Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Wednesday, December 19, 2012

Gigi Oh Gigi


Ummi dari kecik tak suka minum susu. Dulu2 kalau hisap botol pun, isi dengan air sirap. Dah le taknak makan, susu pun tak minum. Underweight memanjang sampaikan tiap kali pergi klinik untuk timbang berat, mesti doktor bagi susu free setin. Sampai umur 6 tahun dapat susu free tiap2 bulan. Kesian kat nyai dengan yai mesti dalam hati doktor tu cakap "apesal le mak bapak budak ni tak bagi anak dia makan?". Padahal dulu2 masa kecik memanglah makanan tak mewah tapi banyak je makanan maklumlah nyai kalau masak tak pernah kuantiti sikit. Sekarang ni bila Asyraf tanak makan baru ummi rasa tension. Padan muka kau ummi! Dulu kau buat kat nyai sekarang Asyraf buat kat kau pulak hahahaha gelak untuk diri sendiri.

Susu yang ummi dapat  tu jenama KLIM macam gambar kat bawah ni. Sekarang susu tu dah takde hilang ditelan mati mak, diluah mati bapak. Salah peribahasa haha.
Sapa pernah minum susu ni angkat tangan!
Cerita kat atas tu mukaddimah saje. 

Bila kita tak minum susu, tak cukup kalsium - mulalah gigi buat hal. Dulu2 tak rasa sangat la ni bila dah tua baru menyesal! Paling ketara, asal pregnant je ummi mesti ada masalah gigi. Tiap kali pregnant, hilang gigi sebatang. Ayyyooo! Kot kalau 12 kali pregnant macam nyai, terus keropos semua gigi!

Dipendekkan cerita, lepas pregnantkan Asyraf - masalah gigi jadi meruncing macam masalah negara. Ada satu geraham tu siap pecah 2 punyalah dahsyat! So last few months, setelah berbulan2 ummi pendam masalah gigi ummi ni dalam hati mulut, ummi pergi jumpa dentist UIA. Sekalinya dia cakap - sini tak boleh buat sebab tak cukup equipment. Alololo sedeh ummi dibuatnya. Gigi ummi perlukan root kernel canal treatment. Basically sebab gigi tu dah pecah, so dentist akan matikan akarnya. then akan reconstruct bahagian atas gigi tu. Yang tu orang panggil 'crowning'. Kalau buat kat private, harganya around RM800-2K above tengok pada klinik! Hambik kau! Dah le UIA tak cover. Sigh.

Lepas Google dan tanya orang sana sini especially Kak Aisyah, semua recommend pergi Klinik Gigi HUKM kat Chow Kit tu. Kat situ murah sebab student dentist yang buat -part of diorang punya silibus le. Sebatang gigi RM55 je kalau tak silap. Cuma satu je masalahnya - LAMA! Bukan senang2 kita datang terus buat crowning. Lepas daftar and check semua, kena masuk waiting list dulu. Maximum dia suruh tunggu sampai setahun. Omaigod! Berjanggut jugak nak tunggu.

So far ummi dah buat 2 kali treatment. 1st treatment masa pertengahan bulan Nov aritu. Time tu doktor check dan kemudian buat tampalan. @nd treatment ujung bulan Nov, doktor bukak tampalan-xray-kemudian matikan akar gigi. 3rd treatment taktau lagi bila. Ni la kena tunggu masuk waiting list. 

So far, baru sebulan berlalu. Eleven months to go. Sabarlah ummi! Siapa suruh dulu2 (sampai sekarang) tanak minum susu. Kan dah padan muka...

p/s ni semua salah abah! ---> tak pasal2 je kan?



6 comments on "Gigi Oh Gigi"

azlie on December 19, 2012 at 3:35 PM said...

root canal lah, bkn kernel

Anonymous said...

This is the only way to ensure good products in hand and great value for your
hard earned money. If you are a reader of local language newspapers it might get difficult for you to find your desired language newspaper any where else.
He becomes a different person once he dons his uniform to the sound of the orchestra warming up.

Thus, by putting the price, you get targeted customers who are very interested in what you
are offering; in other words, you get hot leads.
Thats why Indian Hindi papers are very popular in all corners of
India.

Here is my blog ... click here

Anonymous said...

If you don't see any bugs or if you can't
determine the reason why the plant is looking sick, take a sample in to the local county extension office.
Native plants or at least plants adapted to similar
conditions as your region will have a better chance of growing and thriving.
Subtle gardening themes act upon the subconscious, and merely
give the observer a pleasant feeling.

my web blog; counterpane

Anonymous said...

The product, according to the brand, can be applied throughout the day on dry
hair if one's hair is medium to very coarse. As natural products don't
have any side-effects, you can rest assured for healthy
hair. Generally, these products are more expensive than
their watered-down counterparts, but you can find a few affordable pure silicone hair products (see
below).

Anonymous said...

s the only thing that can tell you with any assurance that a project can move ahead and
make money. Some mining firms lost 30 per cent of
their share values in the early August stock market meltdown.
This is still faster than dropping your entire inventory.

Anonymous said...

Hi there i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
when i read this piece of writing i thought i could
also make comment due to this good post.


My page: fatloss factor reviews

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez