pasar mahal jual murah je pun. Sekarang tengah musim persimon dengan buah delima. Boleh borong banyak2.



Thursday, November 29, 2012

Pendatang Tanpa Izin

0 comments
Hari tu ummi ada cerita pasal sekor kucing ni suka melepak depan rumah. Bila pagi2 nak pergi kerja, dia dah tunggu nak say good bye. Bila petang balik kerja, dia dah tunggu nak say hi. Tapi ummi tak suka sebab dia berak kat pokok2 ummi sampai sekarang ummi dah tak gardening lagi. Meraaaajuk sangat!!
Dia pun tau kot ummi tak suka dia - tu yang dia dia tengok ummi dari jauh je. Hahaha konon2 paham bahasa kucing. Tapi seriously dalam hati memang membara je kat kucing tu. Selalu sergah biar dia lari jauh2 - tapi masalahnya dia tak lari. In fact sekarang dia dah bermastautin kat rumah ummi. Dah jadi part of our family pun! Selamba je kan?

Inilah dia ownernya. Sanggup tu pergi Carefour pergi Tesco pergi Giant beli makanan kucing. Siap bangun pagi lepas subuh terus rebus ikan buat breakfast untuk kucing! Macam manalah ummi tak jeles hangin. Cuba kalau ummi yang request nasi goreng kampung ke - lagi 10 tahun pun belum tentu dapat!

Ni pulak konco2 owner tadi, yang gigih mempertahankan 'kewujudan' kucing tu kat rumah. 
Kucing yang rela diperlakukan apa saja

Playing time
Tiap2 hari balik dari sekolah, mesti nak main dengan kucing. Btw kucing tu siap dah dibagi nama Caddy lagi. Bluekkkk! Nama macam pondan padahal kucing jantan hahaha.

Balik sekolah main dengan kucing, lepas makan main dengan kucing, kadang2 tu siap tidur dengan...hish...rimas! 
Caddy, buat peace

Main geletek2
BFF forever
Dan masalahnya bila bela kucing ni, nak jalan2 jauh sikit susah sebab nanti takde sapa nak tolong bagi makan. Setakat ni yang jadi mangsa tak lain tak bukan ialah CikWan. Nasib baik ada yang sanggup. Kalau ummi, abah upah seratus sejam pun belum tentu ummi nak. Eh jap eh...biar ummi pertimbangkan dulu! Lumayan jugak tu...



Tuesday, November 27, 2012

Naik Darjah

0 comments
Minggu depan, Aiza dengan Asyraf sama2 naik darjah a.k.a pindah kelas. Kat IIUM nursery, style dia lain sikit. Kalau budak setahun, dia masukkan ke kelas 2 tahun, kalau budak 3 tahun masuk kelas 4 tahun and so forth. Sebabnya dia nak bagi masa panjang sikit masa 5 dan 6 tahun sebab nak ajar baca dan menulis. Tapi tu pun tengok jugak pada availability of the class. Kalau kelas tu dah penuh, takdelah dia sumbat penuh2. Duduk jelah diam2 kat kelas yang bersesuaian dengan umur sampailah hujung tahun. 

So walaupun Aiza baru je masuk 4 tahun, tapi minggu depan dia dah pindah masuk kelas 5 tahun. Si Asyraf pulak masuk kelas 2 tahun. Harapnya anak2 ummi cepat pandai.

Walaupun baru kat nursery, tapi bila anak pindah kelas - sibuknya ngalahkan anak nak masuk asrama. Dari minggu lepas duk asyik ajak abah beli baju swiming budak berdua tu. Baju swimming Aiza yg lama dah buruk/tipis segan dengan kawan2. Asyraf pulak memang tak pernah ada baju swimming so ni baru nak beli sebab nanti dia pun akan ada kelas swimming jugak. Selain tu nak kena beli uniform Aiza, baju sukan, tudung putih etc. Macam ummi kata tadi, ni baru nak pindah kelas kat nursery. Kot nanti ditakdirkan Aiza dengan Asyraf masuk asrama, mahu ummi unpaid leave satu semester nak siapkan barang diorang. Melampau lettew! -> eja ngada2 hahaha.



Friday, November 23, 2012

Oh Adam Mukhriz!

2 comments
Ummi gila bayang!

Penangan tengok cerita Adam & Hawa macam ginilah gayanya. Kat rumah takde Astro Mustika, so duk layan Adam & Hawa kat internet. Dulu masa mula2, asyiklah 'merayu' kat abah tolong carikkan link then tolong downloadkan sekali. 

Ummi: Abah, Adam Mukhriz please. (dah tak sebut nama cerita, terus mention nama hero je kihkih)
Abah: hmmm..yelah. Whatever.  -> malas nak layan

Tapi la ni, dah berlambak orang upload kat You Tube or Dailymotion. Semua orang pun dah terkena 'virus Adam Hawa' agaknya. So abah boleh main jauh2 aku tak perlu servismu lagi hahahaha.

Ummi tak baca novel dia. So makinlah tambah 'meroyan' ngadap citer ni sebab nak tahu jalan cerita - macam ala2 saspens gitu. Cerita ni ada 80 episod. As of semalam dah sampai episod 52. Dijangka kemeroyanan ummi ni akan berakhir pada bulan January 2013 dengan berakhirnya cerita tersebut.

Untuk sesapa yang tak pernah tengok, cerita Adam Hawa ni punyalah jiwang. Fefeeling romantik tengok cerita ni dari mula sampai abis. Lagi2 episod malam semalam. Siap tekup muka depan skrin sebab tak tahan tengok muka Haron Ajis. Terasa renungan mata Haron Ajis tu menusuk ke kalbu - straight to my heart gitu! Hadoooiiii...tak cukup oksigen...tak cukup oksigen..hahaha over le sangat!
Hai 'abang' Aron!!!
Kat atas tu gambar hero & heroin cerita Adam Hawa. Sangat superb lakonan diorang. Bila ada je scene diorang berdua ni, terus ummi senyum meleret tersipu2. Takde motif langsung!

Oklah nak balik kerja dah ni. Selamat berhujung minggu semua! Tak sabar nak tunggu Isnin depan sambung tengok cerita Adam Hawa. Sambil tu, biar ummi cerita meleret2 kat abah pasal Adam Mukhriz - biar berdarah telinga dia kahkahkah.



Thursday, November 22, 2012

Penangan Musang King

0 comments
Ummi dengan abah hantu durian. Tiap kali musim durian, 80% topik perbualan kitorang laki bini pasal durian je memanjang. Macam over je kan statement tu hahaha. Selama ni kitorang makan durian kampung yang longgok2 tepi jalan je. Paling canggih pun up sikit jadi udang merah atau D24. Tapi 2,3 menjak ni dah 'naik pangkat'. Dah tak heran dengan D24. Durian longgok lagilah sedih, pandang pun tidak. Memang berlagak gila. Sebabnya sekarang ummi dengan abah dah beralih ke Musang King pulak. Kalau dalam keluarga durian, kira Musang King ni yang paling tinggi le tahapnya. Dan kalau tengok harga, jenis Musang King ni lah yang paling merabakkan poket.

Musim yang lepas, sekilo RM25-RM30. So kalau beli sebiji je senang2 boleh cecah RM70. Menggigil tangan bila nak bayar. Tapi bila dah rasa...pergh tak terkata. Isinya kuning, tebal, biji kecik2, manis cum pahit2 sikit. HEAVEN!

Yang lagi heaven, musim durian kali ni harganya dah turun! Ada satu kedai depan Carefour Kepong tu jual sekilo RM10 je. Tapi kitorang takut tak original so beli kat kedai yang biasa beli, sekilo RM16. Itupun mulanya macam tak percaya siap tanya dua kali. Sebab murah, beli sampai 2 biji. Hambik kau. Baru makan seulas abah dah kata pening kepala. Penangan Musang King!
Ummi kalau beli musang king memang suruh orang kedai tu kopek siap2 masuk dalam bekas
Dan kerana penangan Musang King jugaklah, wiken ni Cikyah nak datang rumah kitorang sebab katanya kat Tronoh takde jual. 

So pada sesapa yang nak merasa Musang King tu, meh le datang Kepong. Bukanlah ummi nak belanja, ummi boleh tunjuk jalan nak pegi gerainya je hihihi.





Saturday, November 17, 2012

Transformer In The House

0 comments
Eh bukan...ni ummi bukan nak cerita pasal filem Transformer. Ummi tak tengok pun cerita tu walaupun dah banyak kali tayang kat TV. Sapa berlakon pun ummi tak ambik tahu. Well, ummi memang tak layan cerita ganas ummi layan cerita romance je kihkih. Tapi ni nak cerita pasal transformer lain.

Tablet ASUS Transformer TF101

Alkisahnya duit raya Aiza tahun ni ada baki lagi beberapa ratus lepas masukkan dalam bank. Plan asalnya ummi dengan abah nak belikan dia basikal baru masa birthday dia bulan 10 lepas. Punyalah kitorang eksaited tunjukkan dia macam2 jenis basikal kat Tesco dengan kat Giant. Tapi dia buat dono je. Ada harapan nak mewarisi bakat ummi tak reti naik basikal ni nampak gayanya!

So sebagai gantinya, abah topap duit tu dan belikan dia tablet. Memang dah lama berangan nak ada tablet tapi konon2nya nak tunggu menang contest. Tapi tengok2 tak menang pun. Dari IPAD sekaranag dah tukar jadi IPAD2, dari Galaxy Tab sekarang dah tukar jadi Galaxy Tab2. Pasrah! Beli jelah.

Ni le dia rupa tablet Asus Transformer TF101. Saiz 10 inci. Market price sekarang around RM1400. Masa mula2 launch dulu harganya around RM1800. Tapi masa kitorang beli hari tu, kebetulan kedai All IT Hypermart (ada satu outlet kat Digital Mall PJ) tengah buat promosi. Dia jual tablet ni dengan harga RM899 je. Murah tak hengat dunia kan? In fact dalam waktu yang sama kedai ni jual IPAD2 harga RM999 je. Tapi abah tak berapa favour nak beli IPAD sebab katanya tak compatible dengan banyak benda. So nilah pilihan kami.

Datang sekali dengan aksesori cover yang boleh dijadikan stand.
Dari segi specifications, ummi memang puas hati. Ada kamera depan belakang, design pun cantik. Mula2 dulu skeptikal jugak dengan brand Asus ni. Sebab dulu Ceklon or Bella pernah beli laptop brand Asus, pakai tak sampai sebulan dah kong-king-kong. Tapi abah kata sekarang Asus dah improved. In fact tablet keluaran Google - Nexus 7 tu pun Asus yang buat. So oklah kot. 

Dan yang paling best, tablet ni boleh convert jadi netbook jugak! Dia datang sekali in one package dengan detachable keyboard. So kalau nak mudah menaip, sambung je keyboardnya. So 2-in-1 le kiranya. Tablet cum netbook. Sangat berbaloi.
Dah bertukar jadi netbook

Rupa sebenar bila sambung kat keyboard
Sejak ada tablet ni, risau jugak kot2 Aiza addicted main game. Tapi so far semuanya terkawal lagi. Kalau main game pun dia nak abah main sama2. Most of the time dia guna tablet ni layan youtube cerita Mr Bean le, Pocoyo le etc.

Kalau bukan Aiza yang guna, mamat ni pulak konker.

Macam le tahu guna, padahal duk ketuk2 je

Kalau tak pun, abah guna tablet ni layan game kereta racing dia.

Ummi tengok dari jauh je takde can nak guna. Sob...sob...

Siaplah semua orang, nanti ummi beli tablet sendiri - sorang pun tak boleh pegang!



Friday, November 16, 2012

IEEP 2012

0 comments
UIA tiap2 tahun anjurkan Islamic Enhancement and Evaluation Programme (IEEP) untuk both academic dan non-academic staff. Tapi biasanya UIA buat asing2. Semua staff WAJIB pergi tak kisahlah dia buat kat mana pun. Time IEEP biasanya ada ceramah, team building, workshop, community service, appreciation night etc. IEEP tahun ni buat 3 hari 2 malam kat Bukit Merah Laketown Resort, Perak. Maka berbondong2lah kami staff UIA angkut anak, bini, laki, mak, ayah semua kaum kerabat pegi Bukit Merah. Sambil dengar ceramah, sambil kita buat family vacation hihihi.

Sepanjang 5 tahun ummi kerja UIA, dah 2 kali ummi missed IEEP. Sekali tu sebab maternity leave bersalinkan Aiza. Sekali lagi tu sebab baru je naik kerja lepas bersalinkan Asyraf. Kali ni ummi tak boleh missed. Sebabnya tak bersalinkan sesapa kihkihkih. 

Dan IEEP kali ni adalah IEEP paling best pernah ummi attend. Sebabnya tahun ni ummi dapat 5-years Service Award! Wah tak sangka pejam celik dah 5 tahun ngajar kat UIA. 2 minggu sebelum tu dah dapat email bagitau senarai nama yang bakal dapat Service Award. Bila nampak nama sendiri, terus berangan nak pakai baju apa hahaha. Melaram tak sudah2. Siap bawak iron pegi Bukit Merah sebab nak gosok baju cantik2 nak naik pentas. Padahal tahun2 sebelum ni pakai baju keronyok je attend appreciation night. Siap praktis depan cermin senyum simpul sambil tangan hulur ke depan ala-ala tengah ambik hadiah hahaha.

Dan tahun ni ummi dapat banyak hadiah (perangai kaki contest terbawak2 sampai IEEP kihkih). Mula2 masa talk hari tu nama ummi naik time lucky draw. So dapatlah jam dinding cantik dah gantung pun kat opis. Masa join treasure hunt kat Bukit Merah, team ummi dapat 1st place. Selain dari dapat hamper besar gedabak, setiap team member dapat hadiah purse/wallet! SUUUUUKA SANGAT! Macam tahu2 je purse ummi dah koyak.
Lepas tu kan korang, masa appreciation night kan....selain dapat 5-years service award kan.....ummi dapat satu lagi award. Inilah award paling prestigious pernah ummi dapat sepanjang kerjaya ummi jadi lecturer ni. Nak tau award apa? Jeng...jeng...jeng...

Ni dia...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Terharunya masa dapat award ni rasa nak nangis pun ada! Tapi tak comellah dah pakai cantik2 tiba2 meraung atas pentas kan? So senyum meleret jelah.

Well, mengajar kan dah jadi sebahagian dari intipati hidup ummi. So bila dapat award ni, tak boleh describe dia punya feeling. Macam menang contest grand prize gitu kihkihkih.

Dan kerana hadiah yang satu ni, ummi nak paksa ajak abah pegi IKEA beli rak kaca. Saje nak tayang depan abah biar dia rasa terbakar sikit! Mode riak bermaharajalela.



Wednesday, November 7, 2012

Rezeki Contest -Syahirah, KFC Voucher, Phillips DVD, Occubite, Dutch Lady

3 comments
#Cosmo/Syahirah

Menang hamper barangan Syahirah dari majalah Cosmopolitan bulan September. Ummi redeem hadiah ni minggu lepas kat pejabat MTouche. Dapat satu beg plastik penuh dengan segala macam barang. Ada krim muka untuk siang, malam pagi petang, krim pencerah, pencuci muka, losyen, bedak, deodoran, perfume, lipstik etc. Even ubat jerawat pun ada! Suuuuka sangat! Rasa berbaloi travel jauh2 redah jem bila dapat hadiah punyalah banyak pakai setahun pun belum tentu habis. Tapi ummi dah plan sebahagian dari hadiah tu nak 'recycle' jadikan hadiah bday Wak Ani lagi 2 bulan. Hahaha cheapskate!

#Dutch Lady/Voucher KFC

Actually ni bukan hadiah menang contest, tapi dapat voucher KFC sebab redeem barcode susu Dutch Lady. Aiza dengan Asyraf dua2 minum susu ni. So on average tiap bulan 5 pek susu habis (kat rumah dan kat nursery). Yang bestnya barcode pek susu ni boleh collect points dan redeem macam2 hadiah (toys, voucher etc). Untuk kali ni ummi redeem RM30 voucher KFC.

#Carnation/Phillips DVD Player

Menang Phillips DVD player worth RM169 dari contest Carnation. Ummi hantar 2 entries; satu nama ummi satu nama abah. AS USUAL nama abah yang sangkut (why ah???). Minggu lepas baru fax semua details kat organizer. So sekarang tgh tunggu pihak kurier hantar. Honestly, kitorang pun taktau nak buat apa DVD player ni. Sebabnya sekarang dah tak pernah beli DVD. Semua cerita pun download saje dari internet. Tapi apapun, syukur alhamdulillah!

#Occubite/Cleo
Pic from Occubite website
Menang voucher Occubite's muffin dari majalah Cleo. Ummi menang 2 voucher (satu nama ummi satu lagi nama abah). Satu voucher boleh redeem 6 pieces. So total boleh redeem sedozen muffin. Suuuuka sangat (ummi kalau menang contest dapat makanan memang super excited! hahaha). Tengok kat gambar pun macam nampak sedap. Macam2 perisa ada. Nama muffin pun catchy. Ada Banana Pajamas, Katy Berri, Megan Floss etc. Tak sabar tak sabar tak sabar....

#Lucky Draw/IEEP
Aiza tolong bukakkan hadiah ummi

Cantik kan?

Ha yang ni pun bukan menang contest, tapi menang lucky draw masa talk IEEP semalam. Tak sangka nama naik. Ummi dapat jam dinding yang cantik. Dah plan nak gantung kat opis.

Masa talk semalam, speaker jemputan ialah Prof. Dr Harlina Haliza Siraj, pakar O&G dari UKM yang jugak penceramah bebas. Semalam dia cakap pasal "Teaching With A Soul". MasyaAllah speech dia saaaaaaaaaaaaaangat menarik. Terkesan dalam jiwa ummi. Terus muhasabah diri bila kita jadi lecturer ni, peranan kita bukan setakat mengajar tapi lebih dari tu. The way she presented her speech tu sangat-sangat-sangat engaging. No wonder dia jadi one of the top penceramah kat Malaysia ni. So semalam bila ummi menang lucky draw, dia yang tukang bagi hadiah. Menang lucky draw - dapat salam dengan Dr.Harlina - double keriangan!

#Kenali Potensi Si Manja/Dutch Lady

Semalam petang ada orang Dutch Lady call bagitau ummi menang hadiah harian untuk Peraduan Kenali Potensi Si Manja Dutch Lady. Hadiahnya set permainan worth RM250. Contest ni still running sampai hujung bulan ni. Hadiah utama cash RM150K! Hadiah yang lain pun menarik jugak. Dan yang bestnya, ada hadiah harian untuk 10 pemenang. So bayangkan contest ni running untuk 2 bulan = 60 hari = 60x10 pemenang. Peluang nak dapat hadiah harian tu rasanya cerah. Dan kepada sesapa yang dah menang hadiah harian, still ada peluang untuk menang hadiah utama. Caranya senang, cuma isi form dan attach barcode susu Dutch Lady. Kepada sesapa yang ahli Dutch Lady Mom's Club, siap boleh collect points yang kemudian boleh redeem macam2 hadiah (macam ummi redeem voucher KFC RM30 tu).
Lepas tu pagi ni abah call dari Kelantan bagitau yg orang Dutch Lady pun call dia jugak. So kami menang 2 set mainan - one for Aiza, one for Asyraf. Alhamdulillah.



Tuesday, November 6, 2012

Lawatan Sambil Belajar Ke Opis Ummi

0 comments
Sekarang ni kat UIA students tgh cuti. Jadi kebanyakan lecturer pun ambik kesempatan abiskan cuti tahun. Malangnya ummi tak boleh nak cuti sebab kena attend BOE meeting atau kalau kat tempat lain diorang panggil senate meeting. Hari ni pulak ada talk IEEP sepanjang hari. So Aiza dgn Asyraf pun kena pergi nursery mcm biasa. Kesian kat diorang kat nursery tak ramai kawan. Untuk mengurangkan 'rasa bersalah', semalam ummi ambik diorang awal dan bawak ke ofis sementara tunggu Cikta sampai.

Bila dah kat opis ummi, apa lagi! Buat macam opis sendiri. 5 minit je tonggang terbalik opis ummi dibuatnya.
Mula2 ampai terus main gam. Abis melekit satu meja.

Sementara kakak main gam, adik sepahkan bahagian bawah. Berjemaah menyepahkan bilik ummi.

Penat main game, main 'teacher-teacher' pulak :)

Dalam otak dia duk pikir "mana lagi aku nak sepahkan lepas ni"
Ni tak tunjuk lagi keadaan rumah. Memang nauzubillah. Tapi bila dipikir2 balik, main a.k.a sepahkan rumah adalah salah satu cara budak2 serlahkan kreativiti dia (ayat nak sedapkan hati). So sabar jelah.



 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez