Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Tuesday, June 2, 2015

Remembering CaddyBoyz

2 comments
Kat rumah ummi ada sekor kucing. Namanya CaddyBoyz. Boleh baca kisah awal dia kat sini dan kat sini. Menjadi kesayangan semua orang kat rumah KECUALI ummi hikhikhik. Punyalah sayang sampaikan kadang2 Anas suap dia makan Frieskies masuk mulut. Abah pulak siap pernah bagi dia mkn salmon goreng! Salmon goreng hoiiii...punyalah high class punya kucing.
Gambar dahulu kala
 
Gambar dahulu kala
Favourite spot dia kalau dalam rumah samada berdiri depan mesin basuh, baring atas lap kaki depan toilet, masuk dan tidur dalam rak TV atau landing atas sofa Macy ummi.
Tgk tu...tido beralaskan comforter!

Tapi tu cerita dulu. Khamis mlm Jumaat yang lepas, 28 May 2015 bersamaan 10 Syaaban,  CaddyBoyz mati.
CaddyBoyz, dijumpai dah mati :(

Kucing tu dah tua pon sebenarnya. Dah hidup dengan kitorang sejak tahun 2012 masa Asyraf kecik lagi. Sampai la ni Asyraf nak masuk 4 tahun.

Last week ummi nampak dia terdengkot2. Jalan pon menyenget macam ketam. Taktaulah kena langgar ke, jatuh ke hape ke. Then a couple of days lepas tu, jadi makin teruk. Nak diri pon tak boleh asyiklah jatuh.

Then malam kelmarin abah kata Caddyboyz jatuh dalam longkang besar. Nak ambik susah sebab dah malam. So semalaman dia dlm longkang tu. Esok paginya baru abah berjaya ambik dan terus bersihkan dan kurung dia. From then onwards, kesihatan dia jadi makin teruk, tak lalu nak makan and finally malam Khamis lepas, bila balik kerja kitorang tgk dia dah mati.

Walaupon ummi tak suka dia, tapi over these years kami dah capai mutual understanding. Dan ummi terasa kehilangan dia sobsob. Kesian CaddyBoyz. Tak sempat ummi nak mintak mahap kat dia.
Kubur CaddyBoyz depan rumah. Siap dengan papan tanda abah buat.
Sorry bebanyak ye CaddyBoyz...Miss u already.


Monday, June 1, 2015

PPUM Dental Clinic: Part III -The Long Journey Has Ended

1 comments
Ingat lagi tak posting ummi pasal treatment kat PPUM Dental Clinic? Boleh baca kat Part I dan Part II dulu. It's a very loooooooooooooooooong treatment. Tapi alhamdulillah semuanya dah setel.

Recap balik pasal rawatan gigi ummi ni. Well, memang gigi ummi ni tak berapa nak cantik. Tapi masalah jadi teruk bila mengandungkan Si Asyraf. Gigi geraham pecah tak semena2. Kurang kalsium agaknya. Time tu ummi try dapatkan treatment kat Dental Clinic HUKM. Proses sangat lama tunggu berbulan2. Treatment belum habis dah pregnantkan Si Anas pulak hihihi. So kena stop.

Masa pregnant Anas masalah gigi tetaplah ada. Lepas bersalinkan dia, terus buat appointment kat Dental Clinic PPUM pulak. Dekat dengan tempat kerja. Time tu Mac 2014 and nama terus masuk waiting list. Bulan September baru start rawatan dengan sorang dentistry student ni nama dia Yunshan. Sangat sweet, sangat baik dan sangat profesional. Walaupun student tapi kerja dia kemas ummi suka.

So  sekarang bulan May 2015, after almost 8 months pegi balik PPUM, semuanya setel. Antara rawatan yang ummi dah buat i.e scaling, extraction, tampal gigi, reconstruct gigi guna teknik tampalan, root canal treatment dan last sekali denture (gigi palsu). Kalau buat kat klinik swasta ni rasanya boleh cecah belas ribu. Tapi ummi buat FREE sahaja kat PPUM. Cuma, kena sabar sebab akan ada berpuluh2 appointment.
Yunshan, Ummi dan Gillian
So kat atas tu among last pictures ambik dengan Yunshan. Sekarang boleh senyum lebar hihi.



Friday, May 29, 2015

Hadiah Hari Guru : Niat Dah Ada

1 comments
Selasa lepas ada sambutan hari guru kat sekolah. Aiza kata nak bagi hadiah kat cikgu2 dia. Bila kitorang kira2, ada 9 orang yang ajar kelas 1 Kenanga. So 9 hadiah nak kena sedia.

Setelah ambik kira kos dan masa, we all decided nak bagi hadiah home-made butter cupcake masuk dalam tupperware comel. Gigihlah 2,3 hari sebelum tu membaking dengan Anas, Asyraf semua terlibat jugak. Habis penuh tepung satu dapur hukhukhuk.

Bila dah siap, ummi ikat reben tulis kad kecik cantik2 comel2. Tiba hari kejadian, Aiza pon bawaklah pegi sekolah. Balik dari sekolah ummi pon tanyalah pasal event Hari Guru dia:

Ummi: Kakak dah bagi hadiah kat cikgu?
Aiza: Dah. Tapi bagi 4 je.
Ummi: Kenapa bagi 4 orang je? Yg lain mana?
Aiza: Kakak dah bagi 4 cikgu. Lepas tu rehat. Kakak lapar jadi kakak makan cupcakenya. #tiadarasabersalah

Dalam kereta dia sambung makan lagi lebihan cupcake yg tinggal.

Itulah pengalaman Aiza sambut hari guru tahun 2015 ni.

Yang penting: NIAT DAH ADA!


Tuesday, April 28, 2015

Nilai Seringgit

1 comments
Hari tu Aiza mintak duit RM1 nak beli kueteow goreng kat kantin lepas habis sekolah agama. Katanya sedap & tak pedas. Padahal kalau ummi or abah gorengkan mee kat rumah punyalah susah dia nak makan. Kalau kat kantin tu semua sedap!

So esoknya abah pon bagilah RM1. Sambil tu ummi jokingly cakap kalau betul mee tu sedap ummi nak rasa sikit. Sekalinya bila balik sekolah, dia lenggang kangkong empty handed. So ummi tanyalah mana mee goreng yg dia plan nak beli. Sekalinya dia cakap "Kakak ada RM1 je. Kakak tanya pakcik kalau nak beli 2 bungkus kena ada RM2".

Ummi: "Kenapa nak beli sampai 2 bungkus?"
Aiza: "Sebab ummi kata ummi pon nak. Kakak cuma ada 1 ringgit je jadi kakak tak beli"

Aduhai. Sedih ummi jadinya. Kerana takde duit nak beli mee untuk ummi, langsung dia tak jadi makan huhuhu. Nasib baiklah sekolah agama tu dekat. Depan UIA je pon. So ummi pon heretlah dia pegi sekolah semula semata2 beli mee. 

Pagi ni pulak, dia kata lapar. Tapi sebab memilih makan, semua benda yg kita offer dia taknak. Ummi tanya apa kuih yg ada jual kat sekolah. Dia cakap ada jual karipap 0.50/satu. Tapi dia tak pernah beli sebab takde duit 50 sen, yg dia ada cuma duit RM1 je. Sekali lagi ummi tepuk dahi! Belum paham konsep duit rupanya hahaha.


A Mother's Love

1 comments
Menangis ummi baca posting ni. Pasal seorang ibu yang diagnosed dengan breast cancer stage 3 masa mengandungkan anaknya. Dia dah buang satu breast, then underwent chemotherapy. Dia lahirkan anak dia masa 36-weeks of pregnancy. Baby dia lahir selamat, cukup sifat. Baby boy! Lepas je lahir, terus si ibu ni susukan anak dia guna satu breast yang tinggal. Touching tengok gambar ni. Pengorbanan seorang ibu kadang2 memang tak terjangkau.

Betapalah dia berusaha nak susukan anak dia walau cuma ada satu breast. Insaf ummi jadinya. Sebab ummi selalu mengeluh tak cukup susu, Anas asyik menggigit, malam2 tak cukup tidur etc. Seribu satu komplen. Siap kadang2 tanya Anas bila dia nak berhenti susu. Macamlah dia paham!!

Orang lain yang serba kekurangan serba kesakitan berusaha nak bagi breastmilk kat anak dia. Ummi yang Allah bagi kesihatan ni banyak pulak komplen. Astagfirullah. Sangat2 insaf!

Ok. Nak sambung nangis.



Monday, April 27, 2015

Workaway

1 comments
Ciwan is away backpacking. Off to Bulgaria! Tak pernah terpikir kat kepala ummi ada orang nak pergi Bulgaria. So bila ciwan kata nak ke sana, speechless ummi jadinya!

Setiap orang ada keinginan masing2. Dan rasanya inilah yang ciwan nak selama ni. Backpacking mengembara serata dunia. Knowing him, dia memang nature lover. Nasib baik belum ada anak bini. Senanglah nak buat 'kerja gila' macam ni. Ummi pon kalau dibagi pilihan nak jugak jalan2 tengok negara orang, tak perlu fikir pasal kerja, meetings, traffic jam etc. Tapi apakan daya.

So ciwan will be back in 2 months. Niat asalnya dia nak backpack sampai hujung tahun. Tapi hasil negotiation ummi, jadi 2 bulan je hihihi. 
Sementara tunggu departure :(

Sesapa yg ada pasang niat nak backpack, bolehlah try cara ni. Pergi tgk website www.workaway.com ni. Konsep dia mudah je. Ada host dan ada backpackers. Just daftar, pilih negara mana kita nak, then cari host yg available. Biasanya kat tempat host tu kita akan tolong dia buat kerja2 simple i.e gardening, cleaning, repairing etc. In return kita akan dapat free lodging and free meals. Tiket kapal terbang of course lah kita yg bayar. So dari situ bolehlah kita backpack dari satu tempat ke satu tempat.

Macam tempat yg ciwan pegi ni, host tu ada ladang kuda kat kaki gunung. Dari gambar2 yang dihantar, macam best jugak. Tiap hari around 4-5 hours tolong host dia bersihkan kandang, bagi makan etc. Backpackers lain pon ramai rupanya. InsyaAllah bulan depan dia nak ke Turkey pulak.

So sekarang mode jalan2 ummi dah turned on. Cepatlah Air Asia buat promosi! Tak sabar nak berjalan.




Friday, February 13, 2015

Terima Kasih Kutu

1 comments
Minggu lepas tiba2 Aiza cakap dia taknak pakai tudung pegi sekolah. Alasannya sebab ada ramai kawan kat kelas tak pakai tudung. Dan mereka semua boleh tocang rambut cantik2 atau pakai reben warna warni. Terkedu ummi dibuatnya. Bila ummi cerita pasal aurat, dia macam tak boleh nak faham. The word 'aurat' pon sounds unfamiliar to her. Bila ummi bagi alasan pakai tudung lagi nampak comel, dia tak terima. Di mata dia, pakai reben or tocang rambut jauh lagi cute #peer-pressure#. Then asyiklah suruh ummi ikatkan rambut dia yang tak panjang mana tu.

Beberapa hari lepas tu, ummi nampak dia tergaru2 kepala. Mulanya ingatkan sebab dia jarang syampu sebab terkocoh2 mandi nak pi sekolah. Sekalinya check, ada kutu! Tak tahu entah dapat dari mana or siapa. Terus kalut ummi cari ubat kutu kat farmasi. Stress jugaklah menyikat kutu dari kepala dia. Lagi2 bila nampak mak kutu melompat2 kat celah sikat. Sakit jiwa dibuatnya.

Tapi bila fikir positif, ada hikmahnya. Bila kepala dah kena kutu, senanglah ummi nak bagi alasan utk Aiza terus pakai tudung. Ummi cakap, kutu suka hinggap kat rambut. Sebab tu kita kena tutup kepala guna tudung. Kalau pakai tudung, kutu tak suka. Seems like dia terima alasan tu. Budak2 kadang2 memang perlukan alasan konkrit yang nampak depan mata baru dia nak terima cakap kita. 

Sampai la ni dah takde cerita taknak pakai tudung pegi sekolah hihihi.

So terima kasihlah pada kutu. Kali ni ummi tak komplen. Malah, ummi bersyukur. Ada hikmahnya Allah jadikan sesuatu perkara. Thanks kutu.




Friday, January 30, 2015

Me and Zamani: Tak Mungkin Berpaling!

1 comments
Minggu lepas kan kecoh pasal Zamani Slam kena tangkap hisap dadah. Lepas tu timbul pulak isu dia kena buli menyanyi dalam keadaan tangan bergari. Ummi taknak komen hal tu. Tapi ummi memang nak bercerita sesuatu pasal Zamani.

**********************************************************************************

Ummi ni peminat no 1 dia. Okeylah...okeylah kalau bukan no 1 pon bagilah ummi top one hundred. Kira mcm die hard fan jugak! Masa zaman sekolah dulu, boleh kata Slam le kumpulan paling femes. Lepas kemunculan Slam, mulalah timbul banyak kumpulan lain yg start dari S jugak. Scoin, Spoon, Sting, Score, Sponge (ade ke??). Pendek kata, semua nak start dari huruf S. 

Boleh kata semua lagu Slam ummi tahu tau. Kadang2 time tgh tak betul, selalu jugak ummi dgn abah laki bini karaoke lagu Slam. Kitorang kalau berpadu suara memang terkedu jiran tetangga semua kahkahkah. Memang konfiden habis especially part chorus.

** Ehem...ehem...tuning suara jap. Nak nyanyi lagu Kembali Terjalin sat lagi. Dah dari semalam minum air asam jawa semata2 nak mantapkan suara hahaha**

Ok sambung cerita. Masa ummi tingkatan 3, Zamani Slam datang sekolah ummi. Dia datang dengan sorang makcik ni yg nak melawat anak dia (senior kitorang). Dia datang solo je tak ajak groupmates yg lain. Bergegar le asrama pompuan dengan berita kedatangan Zamani. Lepas tu korang nak tahu, Zamani Slam lepak kat study room form 3. Dan dia duduk kat meja ummi. Ulang suara! Dia duduk kat meja ummi #insert-riak-mode-here.

Time tu punyalah panjang  beratur budak pompuan nak ambik otograf si Zamani. Ada sorang kawan ummi ni yg konon2 die hard fan jugak, siap ambik otograf sambil pakai telekung lagi sebab baru balik dari surau. Tak sempat dah dia nak balik dorm tukar baju lawa2 kihkihkih.

Ummi pon terhingin jugak nak dapatkan otograf dia. Tapi malas nak beratur. So ummi potong queue. Jalan menonong ke meja ummi. Lepas tu buat scene ala2 terkejut nampak Zamani kehkehkeh. "Mintak mahap ye. Saya nak ambik buku" sambil terbongkok2 selongkar meja cari ape2 jelah buku mana yang jumpa. "Meja awak ke? Tumpang duduk ye" polite je suara Zamani awwww berdebar ai kihkihkih. Then Zamani offer nak bagi ummi otograf. Yess, berjaya tektik aku kihkihkih. Silap time tu takde henpon kalau tak sure dah ambik gambar selfie dgn Zamani boleh jadi bahan nak riak kat abah.

Dipendekkan cerita, time selongkar2 meja tu cuma jumpa buku Sasbadi Geografi je. Belasah jelah. Geografi pon geografilah. Hasilnya, dari memanjang dapat C ummi berjaya dapat A PMR. Hebat tak???? Patutnya semua buku pon ummi suruh Zamani sign. Sekali dgn buku teks semua hahaha. Tiap kali bukak buku geog, kat mukasurat pertama mesti senyum2 tgk otograf Zamani. Lepas tu stop kat page tu je tak selak2 page lain kuikuikui.

Di kesempatan ni ummi nak ucapkan terima kasih kat Zamani sbb jadi pendorong utama atas kejayaan ummi merangkul A dalam subjek Geog time PMR. Jasamu dikenang Zamani. Ingat daku dalam doamu!




Monday, January 26, 2015

Indoor Bicycle

2 comments
Sejak Aiza sekolah ni, aktiviti jogging abah setiap pagi dah terganggu. Kena tunggu wiken baru boleh pulun jogging. So mulalah ummi dengar komplen sana sini kononnya tak cukup training nak join marathonlah, tak cergaslah dan macam2 lagilah. Eleh, itu semua alasan2 nak beli peralatan bersenam kat rumah. Mulanya ummi malas nak layan. Buat semak rumah je. Tapi bila tengok berat sendiri tak pernah turun sejak bersalinkan Anas, so just say YESSSS. For the record, setiap kali ummi bersalin, akan ada lebihan 1kg yang TAK AKAN BOLEH HILANG huhuhu. So lepas 3 kali beranak, boleh bayangkanlah berapa berat ummi.

Dengan azam dan tekad dan kredit card, beberapa minggu lepas kami berdua ke One Utama dan beli ini:
Horizon Indoor Bicycle from Johnson Fitness. Sila abaikan dinding berconteng kat belakang tu.
Harga asal lebih dari 2K. Tapi masa kami beli tu ada promosi. Kami bayar lebih kurang RM1600. Dapat free gift yoga mat (yang ini sebenarnya paling ummi suka) dan botol air. Yoga mat tu dah selamat ummi bentang depan TV buat golek2 Anas hahaha.

So far dah banyak kali jugaklah ummi training guna basikal ni. Mula2 dulu kayuh tak sampai 15 minit dah penat. Sekarang ni, macam dah ok sikit hihihi. Yang ummi tak puas hati tu, semalam ummi timbang dengan harapan berat makin turun. Sekalinya tengok, makin naik 1 kg. What the....???????



Friday, January 23, 2015

My Little Pony: From Passion to Obsession

2 comments
Tak pasti sejak bila Aiza mula minat dengan cerita ni. Tahu2 je newsfeeds dan suggestions kat YouTube penuh dengan My Little Pony. Bermula dengan tengok segala video kat YouTube, dia start hafal nama semua karakter yang ada. Yang kelakarnya, ummi abah dgn Asyraf pon terhafal sama. Apple Jack, Pinky Pie, Flutter Shy, Twilight Sparkle, Rarity, Rainbow Dash semua kitorang dah kenal hahaha. Abah siap tolong torrentkan lagi movie dia; Rainbow Rocks dengan Friendship Is Magic. So hari2 layan My Little Pony ketawa sorang2 depan tablet.

Bila dah selalu tengok, dia start hafal lagu2 My Little Pony. Karaoke hari2 dengan Asyraf. Kitorang laki bini impressed ok! Sebab lirik dia agak complicated jugak tapi tak sangka diorang berdua boleh hafal sebijik2. Terlalu selalu dengar lagu Pony sampaikan kalau ummi duduk sorang2 kat opis pon boleh terngiang2 lagu tu dalam kepala. Mmg dah lama bye-bye kat lagu rock, lagu nasyid, lagu jiwang ...semua dah diganti dengan Cutie Mark Crusader, Battle of the Band etc.

Then bila kitorang jalan2, pantang nampak mainan Little Pony, dia dah mula mintak nak beli. Ada jugaklah yang kitorang layankan bila harganya affordable. Kalau mahal takde sales memang buat dunno jelah. First pony beli masa pegi Perth hari tu. Doll Twilight Sparkle. 
Sepatutnya doll ni pakai baju. Tapi dah diganti dgn loom band ikut kreativiti Aiza. Ada ciri2 nak masuk Project Runway pulak agaknya :)
Sekarang ni dah mula beranak pinak. Latest sekali yang ni:
Soft toy Pinkie Pie. Harga RM29.90 beli kat kedai Speedy OU. Besar jugak sizenya.
Lepas tu sekarang Aiza dah buat anjakan paradigma. Maju setapak lagi dalam bidang My Little Pony ni. Dia start melukis pulak! Habislah segala kertas pantang ada ruang, penuhlah dengan lukisan pony. Dulu masa dia tadika, selalu jugak dia lukiskan utk kawan2 yang berminat. Ni bila dah masuk darjah 1, dia cater utk kawan-kawan sekelas hihihi. Ni antara lukisan dia yg ummi sempat capture:



Antara lukisan terawal

Yg ni dia lukiskan utk Fatin, kawan duduk sebelah dlm kelas. Then mama Fatin upload kat whatssapp group Mommies 1 Kenanga :)


Boleh tahan kan? Kalau bukan ummi siapa lagi nak puji anak sendiri. Makin lama makin kemas. Tak tahu mana dia dapat bakat melukis ni. Yang pastinya bukan dari abah sebab abah tangan kayu kihkihkih. So most probably dari ummi (abah sila jgn muntah).



Wednesday, January 21, 2015

How Time Flies

1 comments
Aiza dah masuk Darjah 1. Cepatnya masa berlalu. Rasa macam baru je semalam tengok dia terkedek2 belajar jalan. Tiba2 hari ni dia dah tarik beg masuk van pergi sekolah huhuhu #insert-clingy-mom-syndrome-here.
Tengah tunggu van sekolah datang


Sejak dia sekolah, rutin hidup kami anak beranak berubah 360 darjah. Kalau dulu boleh bangun lambat kadang2 lepas subuh sambung zzz, sekarang pukul 5.30am dah kena zasssss bangun pagi siapkan beg, prepare baju etc. Aiza sekolah sessi petang. So pagi pukul 8-11am sekolah KAFA kat masjid depan UIA. Petang pulak sekolah kebangsaan dari pukul 12.20-6.20. Gitu gini redah jem, around 7.30mlm baru kitorang sampai rumah.
With abah: Registration day on 2nd Jan 2015
Kawan sebelah meja, Fatin Farhana
Kat sekolah KAFA. Macam2 gelagat hari pertama. Kawan sebelah dah menguap. Yg kat belakang dah gaduh :)
Sebab bangun awal, maka tidur pun awal. Jangka hayat mata ummi sekarang sampai pukul 930 malam je. Paling lewat pun pukul 10 malam rumah dah gelap gelita hahaha. Orang lain layan TV tengok bola ke, AJL ke hape ke...kitorang dah tak ingat dunia. Esok paginya bila orang cerita macam2 kat ofis, mulalah mulut ternganga hahaha.
By pukul 9 mlm dah pengsan :) kalau lambat tidur mulalah dia moody, tantrum dan start cari gaduh dgn semua orang.
Sekarang barulah ummi terasa nikmatnya cuti sekolah atau hujung minggu huhuhu. Kalau dulu pantang ummi takde kelas, cepat je tangan nak klik apply cuti. Sekarang ni, ada kelas ke takde kelas, kau duduklah kat opis tu diam2 sampai pukul 6 petang tunggu Aiza balik!! Hambik kau.



 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez