Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Monday, September 26, 2011

Mulberi Idaman Hati


Sejak menceburkan diri dalam hobi gardening ni, ummi memang selalu blogwalking tengok hasil tanaman orang lain. Memang jeles bila tengok orang lain tanam macam2 pokok sayur dan buah kat rumah masing-masing. Ummi punya kawasan tanah pulak cuma sekangkang kera. Kalau nak tanam banyak2 pokok memang kena fikir dan plan betul2. Keinginan nak tanam pokok mangga atau pokok buah yang lain memang terpaksa dilupakan le. So ummi tercari2 jugak pokok buah apa agaknya yang sesuai tanam dalam pasu sehinggalah ummi terjumpa artikel pasal tanaman buah mulberi. Hihihi buah mulberi pon jadiklah! So hari2 ummi cakap dengan abah pasal pokok mulberi. Sehinggalah minggu lepas,abah ambik ummi kat ofis, bila ummi masuk kereta...ummi nampak ada pokok dalam kereta. Rupanya pokok mulberi! Hohoho sukanya thanks abah.

Ikut artikel kat internet, kalau kita nak pokok mulberi kita berbuah, kena cantas ranting dan daunnya sekali. Nanti dia akan tumbuh tunas baru disertai dengan bunga seterusnya jadi buah. Tapi sebab kitorang baru je beli pokok mulberi tu, rasa macam was2 nak gondolkan dia. So last2 abah cuma kerat ranting dan buang daun yang dah kuning je.

Pokok mulberi sebelum kena cantas
Sangat tak sabar nak tunggu hasilnya. Pokok mulberi ni sesuai tanam guna keratan batang. Kalau guna biji benih, dikatakan ambik masa 8 tahun baru berbuah! Ayoyo lambat sangat tu tak larat nak tunggu.

Buah Mulberry hasil carian kat Google
Yang kelakarnya, bila abah dah beli pokok mulberi ni, baru kitorang perasan yang rupanya jiran depan rumah ada pokok mulberi yang SANGAT BESAR. Dahannya rimbun dan buahnya pon banyak. Dalam hati kata "ha, tu le kau taknak beramah mesra dengan jiran tetangga. Duk tercari2 nak beli anak pokok padahal depan rumah ada sebesar2 tidak". Btw ummi dah pon borak dengan jiran depan rumah ni pasal pokok mulberi dia. Dia kata next time kalau dia buat aktiviti pruning kat pokok mulberi dia ni, dia akan bagi batang2 pokok mulberi ni untuk ummi tanam.

"harap2 aku balik rumah ni nanti ada le 'bungkusan' yang ditunggu2 tu kat depan rumah"

Rasa2nya, apa lagi pokok buah yang sesuai tanam dalam pasu ye?

1 comments on "Mulberi Idaman Hati"

Kopiolimauice on May 18, 2013 at 12:02 PM said...

dh berbuah ke mulberry...sy pun mcm berminat nk tanam ;)

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez