Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Monday, October 31, 2011

Aiza Sambut Birthday Kat Sekolah

0 comments
Nursery IIUM akan buat birthday celebration pada setiap hujung bulan. So pada hari Jumaat yang lepas, ada birthday celebration untuk semua budak yang lahir pada bulan 10. Antaranya ialah Aiza. 

Selain Aiza ialah Habib, Adam, Nor, Busyra & pasangan kembar (tak ingat nama)
So ummi pun gigih le buatkan goodie pack dan beli kek untuk Aiza. Goodie pack dah lama sediakan sejak sebelum raya hari tu. Beli kat kilang cocoaland sebelah rumah ni je <- kes emak terlebih excited berbanding anak!

Menu utama sekolah yang sediakan (menu breakfast). Parents cuma tambah makanan sampingan je. Setelah pikir2, ummi bawakkan jagung rebus je ke sekolah. Nak goreng mi or buat kuih macam malas. Tak sure parents lain bawak makanan apa. Tapi yang penting memang penuh satu meja masa ummi hantar makanan ke sekolah hari tu.

Aiza dengan kek tema belon dan jagung rebus penuh satu bekas besar.

Goodies untuk lebih kurang 50 orang budak2.
Sempat jugak bawakkan kamera mintak tolong teacher suruh ambikkan gambar. Nilah antara hasilnya:

Aiza dan Yumi
Birthday boys and girls. Habib dan Nor tak datang.
Tengah potong kek. Share dengan kawan-kawan.
So sempena birthday Aiza kali ni, puaslah dia potong kek (makannya tidak!). Mula2 potong kek dengan abah & ummi, then potong kek dengan sepupu sepapat belah abah, lepas tu potong kek dengan teacher & kawan2 kat sekolah, last sekali potong kek dengan sepupu sepapat belah ummi pulak. Cukup2lah tu nak mengkayakan King's Confectionery untuk tahun ni! Tahun depan beli lagi.


Friday, October 28, 2011

Genting Highland - Here I Come

3 comments
Beberapa bulan lepas ummi ada join satu contest anjuran Genting Theme Park. Contestnya simple je, tak perlu purchase apa2. Cuma perlu bagi nama untuk satu permainan terbaru yang sedang dibina oleh pihak Genting Theme Park. Kena nyatakan jugak sebab kenapa kita bagi nama tu. Cara join pun mudah, cuma email maklumat peribadi beserta dengan cadangan nama yang dirasakan sesuai. Alkisahnya ummi pun joinlah. Dan ummi paksa abah join sekali. Hadiahnya macam2; IPad, kamera dan 50 pemenang saguhati dapat 2 keping tiket ke Genting Theme Park. Hari ni bila ummi check kat website Genting, ini resultnya  teng..teng..teng.....

Dapat consolation prize. So dapat 2 keping tiket ke Genting. Sukanya!!!!
Abah tak menang apa2 sebab nama yang abah cadangkan LANGSUNG TAK BEST kihkihkihkih. So tiket ni untuk ummi dan Aiza. Abah kena beli tiket sendiri. Even worse, abah kena duduk je jaga Asyraf sementara ummi dan Aiza naik roller coster wowowiiiiiii............

Dan tengahari ni dapat satu lagi berita gembira. Peraduan Syahirah yang ummi masuk atas nama ummi dan cikta tu dah keluar jugak resultnya. Nama cikta terpilih sebagai pemenang tempat ke-2. Nama ummi tak naik - takde ong. Hadiah yang cikta dapat - set makan Royal Gold 24K bernilai RM1170. Tapi dah kawtim dengan cikta. Cikta ambik set pinggan mangkuk, ummi pulak ambik set cawan/tekonya kihkihkih. Tak boleh bayangkan macam mana pinggan tu siap ada emas 24K. Nak basuh sental kuat2 pun tak berani takut tanggal emasnya kahkahkah. Dirasakan barang sesiapa makan menggunakan set pinggan mangkuk tersebut, akan bertambah seleranya!!! Beware!

Tahniah cikta. Lain kali join contest lagi nak???




Tuesday, October 25, 2011

Ummi dan Contest - Apa Kaitannya?

0 comments
Ummi suka join contest. Paling suka kalau contest tu online (tak payah susah2 beli setem) dan tak perlu vote (kalau vote memang kompem kalah sebab takde peminat) atau purchase apa2 barang (tak perlu keluar duit). Feveret ummi contest yang based on lucky draw ataupun slogan. Rasanya minat join contest ni datang dari abah ummi sendiri. Genetik le ni konon2nya. Haji Anuar seperti seperti yang ummi kenal sangat bertuah orangnya. Pantang ada cabutan bertuah kat Kedai FELDA, mesti nama dia naik. Dah 2,3 kali jugaklah sepanjang yg ummi ingat dia usung hamper bawak balik rumah. Dan dia sangat kompetitif orangnya. Pantang ada peraduan rumah FELDA tercantik ke, rumah terbersih ke -> tak menang tangan dia kemas satu rumah. Teringat dulu2 ada pertandingan memancing, sanggup dia kejut ceklon pagi2 buta ajak pergi pasar beli umpan kihkihkih. Nasib baik berbaloi sebab menang set pinggan ke apa ntah.

Bagi ummi pulak, minat masuk contest ni bermula lebih kurang 3 tahun lepas. Time tu Aiza baru lahir so ummi suka nak subscribe website2 yg bagi free gifts/free sample hehehe. Website huggies, dutch lady, dumex, mamy poko semuanya ummi dah join. Bermula dari situ ummi pun sukalah join contest bila ada masa lapang. Tambah excited bila menang. Tapi takdelah sehebat offismate ummi si kak ayu ni. Ummi setakat menang hadiah kecik2 je cukuplah nak buat modal nak show off kat abah kihkihkih.

So cakap pasal hadiah, pagi ni ummi datang ofis nampak satu parcel atas nama ummi. Bila bukak ini isinya:
Thumb drive 1GB

Hadiah dari contest Facebook Campbell's. Dapat sebab ummi antara 1000 orang terawal yang join contest tu. Bertambah le lagi koleksi thumb drive.

Lepas tu tengahari tadi dapat email dari United International Pictures Malaysia. Hari tu ummi ada join contest kat website dia. Hantar online je. Tak sangka menang. Grand prize pulak tu. Terbeliak bila tengok nama kat atas sekali ngehngehngeh (ada le peluang nak show-off giler2 depan abah).

Hadiahnya Sound Activated Camera berharga RM500 dan 10 keping tiket boleh tengok kat GSC Signature. Ummi dah email person-in-charge nak tanya sama ada tiket tu hanya boleh guna untuk movie Paranormal Activity 3 saje ke atau boleh tgk movie lain jugak. Actually sejak kawin rasanya sekali je pergi tengok wayang dengan abah. Sejak dapat anak memang langsung tak pernah masuk panggung. Tak sanggup ambik risiko bawak Aiza dan Asyraf masuk panggung. So rasanya hadiah tiket ni pun sedekah je lah kat sapa2 yang berminat. Tapi hadiah kameranya ummi nak hehehe (mode happy senyum sepanjang hari sampai sakit tulang rahang!). OK bye.

p/s baru je Google pasal sound activated kamera. Baru ni le tau kamera boleh snap gambar hanya guna sound-sensor. Bolehlah nanti ummi letak kamera ni kat dapur, so nanti kamera ni boleh snap gambar abah bukak peti ais malam2 buta cari makanan!



Monday, October 24, 2011

Petua Hilangkan Tahi Lalat Di Baju

10 comments
Ummi yakin masalah tahi lalat kat baju dialami oleh semua orang especially orang2 yang ada anak kecik. For some reason mengikut pengalaman ummi, tahi lalat mudah ada kat baju yang terkena susu. Sekarang ni baju2 Asyraf banyak yang dah bertahi lalat. Tshirt ummi pun banyak dah bertahi lalat (kes baju kena susu lepas breast feed). Bila baju ummi dah banyak tahi lalat, rasa tak lalu nak pakai. Then ummi kerjakan tshirt abah pulak kihkihkih. Nak buang baju2 tu macam sayang le pulak (walhal sebenarnya dah ada 2,3 helai jugak baju melayang ke tong sampah). Sebab tu bila ada anak kecik umur less than 1 year ummi suka beli baju murah2 je. Pertamanya sebab budak2 cepat membesar. Pakai 2,3 bulan terus tak muat. Sebab kedua kalau dah kotor sangat kena tahi lalat takdelah ralat sangat nak buang!

Tapi masalahnya ada beberapa helai baju yang sayang nak buang sebab hasil pemberian orang. So pagi ni gigih ummi google petua2 cara nak hilangkan tahi lalat kat baju. So far ada satu petua yang macam boleh/logik/tak membebankan untuk dipraktikkan. Kebanyakan petua2 lain macam leceh. Antaranya ada yang suruh sapu dengan getah buah mengkudu (mana nak cari buah mengkudu oiii), rendam guna air limau nipis 3 hari 3 malam le (over bebenor!!) etc. Tapi ni ummi jumpa petua yg ok. Tak tahu lagi keberkesanan sebab belum cuba. Caranya begini:

1. Ambik secawan cuka dan campur dengan 1/2 baldi air.
2. Masukkan baju yang bertahi lalat. Sebolehnya jangan campurkan baju putih dengan baju berwarna.
3. Rendam semalaman.
4. Cuci menggunakan sabun seperti biasa.

Nampak macam mudah kan? Nanti ummi nak cubalah. Setakat guna cuka NO HAL. Harap2nya berhasil le cubaan ummi. Kalau tak berhasil, terbanglah duit abah ummi nak pow beli baju Asyraf!

p/s lepas ni nak cari petua hilangkan semut pulak. Macam2 jenis semut ada kat rumah ummi. Yang kecik2 ada, yang besar2 macam semut api pun banyak. Semut is EVERYWHERE, tensen kalau ingat. Paling tak menahan, semut suka minum air masak (konon2 healthy eating tak minum air manis sekarang kau minum air kosong banyak2 eh semut?). Abis jug air masak penuh dengan semut. Malam2 bangun nak buat susu tiba2 nampak semut kerumun air masak -> rasa nak meroyan time tu jugak! Hishhh...

Sambung lagi sikit nak meroyan pasal semut. Buat perhatian semua semut, ok fine kalau korang nak kerumun air masak. Manalah tau kot2 sekarang dah tukar tabiat pemakanan nak jaga badan taknak kencing manis. Tapi yang kau kerumun thermo pot aku tu kenapa???? WHY semut WHY???? Heran betul bila semut duduk kat thermo pot panas. Mandi wap ke hape???????

Sekian.

Wednesday, October 19, 2011

Happy Birthday To My Daughter Aiza Izzati

0 comments
Aiza Izzati,
3 years ago you were born at Hospital Pusrawi,
Ummi can still remember how your pakciks, makciks and your abah held you in their arms happily.
Aiza the day she was born
What a priceless gift ummi and abah received that day,
Making 3 years seem like yesterday.

Aiza on her 1st birthday
You taught ummi a lot and gave ummi such pleasure,
These 3 years have become ummi's treasure.
Aiza on her 2nd birthday
Ummi wishes all the best to you,
And hope all your dreams come true.
Aiza today, on her 3rd birthday
Today abah and ummi want to make you happy,
So after work we'll take you to Secret Recipe,
At 5 o'clock, please be ready!


Love,
Ummi


Tuesday, October 18, 2011

Makan-Makan Kat Restoran Haji Sharin Low

0 comments
Ummi dan abah suka makan. Dan kami juga suka memasak. Kalau tak masak,ummi dengan abah suka jalan-jalan cari makan. Semua jenis makanan pun kitorang suka nak try tak kisahlah makanan middle east ke, western ke, makanan cina ke, ala2 mamak ke, jepun ke semua kitorang NGAP! Itulah rahsia kunci kejayaan kitorang membesarkan badan kihkihkih.

Rumah ummi kat Kepong memang ramai Chinese. Restoran cina memang melambak2. Bila lalu kat depan restoran mesti terbau dan ternampak masakan diorang. Semuanya nampak sedap. Memang terliur dibuatnya. So bila blogwalking dan ternampak review orang ramai pasal satu restoran chinese-muslim kat area Sri Gombak ni, terus rasa nak terjah. Sebelum ni dah 4,5 kali makan kat restoran chinese-muslim De Templer kat Taman Melati. Kali ni nak cuba Restoran Haji Sharin Low pulak. Menu yang ingin dicuba tak lain tak bukan ialah ITIK PANGGANG.

Restoran Haji Sharin Low ni actually ada banyak cawangan. Selain kat Sri Gombak, yang ummi tau dia ada cawangan kat Bukit Antarabangsa dan kat Sg.Merab, Bangi. Kitorang pergi betul2 lepas maghrib. Sampai sana dalam pukul 8, tak ramai orang.

Sebab dah tengok menu kat internet awal2, so sampai sana kitorang terus order. Dalam kepala dah ada berderet list. Akhirnya inilah yang kitorang order:
Daging black pepper - daging sangat lembut. Tapi tak rasa black pepper sangat. Lebih kepada rasa kicap :)
Tofu sizzling - sangat sedap!
Sayur chap chai untuk Aiza. Tapi ummi yg makan banyak. Ada udang, cendawan, segala jenis sayur, ayam etc.

Ada dua menu yang tak ada dalam gambar; salted egg crab (super delicious) sampai abah kata next time datang nak order ni je dan itik panggang (a bit dry tapi sedap je kat tekak ummi).

Semua sekali campur dengan nasi putih 5 pinggan, air untuk 5 orang (cikwan dan ameme join jugak) berharga RM101. Cantik kan nombornya ngehngehngeh. Agak murah kalau nak dibandingkan dengan restoran chinese-muslim yang lain. Makanan sedap, servis cepat, perut kenyang, duit melayang!

Team membedal makanan


The Rabbit Farm - Bukit Tinggi

0 comments
Aiza memang suka dengan binatang terutamanya kucing. Dulu masa kecik2 pantang nampak kucing mesti dia terjerit2. Best fren dia time main dengan kucing tak lain tak bukan mestilah abah. Sebabnya ummi geli/takut dengan kucing. Ummi memang taknak bela kucing sebab malas nak uruskan. Yelah, bela anak dua orang pun kadang2 pening kepala, ni ada hati pulak nak bela kucing! Selama ni Aiza main dengan kucing2 jiran je. Tapi ni bila dah pindah rumah sendiri, takde jiran bela kucing. Bela anjing adalah! So sekarang ni selalu tengok kucing kat pet shop je.

Tapi tengok kucing kat pet shop tak syok sebab tak boleh pegang2. Sebagai gantinya, Sabtu lepas ummi dan abah bawak dia ke sini:

The Rabbit Farm - Bukit Tinggi

Perjalanan ambik masa lebih kurang 40minit je dari Kepong. Sampai kat sana tak ramai orang sebab masih pagi lagi. Entrance fee RM3 sorang. Rasa macam mahal je sebab tempatnya sangatlah kecik. Baby pun kena caj jugak. Tapi sebab nak tengok rabbit punya pasal, kitorang bayar jelah.

Last kitorang pergi Rabbit Farm ni tahun lepas kalau tak silap. Time tu rabbitnya still banyak. Kali ni pergi rabbit dah berkurang. And rabbitnya pun tak berapa jinak. Kebanyakannya dah kenyang so bila Aiza try suap makanan, banyak yang tak selera. Agaknya sebab bagi makanan yang bentuk pallet tu je. Kot kalau bagi carrot, mahu diterkamnya semua orang.Sangat berbeza dengan Rabbit Farm kat Langkawi (on the way nak naik kereta kabel) yang kitorang tengok awal tahun ni. Rabbit kat Langkawi semuanya kebulur siap kejar2 orang yang bawak makanan. 

Jemputlah makan wahai rabbit!

Lepas tengok rabbit, kitorang tengok donkey pulak. Ummi offer Aiza sama ada dia nak naik donkey ke tak. As expected jawapan yang diberikan ialah "Taknak".

Model fotoGEDIK

Puas tengok binatang, ajak dia main kat taman permainan pulak. Bila dah tengahari, kitorang pon balik. Tak lama pun kat sana, lebih kurang 2 jam je. Mungkin rasa macam tak berbaloi pergi Bukit Tinggi semata2 nak tgk rabbit. Tapi bagi ummi, asalkan Aiza happy, semuanya pun BERBALOI.

She'll turn 3 tomorrow :)

Ok jom balik
Dalam kereta semua pun zzzzzzz..........

Plan seterusnya nak pergi Genting Highland pulak. Last pergi 4 tahun lepas time hanimun kuikuikui. Ni nak pergi lagi time anak dah dua. Entah apalah jadi agaknya!

Friday, October 14, 2011

Borders The Curve - Tempat Terbaik Untuk Melepak!

2 comments
Ummi happy sekiranya anak2 ummi suka membaca. Ummi pun suka membaca. Ummi dulu hantu novel. Masa zaman anak dara, ummi suka sangat baca novel omputih especially cerita2 ROMANCE kihkihkih. Paling suka bila setting cerita tu zaman kurun dulu2. Zaman omputih pakai gown kembang. Satu lagi ummi suka jugak kalau setting novel tu pasal highlander, atau cerita kat gurun padang pasir etc. Dalam otak ni dah boleh bayangkan muka hero untuk setiap setting. Hihihi jangan marah ye abah?

Tapi seriously dulu ummi suka baca novel. Ditambah lagi kalau hero kat cover novel tu ensem semacam. Laju je ummi habiskan baca sehari semalam pun boleh siap. Tapi novel romance jelah. Kalau novel thriller or bunuh2 memang ummi tak minat. Buat stress otak je!

Tapi bila dah kawin dan dah ada anak dua, nak abiskan satu surat khabar pun payah. Inikan pulak nak baca novel, memang akan ambik masa berbulan2. Tapi ummi mengharap sangat agar minat membaca tu akan turun kat Aiza dan Asyraf. Dan sebab tu sejak Aiza dah pandai kenal buku, ummi selalu heret dia ke sini:

Borders The Curve
On average setiap bulan kitorang akan pergi sini lebih kurang 2 kali. Borders kat The Curve ni tak ramai orang. Sangat convinient sebab terletak betul2 kat sebelah Tesco Mutiara Damansara. Lepas baca buku boleh terus shopping. Ada dua tingkat dan ruangnya sangat luas. Yang paling best sebab dia ada ruangan membaca untuk kanak2. So kitorang selalu lepak2 kat situ sampai berjam2 melayan Aiza baca buku.

Ruang membaca untuk kanak2. Selalunya tak ada orang so boleh buat macam rumah sendiri.
Ada banyak buku pop-up, buku yang ada music, sangat kalerful sesuai untuk budak2. Mak bapak budak pun suka baca.
Hopefully Asyraf pun akan suka membaca satu hari nanti
Ummi selalu berangan nak ada mini library dalam rumah. Tapi buat masa sekarang memang berangan jelah dulu, belum jadi kenyataan. Tunggu nanti bila mini library tu dah wujud, akan ummi penuhkan semua rak dengan buku romance hero highlanderku! Awww...

Sekadar hiasan. Contoh cover novel highlander. Kalau cover gini (muka hero terpotong so tak boleh nak bayangkan) - mungkin ambik masa 2,3 hari untuk habiskan kuikuikui.


Update Pasal Tanaman

0 comments
Perhatian kepada semua manusia sekalian alam....

Ada berita gumbira.

Pokok mulberi ummi dah berbunga dan keluar putik! Syoknya! Hahahaha..

Dulu ummi ada tulis satu entry pasal kegembiraan ummi ada pokok mulberi. Then lepas beli pokok tu, abah pangkas ranting dan daunnya sebab nak bagi tunas baru keluar. Sejak minggu lepas pokok tu memang dah keluar tunas dan daun baru. Semalam bila balik kerja, ummi check pokok mulberi tu dah keluar putik. Seronoknya tak terkata! Padahal pokok mulberi aje. Itupun cuma sepokok. Tapi happy mengalahkan orang yang ada 100 hektar dusun buah-buahan kihkihkih.

Then batang daun kesum yang ummi rendam dalam air pun dah keluar akar. Malam tadi ummi dah pindahkan dalam pasu dengan harapan dia akan hidup subur so senang le nanti nak buat asam pedas. Selain tu kunyit pun dah keluar tunas, kangkung yang ummi tanam guna teknik keratan batang & akar pun dah mula keluar daun. Mood berkebun menyerang lagi nampaknya!

Cepatlah kau besar wahai kangkung. Nanti boleh masak kangkung goreng belacan.
Daun bawang yang membahagiakan. Seminggu je tanam then dah boleh tuai hasilnya.
Tapi dalam pada gembira sebab pokok-pokok tanaman dah keluarkan hasil, ada jugak pokok yang mengecewakan. Contohnya ini:

Kailan or maybe salad (kes pakai main semai je letak banyak2 biji benih dalam satu pasu. Bila dah tumbuh, taktau pokok apa).

Kailan (or maybe salad) ni ummi tanam sama waktu dengan pokok bunga telang dan pokok roselle. Pokok roselle dan bungan telang dah subur berdiri. Yang ni pulak cekudut je cuma 1cm. Kalau ginilah gayanya, sampai tua pun tak merasa kailan tanam sendiri. Sebab geram, ummi dah 'matikan' pokok2 bantut ni. Sekarang dalam proses semai benih yang baru.

Lada bantut
Ini pun antara pokok yang dah terbantut tumbesarannya. Pokok lada yang lain semua dah besar sikit. Yang ni je yang hidup nak tak nak.

Gardening sememangnya hobi yang menyeronokkan. Sekarang ni hampir 40% topik perbualan antara abah-ummi adalah pasal tanaman. Kalau shopping kat Tesco atau Daiso pun laju je kitorang ke bahagian gardening. Dua2 pun perasan nak jadi petani moden kihkihkih. Lepas tu macam berlumba2 sapa punya tanaman lagi hebat. Setakat ni rekod dipegang oleh abah. Dia berjaya tanam mulberi dari RANTING sahaja. Bangga tak hengat dunia!

Memang kalau nak diikutkan, lebih senang beli sayur kat pasar. Tapi makan hasil tanam sendiri memang lain rasanya. Tak percaya? Cubalah!

Wednesday, October 12, 2011

Tutti Frutti Frozen Yogurt. Sedap Ke tak?

0 comments
Bersempena dengan Aiza tak berapa selera nak makan, so petang semalam balik dari kerja ummi ajak abah terjah kedai Tutti Frutti dekat The Curve<-- alasan semata2. Kalau Aiza selera makan sekalipun, ummi still akan heret abah pegi sini.

Tutti Frutti cawangan The Curve
Semuanya gara2 baca review kat blog orang pasal kesedapan yogurt yang dijual kat sini. Sesungguhnya ummi memang peminat yogurt. Feveret ummi perisa peach atau stroberi. Brand apa pun ok semua ummi ngap. Kalau beli yogurt, ummi suka letak kat freezer dulu. Bila yogurt dah keras, baru makan. Rasanya sedap macam makan aiskrim lolipop perasa buah-buahan hihihi.

So semalam kitorang singgah kat Tutti Frutti cawangan The Curve. Mahal jugak yogurt yang jual kat sini. 100g harganya RM5.30. Untuk info yogurt yang kita biasa beli dalam cup tu berat standardnya ialah 150g dengan harga on average RM1.50 je. So bolehlah buat perbandingan! Tapi sebab tekak dah teringin kan, so inilah masa yang dirasakan paling sesuai nak 'pow' duit abah kihkihkih.

Mula2 masuk kedai, macam jakun jugak taktau nak buat apa. Tapi nasib baik ada tampal info kat dinding tentang cara2 nak buat pembelian. Self service rupanya! Mula2 ambik cup yang disediakan, then ambik le sendiri perisa apa yang kita nak. Boleh mix macam2 perisa dalam satu cup. Then pegi kat kaunter, letak le topping segala bagai. Boleh letak chocolate rice, fresh fruits, syrup coklat etc. Then lepas tu timbang dan bayar.

Apa yang kitorang beli??? Ni dia....

Perisa vanilla untuk Aiza. Stroberi & red velvet untuk abah dan ummi.
Sebab tau harga adalah ikut timbangan, so kitorang tak letak topping. Cuma letak rainbow chocolate rice je untuk Aiza. Sebab niat di hati memang nak rasa yogurt dia je. Kalau setakat nak makan fresh fruit whatsoever, beli kat pasar malam (mode kedekut tak ingat dunia!). Total damage kat poket abah semalam lebih kurang RM12++. By the way, tiap hari selasa ada ladies day boleh dapat diskaun 15%. Student pulak boleh dapat diskaun 10% on weekdays.

So mari kita dengar apa kata juri awam abah tentang yogurt Tutti Frutti ni.

Abah sedang mengumpul idea untuk memberi kritikan!

"Biasa2 je. Dengan harga RM5.30 utk 100g, pada abah terlalu mahal. Rasanya pun tak mencapai tahap macam yang abah harapkan. Tak creamy. Tak cukup manis bla bla bla bla bla bla".................

Tapi itu hanyalah pendapat abah semata2. Lain orang, lain tekaknya! Ada orang tu, ummi baca kat blog dia, tiap kali lalu depan kedai ni mesti nak singgah. Yelah, mungkin dia peminat tegar yogurt. Ditambah pulak poketnya tebal! Untuk ummi, cukuplah sekadar nak merasa. Tapi kalau ada sesapa nak belanja, ummi ready aje!

Yang pasti, punahlah harapan ummi nak makan Tutti Frutti lagi dengan abah next time. Berakhirlah riwayat Tutti Frutti dalam hatiku. Sobbbbsssss. Sekian.

Tuesday, October 11, 2011

Pic Of The Day

0 comments
Pic taken today at 1pm. Inilah dia budak yang selalu buat ummi tak sabar nak pergi nursery time lunch!


Patah Tumbuh Hilang Berganti

0 comments
Laptop Lenovo warna putih ni ummi dan abah beli masa Aiza umur lebih kurang 6 bulan. Sekarang ni umur Aiza dah 3 tahun. Aiza membesar dengan laptop ni. Semua cerita2 kartun dia dari Ice Age, Barney, Pocoyo, Jojo Circus, Mickey Mouse etc semuanya pasang guna laptop ni. Memang banyak jasanya pada Aiza. Ummi dah tak boleh ingat berapa kali Aiza jatuhkan laptop ni. Keyboard dia hampir 90% dah tak boleh guna. Dan baru2 ni dia dah tak boleh charging sebab punat yang sambungkan antara laptop-kabel dah rosak. Memang dah nazak sungguh. Hidup segan mati pun mahu. So last week berakhirlah riwayat dia.
Body dah pecah, keyboard dah tak boleh guna, dah penuh dengan 'artwork' Aiza

Bila laptop Lenovo rosak, dengan sukacitanya nak tak nak terpaksalah ummi beli laptop baru. Bila bagitau kat abah, laju je dia kata ok. Ummi just bagitau kat dia berapa budget ummi. Pasal brand, model, spec semua abah yang tentukan.

So last week hari Khamis petang kitorang terjah Midveli. Mula2 pergi kedai Asus, tapi ummi reject awal2. Then pergi tengok Acer, pun ummi taknak jugak. Singgah jugak kedai Dell, tapi takde yang berkenan. Kemudian ada hati terjah kedai Sony. Boleh tahan jugak harga Sony Vaio sekarang ni. Tapi bila pikir2, taknaklah membazir duit. Last sekali pergi kedai HP, ummi angkat sebijik. Less than 5 minutes RM1300 terbang melayang hikhikhik (cepat je decide sebab abah dah baca review pasal laptop ni awal2).

Kedai HP kat Midveli
Gaya fotogedik!
Muka bangga gilerrr dapat beli laptop baru. Bangga gilerrr wa cakap lu!

So inilah rupa laptop baru ummi tu. Cantik kan?
Laptop terbaru ummi
Wow ofis ummi nampak berseri dengan kehadiran laptop baru kihkihkih
Harapnya laptop ni panjang umur dapat digunakan bertahun2. Amin.

Friday, October 7, 2011

Mulakan Hari Anda Dengan Positif

0 comments
Picture taken this morning at 7.30am. Me and my kids-happy as always


Pagi2 tak boleh moody,nanti sepanjang hari rasa tak syok. Walau anak meragam macam mana sekalipun, pandanglah dari sudut yang positif. Kesian diorang subuh2 dah nak kena hantar sekolah. Pukul 6.45am dah kena kejut suruh bangun, tukar pampers, mandi etc. Jadi apalah salahnya kita layan kerenah dia sekejap sebelum diorang ke sekolah. Ye tak?

Pagi2 tak boleh marah, nanti sepanjang hari rasa tak syok. Walau jalan raya sesak menggila, eksiden sana sini, ada driver tak berhati perut parking kereta rosak tengah jalan, ada pulak tu tak reti nak guna smart tag...tapi kita kenalah bersabar. Jangan maki hamun or carut marut. Semua orang pon nak cepat sampai ke destinasi. Keluarkan 'F word' banyak2 pon bukan diorang dengar. Ye tak?

Pagi2 tak boleh masam muka, nanti sepanjang hari rasa tak syok. Bila kita masam mencuka, kesannya kena pada orang sekeliling. Orang nak ajak borak2 pun tak jadi. Akhirnya, semua orang pun diam seribu bahasa. Layan Kak V kat Suria.fm jelah gamaknya. Ye tak?

Pagi2 kena berhemah, terutama bila bawak kereta. Jangan bawak gopoh gapah. Nanti semua penumpang takut. Bukan kita sorang saje ada kereta canggih dalam dunia ni. Ada berjuta2 kereta lain atas jalan raya. Tenangkan hati. Banyakkan berdoa. InsyaAllah semua perkara jadi mudah. Mudah2han rezeki pun melimpah ruah. Ye tak?

Jadi, mulakanlah hari anda dengan sifat2 POSITIF! Ummi berusaha melakukannya, anda bila lagi???

Thursday, October 6, 2011

Nursery Dah Kembali Dibuka, Tapi.....

0 comments
TAKDE AIR LE PULAK!

Bukan setakat kat nursery, tapi rasanya seluruh CFS takde air. Air tangki dah kering, air tadahan pon tak habis diguna. Lalu depan toilet, bau 'harum' semacam. Tengahari tadi masa jenguk Asyraf kat nursery, teacher pon duk ngomel2 pasal takde air. Budak2 nak mandi, buang air, makan, minum pun susah. Ummi dah pesan kat teacher, kalau si Asyraf berak, then ummi ada bekalkan wet tissue dalam beg. So bolehlah bersihkan guna wet tissue. Hmmm...kalau baby bolehlah nak guna wet tissue. Tapi kalau budak2 besar tak kan le nak guna tissue jugak? Pandai2 le teacher cari solutionnya..

Kat ofis ummi hari ni, bukan setakat takde air, AIRCON PUN ROSAK! Nasib baik student semua dah balik dan takde nak datang bilik for consultation etc, so bolehlah kunci pintu dan bukak tudung kasi sejuk sikit. Tapi seriously, takde air dan takde aircon - sangat tensen! Bila rasa panas, mulalah haus asyik nak minum. Bila dah minum banyak, mulalah nak pegi toilet. Sampai kat toilet pulak, baru teringat air takde. Huwarrrrggghhhh...

Nasib baik esok dah hari Jumaat. Then weekend tak payah pegi kerja lepak2 kat rumah dengan Aiza & Asyraf. Kalau boring, paksa abah bawak kitorang jalan2. Cakap pasal jalan2, malam tadi pun actually dah paksa abah bawak kitorang jalan2 naik kereta. Ni semua disebabkan 2 hari duduk terperap kat rumah. So semalam petang dah rasa restless. Asalnya ummi just ajak abah pegi Jusco. Tapi abah ada tempat yang lagi 'adventurous' tak lain tak bukan -> KLCC. Lepas magrib je kitorang bertolak meredah jem. Sampai kat KLCC ujan renyai2 so tak bolehlah nak bawak Aiza dengan Asyraf lepak tepi kolam. Kitorang jalan2 pusing KLCC cuci mata bagi Aiza lari2 kasi penat.
Masa mula2 sampai KLCC.

Ummi personally tak favour sangat dengan KLCC ni. Pertama sebab dia jauh kat KL. Kedua sebab semua barang2 kat sini mahal. Ketiga sebab parking rate dia sangat tak munasabah. Tapi abah anggap KLCC ni as the best shopping complex untuk dia. So layankan jelah...
Aiza dengan gaya gediknya!

Lebih kurang pukul 9.30pm, Asyraf pun dah merengek2, so kitorang pun balik. Tapi sebelum tu sempat singgah beli roti mahal kat Isetan dan 2 biji rotiboy untuk Aiza. Dalam kereta semua pun zzzzzz....

Sekarang ni ummi dah rasa confident sikit nak bawak Asyraf jalan2 sebab dia dah tak banyak meragam. Kalau dulu, kena fikir 2,3 kali. Pernah dulu bawak dia pergi taman botani, dia menangis on the way pergi sampailah on the way balik sebab dia constantly nak susu. Sekarang ni dia dah good boy. Kalau bawak pergi OU atau Tesco, galak je mata dia tengok sekeliling. Mulut pun dah riuh berbunyi. Sedar tak sedar dah nak masuk 4 bulan pun dia. Baru je hari tu abah injek dia. Nanti masuk 4 bulan kena injek lagi. Harapnya tak demamlah ye sayang!

Belum kena injek dah melalak

Dr.Abah in action. Ngeri! Snap picture ni dalam keadaan pandang tempat lain
So tu jelah update untuk kali ni. Komputer lenovo putih dah jahanam tak boleh on. Ni berblogging ihsan guna komputer abah. Bilalah nak menang contest dapat hadiah laptop ni??????????

Monday, October 3, 2011

Berkampung Di Ofis

0 comments
Hari ni nursery masih tutup. Tapi ummi terpaksa datang kerja. Sebabnya ummi kena jaga exam subjek Physics dari pukul 9am sampai 12pm. Memang kalut otak memikirkan sapa yang nak menjaga Aiza dan Asyraf. Lepas bincang2 dengan abah, kitorang pakat jaga gilir2. Abah akan jaga pagi sampai tengahari. Lepas ummi siap jaga exam, abah akan pass budak2 tu kat ummi dan abah pulak pegi kerja.

Kesian anak2 ummi kesejukan tido kat ofis
Sementara nak tunggu nursery bukak semula Khamis ni, esok dan lusa ummi akan sambung annual leave. Nasib baiklah cuti tahun still banyak. Inilah hasilnya bila dah ada anak. Cuti tahun akan habis untuk anak2 sahaja.

p/s Kesian tengok kat kawan2 lain terpaksa menanda kertas exam sambil usung anak2 ke hulu hilir!

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez