Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Tuesday, December 31, 2013

Delima Si Buah Syurga

0 comments
Ummi dan anak2 memang peminat setia buah delima. Abah sorang je kat rumah ni yang tak suka.

Alhamdulillah kat pasar malam yang dekat dengan rumah kitorang, banyak jual buah ni. Boleh kata all year round ada. Kalau tengah musim harganya murah. Lebih kurang sebiji RM2. Kalau tengah tak musim, boleh capai RM5-RM7 sebiji. Ummi pernah nampak Cold Storage jual buah delima harga cecah belas2 ringgit. Import agaknya! Walaupun agak mahal, tetap jugak ummi beli. Selain rasanya sedap, khasiatnya banyak!

Dah lama mengidam nak tanam sendiri pokok buah delima kat depan rumah. Dan weekend lepas impian jadi kenyataan. Asalnya ajak abah ke neseri nak beli baja. Bila tiba kat sana, ringan mulut tanya kat pekerja situ sama ada jual pokok delima ke tak. Sekalinya dia kata ada. Terus rasa nak meloncat kat situ jugak hihihi. Kat taman perumahan ummi ni, ramai jugak yang tanam pokok delima. Mostly Chinese. Katanya kalau tanam pokok delima depan rumah, banyak ong. Iyelah kot sebab seluruh pokok dari buah, daun sampai ke akar ada nilai perubatan. Tentulah ong!

Delima ada dua jenis. Satu yang isi putih satu lagi yang isi merah. Yang isi merah lebih manis dan biasanya harga lebih mahal. Kalau ikut pembacaan ummi, pokok ni ambik masa 2 tahun baru berbuah. Tapi orang nursery tu kata, kalau cukup baja lebih kurang 4 bulan dah boleh berbunga/berbuah. Biar betul?? Sebabnya dia kata pokok delima yang dia jual ni bukan ditanam dari benih, tapi yang ditut dari pokok besar. Jadi cepat je berbuah. Ummi beli sepokok RM18. Btw yang ini isi merah.

Pokok ni dah pun selamat dipindahkan dari polibeg ke tanah. 

p/s Sebelum tu, tahu tak korang yang buah delima ni antara buah yang disebut dalam Quran? Delima dalam bahasa Arab disebut Ar-Rumman dikatakan antara buah-buahan syurga selain dari kurma.


Monday, December 23, 2013

Injection

0 comments
Anak-anak ummi dari Aiza sampai ke Anas boleh kata semuanya injek sendiri kat rumah. Sapa yang injek? Sapa lagi kalau bukan Dr.Abah.Ummi prefer kalau injek kat klinik sebab ada nurse yang tolong pegang. Kalau injek kat rumah, alamatnya ummi yang kena pegang. Ngeri tengok jarum! Tak sampai hati pun iye sebenarnya. Tiap kali abah injek, mesti ummi pejam mata. Then duk ulang2 tanya "dah sudah belum? dah sudah belum?" hihihi
I'm not in love with papa tonight!
Harapnya tak demam lepas kena injek malam tadi. Sekarang tgh berusaha nak cari digital weighing scale. Curious nak tahu berat Si Debab ni.

Saturday, December 21, 2013

First Haircut

0 comments
Anas dah gunting rambut!

Ini imej sebelum. Rambut serabai sebab memang tak pernah sikat hahaha. Eleh setakat duduk rumah dengan ummi bukan boleh ngorat sesapa pun. Ye tak?


Ini masa baru nak start mesin rambut. Abah yang pegang.
Ish...nervous...nervous

Almost done

Ini hasilnya. Like father like son. Dua2 pun sama serabai hahaha.
Dalam masa yang sama, Asyraf pun gunting rambut jugak. Punyalah melalak tak hingat dunia satu kedai perhatikan dia.

Bila dah mandi baru nampak hensem. Ha dah ensem macam ni baru nampak macam anak ummi.
Bila dah gunting rambut, makinlah nampak bulat!


Friday, December 20, 2013

Anas Turns 2-Months Old

1 comments
Alhamdulillah Anas dah dua bulan. Kurang lagi sebulan je sebelum ummi naik kerja. Boss call suruh naik kerja awal sikit so that boleh start mengajar di awal semester. Kalau tak, ummi kena take over kelas dari lecturer lain (which I don't like actually). Yelah, setiap lecturer ada cara mengajar masing2. Kalau kita kena sambung mengajar lecturer lain memang tak best dan student pun ala2 terkejut gitu.

Berbalik pada Anas, Alhamdulillah nursery UIA dah call dan dah bagi borang untuk confirmkan enrollment. So start dari bulan January dah boleh hantar. Ummi naik kerja pertengahan bulan January. So far monthly fee tetap sama RM240. Jauh lebih murah kalau dibandingkan dengan nursery kat luar sana. Gitu gini bila dikira2 kos hantar Aiza, Asyraf dengan Anas tiap2 bulan campur dengan yuran ngaji etc total RM760 potong gaji. Hambik kau! Gaji bersih bila dah tolak segala macam hutang piutang lebih kurang sama macam gaji operator pengeluaran hahaha. Kot2 lebih rendah agaknya. Well, nak buat macam mana. Tapi syukur ummi masih rasa cukup serba serbi. Masih boleh bagi duit kat nyai, makan KFC dan beli durian musang king. So tu tandanya belum hidup melarat kihkihkih.

Anas cepat betul perkembangannya. Terutama perkembangan SAIZ BADAN. Macam dipam2 naiknya. Ummi nampak dia tiap hari tak terasa sangat. Tapi baru2 ni nyai, yai dan Wak Ani jumpa dia, masing2 kata Anas dah debab, gendut etc. Tak tau berapa berat dia sebab kat rumah ni takde mesin timbang digital. Mana tak debab, asyik menyusu, tido, menyusu, tido tulah aktiviti dia hari2. Then dia pun dah mula bunyi2 cakap sorang2. Kalau diagah pun dah mula sengeh2. Untuk tatapan korang, ni ha Anas on his 2-months bday.




Tuesday, December 17, 2013

Krisis Air

0 comments
Bermula hari ni sampai Sabtu akan datang, lebih sejuta orang KL/Selangor kena catuan air dari pukul 8am sampai 9pm. Sebab katanya Syabas nak buat kerja2 penyelenggaraan. Kalau ikut senarai kawasan yang terlibat, Taman Ehsan tak termasuk. Tapi kawasan jiran i.e Sri Damansara, Kepong Industrial Park, Manjalara etc semua kena. So sebagai langkah berjaga2, kitorang pun simpan le air. Masalahnya kat rumah ni bukan ada bekas besar pun. Last2, simpan dalam storage box yang selama ni jadi tempat simpan mainan budak2. Nasib le nak buat macam mana. 

Tapi hari ni as of pukul 12 tghari air masih ada macam biasa. Mudah2han le terus ada sampai bila2.


Friday, December 13, 2013

Ketumbit

0 comments
Kesian Si Asyraf dah dua hari tak pegi sekolah sebab kena ketumbit kat mata belah kiri. Awal minggu hari tu kecik je. Tapi sejak semalam bengkak dia punyalah besar so tak pergi sekolah. Tapi surprisingly dia takde pulak menangis or ngadu sakit. Cuma sesekali ummi nampak dia gosok2 mata dia, gatal kot.
Budak ketumbit tengah tidur 

Kalau ikut Dr.Abah dan Wak Ani, sakit ketumbit takde ubat. Cuma kena makan antibiotik dan tuam saje. Tapi masalahnya nak tuam mata budak kenit tu bukannya senang. Nak makan ubat lagilah, menangis macam kena dera. So for the time being, ummi lap2 mata dia guna air suam bila mandi. Selebihnya, biar dia baik sendiri. Ada sesapa tahu petua nak baikkan ketumbit?


Tuesday, December 10, 2013

Big Bad Wolf 2013

0 comments
Korang pernah pergi tak Big Bad Wolf? Ala pameran jual buku murah2 tu. Tahun lepas abah pergi borong buku tak ajak ummi. Tahun ni kebetulan ummi tengah cuti, so memang tak lepas peluang le.

Kitorang pergi Jumaat lepas, 1st day of BBW 2013. Abah siap ambik cuti lagi. Pagi2 lagi ummi dah siap. Fefeeling ala2 macam nak pergi kerja hahaha. Lepas hantar Aiza dan Asyraf pergi sekolah (iye, kitorang tak angkut budak berdua tu sekali. Kalau bawak diorang, mau ummi yang bertukar jadi wolf), terus berdesup pergi breakfast kat KFC. 

Hai, seronoknya dapat makan kat luar tengok dunia hahaha. Berminggu-minggu terperap kat rumah, bila dapat berjalan lain sungguh feel dia.

Lepas breakfast, terus ke BBW kat MIECC The Mines. Sampai sana lebih kurang pukul pukul 10 pagi, tapi orang dah ramai. Yang dah nak balik bawak buku berplastik2 pun ramai jugak. Heran ummi dibuatnya. Entah pukul berapa le diorang sampai.

Bila masuk dalam dewan, mak oiii...selautan buku. Harganya memang murah. First sekali kitorang terjah bahagian kanak-kanak. Macam nak juling biji mata pilih buku. Tak tau mana satu nak ambik. Rasa nak borong semua sebab harga memang tak munasabah.

Contohnya buku kat bawah ni. Satu set (ada 8 buku) harganya cuma RM6. So satu buku lebih kurang 80 sen je. Kualiti superb. Hard cover dan glossy paper.



Buku ni pulak satu RM3. Bila tengok buku ni teringat masa zaman sekolah rendah. Buku2 macam ni le yang ummi baca. Kitorang beli sepuluh.


Then ada jugak beli buku pop-up, buku masakan, buku nak bagi hadiah kat anak2 buah ummi etc.

Ummi lalu jugak kat bahagian buku cerita/novel. Terus terpandang ini:
Mak aii cover dia. Kategori PG 18Ssx hahaha. RM8 je.
Kalau ikut cover depan macam wajib beli hahaha. Tapi pikir2 balik, sekarang dah kurang masa nak membaca. Surat khabar pon tak sempat baca. Selalunya kat ofis bukak surat khabar setiap hari jumaat je tengok katalog Tesco hahaha. So, bye bye buku romance. 
Ni buku-buku abah. Buku masakan atas sekali tu dia belikan ummi. Dalam maksudnya bila suami belikan buku masakan kih kih kih

Ni hasil belian kitorang. Habis beratus2 jugaklah. Kesian stroller Anas jadi mangsa.

Kalau ada sesapa berminat, BBW ni still going on sampai 15 December. Till then, bye.

P/S abah pergi lagi BBW ni Isnin lepas. Unfortunately banyak buku2 dah abis. Ramai jugak rakyat Malaysia ni yang suka membaca rupanya.


Tuesday, December 3, 2013

Musang King Menyerang Lagi

2 comments
Minggu lepas ajak abah jalan-jalan kat Jusco Kepong. Otw balik singgah kedai durian yang selalu kitorang pergi. Saje cuba nasib kot2 ada durian musang king. Sekalinya memang betul ada. Murah pulak to. RM18 je sekilo. Selalunya dekat tiga puluh hengget. So Ummi apa lagi, borong sampai dua biji. Ni lah nikmat dunia!


Sesapa teringin, pergilah masjid Kepong dekat dengan AEON Jusco. Kat depan masjid tu ada kedai durian. Cina yang jual. Really recommended untuk hantu durian. Tokey dia jujur. Kalau sedap dia kata sedap. Kalau durian gred tak elok pun dia bagitau awal2. Mintak diskaun pun boleh. Agaknya sebab berniaga depan masjid, jadi nilai-nilai murni ada dlm diri kihkihkih.

Monday, December 2, 2013

MPH Clearance Sale

0 comments
Minggu lepas abah balik kerja dengan satu beg plastik penuh dengan buku2 cerita. Rupanya sebelum ambik anak2 dari nursery dia sempat singgah MPH Clearance Sale kat PJ. Murah sangat2 katanya. Diskaun up to 90%.  Memang sangat berbaloi sebab semua buku tu hard cover dan cantik lagi keadaannya. In fact, semuanya masih berbalut. Contohnya buku kat bawah ni, yang kononnya dibelikan khas untuk Anas yang tak pandai membaca lagi. Harga asal RM29.90. Lepas diskaun 90% harganya jadi RM2.99 je. Murah kan?
Tiga buku hard cover dlm box yang cantik
Tengok buku-buku ni pulak:

Harga asal RM49.90. Lepas diskaun jadi RM49.90. Mcm2 cerita ada.

Dua-dua buku ni harga asal RM32.90 lepas diskaun jadi RM3.29 SAJE
Sehari lepas to dia pergi MPH sale kat TTDI pulak. Borong buku kat bawah:


RM5 each. Semua pasal Donald Duck and Mickey Mouse.

Kitorang sebenarnya suka memborong buku. Ummi dulu kecik2 suka pergi library tak jauh dari rumah sebab nak baca buku Sesame Street. Bila dah anak dara sikit, gila baca novel. Romance pastinyaa hikhikhik. Terutama bila cover page heronya mengancam. Terus tang-tang-tu khatam hahaha. Ummi harap sifat suka membaca amalan mulia ni akan diwarisi anak2 ummi nanti. Ummi cadang nak beli almari untuk letakkan semua buku2 yang ada ni. Buat ala2 mini library gitu! Tapi entah bilalah 'orang tu' nak belikan.

Tak macam abah. Dia gila beli buku. Dari sekarang dah kata nak terjah Big Bad Wolf bulan 12 ni. Tapi dia sebenarnya bukan suka membaca pun. Niat dia semata2 nak dapatkan rebate income tax. Ceh...itu bukanlah amalan mulia!




Thursday, November 28, 2013

Belated Birthday

0 comments
Aiza sambut hari jadinya yang ke-5 tahun 19 Oct lepas, sehari sebelum ummi bersalinkan Anas. Time tu abah sibuk...busy memanjang. Paginya dia mengajar, malamnya pulak dia join Putrajaya Night Marathon. Disebabkan ummi seorang ibu mithali, yang lebeh mementingkan anak2 berbanding kerja dan hobi, jadi ummi telah mengambil tindakan menyambut birthday Aiza di rumah CikTa. Ummi belikan dia sebiji kek aiskrim yang saaangat sedap. Sayang abah tak rasa. Well, dia busy!<insert 'perli' tone here>
Icecream cake perisa stroberi. Harga asal RM72. Kalau ada member card harganya cuma RM64. Sedap di tekak ummi. Pasti akan beli lagi lepas ni!
Aiza dengan sepupu sepapat
Seminggu lepas tu sepatutnya Aiza ada bday celebration kat sekolah pulak. Time sayangnya waktu tu dia ikut ummi balik kampung berpantang kat rumah Nyai. Tapi 'hadiah' untuk kawan2 semua dah siap beli. Ini dia hadiahnya:
Selalunya ummi bagi goodie bag isi jajan2. Tapi kali ni bagi crayon kat kawan2 Aiza. Lebih 'berilmiah' kononnya.

So dengan muka seposen abah mintak permission dari teacher untuk join bday celebration bulan Nov pulak. Dan celebrationnya ialah pada hari ini. 

Gigih dia bangun pagi. Berkobar2 mandi dan pakai wangi2. Maklumlah, nak tiup lilin. Btw malam tadi kami sempat ke King's Confectionary beli sebiji kek coklat untuk dibawak ke sekolah.
Besar dah anak sulung ummi ni. Kejap je 5 tahun berlalu. Dah boleh diharap kalau nak suruh buat kerja2 rumah. Lipat baju, sidai baju, tolong ambikkan pampers adik etc semua suruh dia. Bila mood dia baik, terlebih rajin. Tapi kalau angin puting beliung dia datang, semua benda taknak.

Didoakan semoga kakak terus membesar dengan sihat, rajin belajar, jadi anak solehah yang sentiasa mendoakan ummi dan abah. Amin.



Wednesday, November 20, 2013

Anas Turns One Month Old

0 comments
Alhamdulillah hari ni genap umur si kecik tu sebulan. Life become sooo much better now compared to one month ago. Ummi dah boleh agak pattern tidur dan menyusu dia. Dan ummi pun dah boleh adapt dengan 'masalah' kurang tidur ummi sendiri. Anas pun dah suka menyusu badan banding dengan awal2 dulu dia reject direct breastfeed. In fact sekarang ni duk melekat je dengan ummi.
Tidur senyum. Sure mimpikan susu kihkihkih
Semoga ummi akan diberi kesihatan kesabaran dan kecekalan membesarkan Anas dan anak-anak ummi yang lain. Amin.


Kickstart

2 comments
Ummi ada banyak hobi. Selain dari TIDUR (that's obvious right?), ummi suka cooking dan gardening jugak. Bila kerja, selalu tak ada masa untuk dua hobi ni (tapi hobi tidur sentiasa ada masa). So ni bila maternity leave 3 bulan, ummi cuba 'cipta masa' untuk kedua-duanya.

As a kickstart, semalam ummi dah start 'turun tanah' cabut rumput. MasyaAllah halaman depan rumah tak boleh cakap semaknya. Hutan negara pun kalah. Kalau bela harimau pun orang tak nampak sebab rumput panjang sangat. So semalam kerja merumput dah setel. Semak samun boleh diatasi dengan cara panggil Hassan. Dah dua tiga kali Hassan lalu depan rumah tapi tak sempat nak panggil. Btw Hassan ialah org yang selalu potong rumput rumah kitorang. Upah untuk potong rumput size laman sekangkang kera  depan rumah tu RM20. Mahal kan? Tapi kalau nak potong sendiri tak larat plak. So jangan banyak komplen!

Ummi sempat jugak isi pasu dengan tanah sebagai persediaan nak bercucuk tanam. Biji benih yang nak beli dah disenaraikan. Tinggal tunggu abah orderkan dari www.tanamsendiri.com. Tak sabar nak tunggu semua biji benih tu sampai. Dalam otak dah berangan nak eksperimen tanam tomato guna teknik Topsy Turvy. Kita tengok nanti apa hasilnya.

Hobi cooking pun dah mula datang mood hari ni. Lepas abah dengan budak2 pergi sekolah, terus ummi kelentang kelentung kat dapur. By 9.30am, ini yang keluar dari oven:









Chicken lasagna. 

Inilah sumber kolesterol yang sebenar ye tuan-tuan dan puan-puan. Lepas ni kita tunggu makanan apa pulak yang keluar dari oven ni.

Ok. Semua dah setel. Masa untuk hobi yang utama.....zzzzzzzzzz.........


Monday, November 18, 2013

Birth Story Part II: Private vs Government

3 comments
Lain orang lain pendapatnya. Posting ini adalah berdasarkan pengalaman ummi.

Aiza dan Asyraf dua-dua lahir kat Pusrawi Kota Damansara. So far ummi suka dan serasi bersalin kat situ. Dua-dua kali bersalin pun ummi guna khidmat doktor yang sama - Dr. Zulhairi. Pakej bersalin affordable, staff nurse semua ok. So untuk bersalin kali ke-3 ni, of course plan nak bersalin kat situ jugak.Tapi kita hanya merancang Allah yang tentukan. Bersalin kali ke-3 ni ditakdirkan atas wheelchair kat lobi wad bersalin Hospital Selayang. So dapatlah ummi merasa bersalin kat both private dan government.

So apa bezanya bersalin kat kat hospital kerajaan banding dengan hospital swasta?

Well, I guess it's all about our expectation. Sekiranya sesuatu perkara tu tak menjadi macam apa yang kita harapkan, of course kita rasa A BIT frustated. Ye tak?

Memang diakui, ummi tak plan dan tak bersedia nak bersalin kat hospital kerajaan. So bila bersalin hari tu, ummi serba serbi 'kekurangan'. Kalau bersalin kat swasta, semuanya disediakan. Bila accidentaly bersalin kat hospital kerajaan, kelam kabut sebab semua benda ummi tak ada. Sedeh!

Lepas bersalin hari tu, ummi rasa saaaangat penat. Lapar dan haus. Maklumlah tak lunch sebab menahan sakit contraction. Jadi ummi mintak segelas milo dari doctor on duty. Houseman rasanya. Dengan baik hatinya dia keluarkan duit dia dan mintak tolong kawan dia belikan ummi air. Terkejut jugak ummi. Rupanya kat hospital kerajaan tak boleh sesuka hati mintak makan dan minum kalau bukan waktu makan. Lupa ummi nak bayar balik harga milo tu. So doktor, kalau awak baca posting ni (macamlah reader ramai sangat hahaha), terima kasih ummi ucapkan. Datanglah kat rumah saya, nanti saya buatkan awak milo satu jug!

Tapi nasib patient yang duduk depan katil ummi tak begitu bernasib baik. Dia bersalin thru cesarean. Lepas operate, doktor suruh dia try buang air. So dia mintak segelas air dari nurse sebab dia kata tak makan tak minum sejak malam sebelum tu sebab menahan sakit. Nurse tu cakap "lagi 5 minit saya hantar". Dia mintak air waktu subuh, tapi sampai nak ke tengahari air tak sampai2. So kesiaaaannn. Agaknya nurse tu guna waktu macam kat akhirat. Sehari di akhirat bersamaan 50ribu tahun di dunia. So 5 minit bersamaan esok-pun-belum-tentu hahaha.

Lepas tu kan korang, beberapa jam lepas bersalin, Si Anas berak. Ada nurse datang check, dan kemudian cakap "baby awak berak. Tolong cebokkkan". Then dia jalan terus. Btw kalau kat private, semua ni nurse yang buatkan. Sekalinya bila ummi check dalam beg, pampers ada 3 helai je. Wet tissue pun takde. Damn, bertahan ke nak sampai esok ni? Terus cepat2 sms abah suruh datang esok pagi bawak pampers etc.

Actually bukan setakat pampers, segala kelengkapan kita kena bawak sendiri bila bersalin kat hospital kerajaan. Towel, thermos, toiletries and even pads pun kena bawak sendiri. Malam tu ummi terbangun pukul 3 pagi. Pads dah bocor. Bila mintak pads kat nurse tak pasal2 kena marah. Dia cakap "kalau org lain nampak awak mintak pads, berduyun orang lain nak mintak jugak". Erkkk...

Tapi kenangan yang paling sedeh, malam tu terasa sangat lapar/haus sbb dah start breastfeeding. Tanya kat orang katil sebelah, dia kata kat wad tu ada pantry. Bila ummi jenguk, ada air masak dalam dispenser. Tapi takde cawan. Macam mana mau minum? Tadah mulut bawah dispenser kah? Bila orang katil sebelah bancuh milo cicah biskut, mak aiii sedapnya bau. Nak mintak sikit MALU. Nak sms abah suruh datang bawak makanan macam tak sampai hati sebab ummi tahu dia pun tgh struggling jaga 2 orang anak kat rumah. Sudahnya, sepanjang malam kebuluran. Rasa hidup saaaangat melarat hahahaha.

Esok paginya bila dapat breakfast roti sekeping dengan air secawan, ummi lah orang pertama yang makan. Terasa roti kosong tu sangat sedap. Waktu tu jangankan roti, kalau dapat KULIT ROTI pun ummi ngap jugak! Kesannya sampai sekarang ummi addicted nak makan roti kihkihkih.

Other than that, semua tip top. Facilities ok, doktor pun semua superb. Bayaran pun murah je. Kalau bersalin kat Pusrawi, mahu dekat 2 ribu jugak terbang melayang. Tapi bersalin kat Hosp Selayang hari tu, total damage cuma RM260 je rasanya. So kesimpulannya, setiap kemudahan yang kita mahukan datang dengan harga yang setimpal. Kalau sesiapa yang bercadang atau terpaksa bersalin kat hospital kerajaan tu, ummi cadangkan buatlah persiapan yang sewajarnya. Yang penting, jangan lupa bawak bekal ROTI. Sekian.


Wednesday, November 13, 2013

Birth Story Part I: The Wheelchair

2 comments
EDD ummi sepatutnya 8/11/2013 which is last week. Tapi kalau ikut birth history Aiza dan Asyraf, ummi akan bersalin awal dari yang sepatutnya. Aiza lahir on 38th weeks. Asyraf lahir on 37th weeks. So untuk pregnancy kali ke-3 ni, masuk je 36th weeks, ummi dah start berjaga-jaga.

19th Oct yang lepas kitorang tido kat Puchong rumah CikTa celebrate birthday Aiza. Pukul 4 pagi ummi terbangun sebab rasa macam ada contraction. Tapi sebab tak sure, so ummi tahan je. Esok paginya contraction dah makin kerap tapi still bearable lagi. Around pukul 9am baru ummi inform semua orang yang rasanya ummi nak bersalin. Time tu, ummi on 37th weeks pregnancy.

Pukul 10pagi ummi bertolak dari Puchong. Aiza dan Asyraf ummi tinggal je kat rumah CikTa. Tapi sebab time tu contraction still tak kerap, kitorang balik rumah dulu. Packing2 barang nak bawak pi hospital etc. Dalam pukul 12, darah dah start keluar then baru ummi bertolak ke Pusrawi Kota Damansara.

Sampai kat sana, terus ke wad bersalin buat CTG dan check bukaan. Ternyata, contraction tak berapa kerap dan bukaan pun baru 2cm dilated. Wad sebilik sorang yang ummi nak pulak dah occupied. Wad lain pun ada orang jugak. And to make matters worse, my gynae Dr.Zul was not around. Sigh.

Dan seperti yang dijangka, nurse suggest ummi balik dulu. Kalau contraction dah kerap baru datang balik. So dengan hati yang berat (dan dengan perut yang sakit) ummi pun balik.Dalam hati dah plan nak datang lagi lepas asar.

Sampai kat rumah,contracion makin kerap. Sakitnya tak usah nak cakap, Allah je yang tahu. One hour lepas tergolek2 atas tilam menahan sakit, Dr.Abah check bukaan. Dia kata lama lagi, baru 2-3cm dilated. Biar betul? Dah berjam2 menahan sakit baru bukak 2cm ke?

Pukul 3pm, ummi gagahkan diri bangun. Ummi mandi, ambik air semayang kemudian solat zuhur. Dalam pada solat 4 rakaat tu sempat contraction 2 kali. MasyaAllah macam nak tercabut pinggang masa rukuk dan sujud. Ummi doa dalam sujud terakhir, mudah2han Allah permudahkan proses bersalin ummi.

Dan Allah Penyayang, Dia dengar doa ummi. Lepas je solat, telekung pun tak bukak lagi, kat atas sejadah tu jugak ummi tergolek-menahan-sakit-tak-hengat-dunia. Lebeh kurang 20minit lepas tu, ummi dah rasa nak meneran. Kalau ikut pengalaman dulu2, bila dah mula rasa nak meneran, tandanya baby dah nak keluar.  Ummi panggil abah. Then decide nak ke Pusrawi time tu jugak. Masalahnya ummi dah rasa terlalu sakit tak boleh nak bangun. Abah kata nak kena mintak tolong jiran sebelah angkat ummi masuk kereta. Unfortunately jiran sebelah takde kat rumah pulak. Dalam pada kalut2 tu, air ketuban pecah! Horror!

Hanya orang yang dah pernah bersalin je tahu stage kesakitan waktu tu macam mana. Contraction bertalu2 macam dah takde interval lagi lepas tu. Then abah call ambulans mintak tolong datang ambik ummi sebab ummi dah tak boleh bangun. Sekalinya ambulans kata tak boleh datang on-the-spot! Hei, kalau tak boleh dtg on-the-spot bukan ambulans namanya.

So apa kesudahannya? Berbekalkan saki baki tenaga yang ada (ceh!), ummi bangun then jalan kaki masuk kereta. Masa berjalan nak ke kereta tu terasa sangatlah lama padahal kereta kat depan rumah je. Bayangkanlah kalau ummi duduk rumah bertingkat2...haru.

Dalam kereta, terus abah bertukar jadi pelumba F1. Punyalah laju dia drive. Plan asal nak ke Pusrawi terus tak jadi. Terus pergi hospital paling dekat dengan rumah i.e Hospital Selayang. Dari dalam kereta tu lagi dah terasa kepala baby nak keluar. Abah suruh tahan! Masuk je parking kat depan wad bersalin....pop! keluar kepala baby.

Dalam pada kalut2 tu, ummi nampak orang lalu lalang tengok ummi dengan muka curious. Well, ada haku kesah??? Hahahaha

Then ada sorang pakgad dgn nurse datang tolak wheelchair. Masa duduk atas wheelchair tu, ummi inform nurse yang kepala baby dah keluar. Dia jerit2 kat ummi suruh "tahan puan! tahan!!!!!!" Kepit kaki tu! Jangan bukak!" well, honestly time tu rasanya dia yang lebih hysterical berbanding ummi. Tapinya kepala baby dah ada kat celah kelengkang, macam mana ummi nak kepit? Ye tak? Punyalah laju dia tolak wheelchair ummi tu macam nak terbabas pun ada hahaha. Siap dia jerit kat sorang visitor tolong holdkan lift untuk kitorang. Seriously, dia sangat hysterical!

Then sampai je tingkat atas...bukak je pintu lift...kat depan kaunter wad bersalin tu jugak...tak payah susah2 nak push...baby ummi lahir! Alhamdulillah. Dengan semua orang kat kaunter panik, nasib baik ada doktor tolong pegang baby yang dah terjulur keluar tu, ummi pun disorong masuk bilik bersalin. Then ada doktor potong tali pusat and tolong keluarkan uri. And surprisingly, luka/koyak kat bahagian "bawah" itu sangat kecil. Bravo ummi! Mungkin hikmah bersalin sambil duduk so senang je baby keluar and tak koyak besar.

So itulah kisahnya ummi bersalin atas wheelchair. Akan dikenang sampai bila2. Bila dia besar nanti kalau orang tanya lahir kat hospital mana, dia akan jawab "Saya lahir dalam kereta" or "Saya actually lahir atas wheelchair" hihihi.

Btw baby yang lahir dah pun diberi nama Anas Irsyadi. Anas maksudnya kemesraan, kebahagiaan. Irsyadi pulak ambik sempena nama ummi yang maksudnya petunjuk, panduan dan kecerdikan. Beratnya masa lahir 3.15kg (paling berat antara semua adik beradik dia). Semoga dia membesar menjadi anak yang soleh, yang membahagian hati ummi dan abah. Amin.
Anas Irsyadi. Lahir sehari lepas bday kakaknya si Aiza Izzati. Lepas ni boleh sambut bday sama2. Jimat duit abah!


*End of Part I. To be continued in Part II.





Monday, November 11, 2013

I'm Back

1 comments
OMG, lamanya blog ni tak diupdate. Tapi rasanya mesti ramai yang tahu sebabnya kan? 
Yes tepat sekali tuan2 dan puan2. Ummi dah bersalin. Dan ada banyak cerita menarik di sebalik proses bersalin kali ni. Gonna share my birth story with you guys later.

Tak boleh menulis panjang2 sebab ada very-important-meeting with this person:
Yes, he's the boss.




Thursday, October 3, 2013

IIUM Educare Sports Day 2013

0 comments
Ini sebenarnya event dua minggu sudah, tapi baru sekarang ummi ada masa nak tulis cerita pasal Si Asyraf punya hari sukan.

Kat  nursery UIA, budak2 seawal umur 2 tahun dah disuruh join sukan. So bayangkanlah budak2 kecik ni disuruh berlari, buat itu buat ini - memang macam2 perangai boleh nampak. Kelakar ada, geram ada, cute pun iye jugak. Sambil bersorak, sambil tergelak!

Asyraf masuk acara Ring Twist. Kena lari sampai garisan penamat, then masukkan ring dalam kon yang disediakan. Berdasarkan report dari teacher, tiap kali rehearsal Si Mamat Kecik tu kadang2 nak buat kadang2 taknak. So tawakal jelah.

Sehari sebelum tu, gigih ummi & abah belikan dia kasut baru. Sebabnya kasut lama dah koyak (padahal baru je beli masa raya yang lepas). Takpelah, anggap itu semua investment utk Asyraf a.k.a Usain-Bolt-in-the-making kihkihkih.

Ini gambar di hari kejadian. Baru lepas mandi. Macam mamai2 je lagi.
Kakak yang terlebeh excited :)
Sampai sana, terus daftar dan dapat goodie bag.Lepas tu duduk kat tempat yang disediakan. Mak bapak pun semua duduk sekali belakang garisan permulaan dengan anak2 :)

Merenung masa depan - memikirkan strategi terbaik untuk kalahkan kawan2 yang lain kihkih

Kakak bagi khidmat nasihat. Padahal masa dia umur 2 tahun dulu, melalak kat tengah2 stadium taknak habiskan lari.
So apa endingnya? Bila dah sampai acara dia, ummi teman kat garisan permulaan, abah pulak tunggu kat garisan penamat sambil ambik video. Ni ha hasilnya.




Menang atau kalau tetap dapat hadiah. So inilah koleksi medal yang terbaru.
Kat bawah ni pulak video abah ambik.



Wednesday, October 2, 2013

Love Story: Ummi and Tupperware Part II

0 comments
Ummi pernah cerita macam mana ummi mula2 terjebak dengan tupperware kat entry ini.

Lepas dari tu, ummi berangan nak ada set cariolier pulak. Dan alhamdulillah bulan puasa yang lepas berjaya beli with good bargain. Kebetulan ada kawan opis jadi dealer.


Ummi beli set ni dengan harga RM70. Harga asal RM76.80
 Dan dapat Jumbo Goody Box ni FREE. Retail price RM40.90. Berbaloi rasanya.
Bukan setakat tu, ummi beli 2 Cake Gift Set jugak macam dalam gambar kat bawah. Beli ramai2 dengan opismate.
Tapi tak ingat berapa harganya. Satu set untuk Nyai, satu set lagi untuk MIL.
So I thought that was it. No more tupperware le lepas tu kononnya. Kang beli banyak2 abah bagi pandangan sinis pulak!

Sampailah minggu lepas tiba2 opismate si dealer tupperware ni hantar email kat semua orang bagitau ada new promosi. Sesapa beli barang tupperware worth RM100 boleh beli 4 biji Winnie the Pooh Canister dengan harga RM24.90. Retail price RM77.60. Menarik jugak kan? Kiranya purchase-with-purchase le. Masalahnya ummi taknak beli apa2 tupperware harga RM100. Ummi cuma nak yang set Winnie the Pooh tu je hahaha.

Dipendekkan cerita, kebetulan ada opismate yang nak beli tupperware tapi taknak ambik set PWP tu. So dapatlah kat ummi.

Ni ha buah hati ummi yang terbaru:
Comel kan?
Ini isi dalam kotak. Ada 4 kaler lain2. Dah plan nak jadikan canister ni bekas isi kuih raya tahun depan hahaha
Harapnya lepas ni janganlah tupperware buat apa2 promosi lagi. Kang tak pasal2 terjebak beli itu ini.

Tuesday, October 1, 2013

Malaysian Open, Kuala Lumpur 2013

0 comments
Sepanjang hidup ummi tak pernah tengok game tennis. Kalau tengok kat TV pun tak pernah habis. I don't even know how points are awarded. Tapi jangan tak sangka, weekend lepas ummi ke Stadium Putra Bukit Jalil tengok Malaysian Open hahaha. Live gitu! Semuanya gara2 abah menang contest dapat dua tickets untuk tengok match either Semi Final or Final. Semi Final hari Sabtu. Final hari Ahad. Kitorang pilih Semi Final.
Awat gambar ni jadi tonggang terbalik bila masuk kat blog???

Wajah2 yang penuh dengan semangat kesukanan kihkihkih
Game start pukul 2.15pm. So tengahari tu singgah Koi rumah Cikta - lunch dan solat dulu. Plan asalnya abah je nak pergi bawak Aiza (sebab cuma ada 2 tiket). Sekalinya bila sampai rumah Cikta, dia ada 4 keping tiket taknak guna. So end up ummi dan Asyraf pun ikut sekali. 

Masa kitorang sampai, game dah start. Between Sousa lwn Melzer. Siapa diorang, dari negara mana, ranking berapa - semua ummi taktau kihkih. Bola out ke bola in pun ummi taktau. Yang penting bila orang tepuk tangan, ummi-Asyraf-Aiza pun tepuk tangan sama hahaha.
Lengang je stadium. Nampak sangat orang Malaysia tak minat tennis :)

Abah kata sepatutnya tak boleh ambik gambar/video. No recording. So ni snap masa pemain tgh berehat.
Kitorang tak tengok sampai habis pun. Bila dah masuk match ke-3, then Asyraf pun start tak boleh duduk diam, kitorang pun balik. Memang pergi semata2 just for fun nak tunjuk kat Aiza & Asyraf pasal game tennis. Dan nak tunjuk kat diorang jugak macam mana rupa bentuk stadium. Nasib baik le tiket free, kalau nak keluar duit semata2 tengok match tak sampai sejam, jangan harap le! 

*Tapi dah berangan kot2 nanti ada game badminton Lin Dan vs Lee Chong Wei, teringin jugak nak tengok.


Wednesday, September 25, 2013

Barang Baby Part III: Spectra 3 Breast Pump

5 comments
Masa bersalinkan Aiza 5 tahun lepas, ummi ada beli breast pump brand Tollyjoy. Sebab breast pump tu battery-operated, so memang sangat convinient sebab boleh angkut sana sini. Sizenya kecik dan ringan. Tapi memang diakui, ummi tak istiqamah breastfeed Aiza. Campur2 between BF dan susu formula. Masa Aiza 10 bulan (time tu bulan puasa), berakhirlah kisah ummi menyusukan Aiza.

Bila Asyraf lahir 3 tahun berikutnya, semangat berkobar2 nak fully breastfeed mamat sorang tu. Tapi by that time, breast pump tu pulak yang buat masalah. Ada a few parts dia yang dah start tanggal. Then suction dia pun makin lama makin kurang. Tak sampai setahun BF Asyraf, breast pump tu pun tinggal nyawa2 ikan je. Dan berakhirlah jugak kisah ummi menyusukan Asyraf. Coincidentally waktu tu pun bulan puasa jugak.

Dan setiap kali stop breast feed kat anak2, mesti rasa sedeh dan guilty sob sob sob..<lap air mata laju2>

So ni nak masuk anak ke-3, timbul lagi semangat berkobar2 nak fully breastfeed baby yang akan lahir ni. So ummi pun mulalah gugel sana sini tengok mana breastpump yang elok dan affordable. Kalau tengok harga breastpump yang canggih kat market sekarang, cecah ribu riban pun ada i.e Medela Freestyle, Avent etc. Akhirnya, ummi decide nak beli Spectra Dew 350. Ramai orang bagi good review. Harganya pun affordable tak semahal brand Medela. Kebetulan Fabulousmom.com ada buat promosi. Discount up to 30%. So gigih ummi heret abah ke Fabulousmom outlet kat TTDI.

Bila sampai sana, alhamdulillah ada stok. Harga asal RM550 lepas diskaun jadi RM420 (ini harga breast pump shj bukan set). So ummi pun terus ambik dan cakap kat salesgirl nak test dulu. Masa tengah testing2 tu, tiba2 sales girl tu tanya "Kenapa akak tak ambik Spectra 3 je? Harganya jauh lagi murah. Retail price RM388 tapi sekarang promosi RM288 je. Beza lebeh seratus dengan yang akak nak beli ni". 

Dengar perkataan MURAH teruslah ummi berminat hehehe. Dan sangat jarang ummi nak beli barang tiba2 orang kedai suggest untuk beli barang yang jauh lebih murah. Selalunya memanjang promote barang yang lagi mahal. Ye tak?

"Apa bezanya Spectra 3 dengan Spectra Dew 350 ni dik?"

"Semuanya sama kak. Beratnya sama. Dan dua2 pun boleh buat double pumping. Cuma yang beza designnya. Spectra 3 tak lawa bentuk kotak Spectra Dew 350 comel bentuk bulat"

"Design akak tak kisah sangat"

"Satu lagi bezanya pada suction. Spectra Dew 350 kuat sikit suctionnya. Spectra 3 agak perlahan tapi ramai je yang kata OK. Suction kuat2 pun sakit breast kita kak. Kalau tak percaya nanti saya bagi test dua-dua"

"Betul jugak tu. Nanti akak test dulu"

"Tapi satu je kak, Spectra 3 bunyi dia bising. Kalau akak mengepam time suami & anak akak tidur, mahu terjaga diorang"

"Oh tu tak jadi masalah. Husband akak selama ni anak menangis tengah malam pun tak terjaga (or terjaga lepas tu tidur balik). Setakat bunyi breast pump, no hal le"

<sengih je salesgirl tu>

Setelah ummi test, ummi mendapati suction Spectra 3 dengan Spectra Dew 350 lebih kurang sama je. So ummi end up beli Spectra 3. #jimat-duit-aku!
InsyaAllah ummi nak try breastfeed next baby ni selama yang mungkin. Doakan ummi berjaya. Sesiapa yang ada experience guna Spectra 3 ni, cuba bagi review sikit!



Friday, September 20, 2013

Barang Baby Part II: Fisher Price Rocker

1 comments
Ummi memang tak pernah beli rocker atau bouncer untuk anak2 sebelum ni. Masa Aiza dengan Asyraf kecik2 dulu, diorang tido dalam buai. To be exact, buai elektrik. So cuma tekan suis, setkan speed then pandailah buai tu ayun sendiri. Banyak jasanya buai elektrik yang ada kat rumah tu. Bila Asyraf dah umur setahun lebih, motor buai dah mula rosak. Spring buai pun dah hilang elasticity.Yelah sebab dah bertahun guna sejak dari zaman Aiza. Ummi pun pack buai tu letak kat bilik store. Maka berakhirlah riwayat "Aku sebuah buai elektrik". Boleh buat macam karangan sekolah rendah!

So ni bila dah nak dapat anak ke-3, mulalah plan nak beli motor buai yang baru. Tapi pikir punya pikir, harga motor buai pun bukannya murah. Satu motor harganya RM100++. Pulak tu kalau guna buai, tak berapa mobile. Nak hangkut ke sana sini leceh. So ummi tukar plan beli rocker pulak. Kebetulan Si Sarah opismate ummi yang sama2 pregnant baru je beli Fisher Price Rocker (sekarang memang Sarah jadi partner-in-crime ummi shopping barang online habiskan duit hahaha). Banyak jugak online shop yang jual rocker ni. So gugel punya gugel, jumpa satu website ni yang tengah buat promosi. Harganya RM170 including postage. Sesiapa berminat boleh tengok kat SS Baby Store. Considered saaaaaaaaaaaangat berbaloi berbanding beli kat luar. Harga retail kalau beli kat Jusco/Parkson lebeh kurang RM300++.
Servis sangat bagus. Skynet dtg opis subuh2 ummi pun tak sampai lagi time tu.

Fisher Price Rocker ni ada 2 kaler. Satu biru satu hijau. Harga sama je. Dua2 ada hanging toys dan boleh vibrate (battery operated). Ummi pilih yang hijau sebab ummi rasa yang hijau tu lagi cantik. Bila dah beli, baru tahu rupanya hijau dengan biru ada beza. Yang hijau takde muzik! Redha jelah. Muziknya nanti biar datang dari mulut ummi sendiri. Cakap je nak lagu apa, semua ummi boleh nyanyi ala2 jukebox hahaha.
Tak sempat nak tunggu baby ke-3 ni lahir, Fisher Price Rocker ni terlebeh dulu dirasmikan oleh Si Asyraf. Nasib baiklah rocker ni boleh tampung berat sampai 18kg. Boleh kata hampir setiap malam dia tido dalam rocker ni. Bila dah lena, baru ummi angkat dia tido sebelah ummi. So maknanya, rocker ni dah mula berjasa pada ummi. Thank u sooooo much!


Thursday, September 19, 2013

Barang Baby Part I: Carter's Romper

1 comments
Ummi currently 33-weeks pregnant. Yes, untuk sesapa yang tertinggal keretapi tu, ummi nak buat pengumuman sekali lagi. Ummi sedang pregnant! Diulangi, sedang pregnant. Kat UIA pun ramai yang tak sedar ummi pregnant. Sebabnya, perut ummi kecik. Bila dah masuk 3rd trimester ni, baru orang mula perasan. Biasanya orang akan tanya macam ni "Eh syidah pregnant ke? Tak perasan pun selama ni. Dah berapa bulan?" then ummi akan jawab "Iye saya pregnant. Dah nak bersalin pon" hehehe.

Alhamdulillah third pregnancy ni smooth macam dulu2 jugak. Tak ada alahan yang teruk. Cuma faktor umur buat ummi rasa cepat mengah. So lupakanlah hasrat nak beranak pinak ramai anak. Pregnant pada umur 32 banyak jugak cabarannya. Dah tak cergas macam dulu2. Masa mengandungkan Aiza 5 tahun lepas, siap boleh turun naik bas ngajar kat UIA Nilai sampai a few days before bersalin. Sekarang ni, nak naik lab kat tingkat 3 pon tak larat! 

Dan sebab tak larat le ummi dah start beli barang baby sikit demi sikit. Taknak le tunggu last2 minute baru nak shopping. Dulu masa pregnantkan Aiza, sakan beli itu ini. Maklumlah anak first. Bila time Asyraf, guna je barang kakak dia. Sampaikan seluar tido kaler merah/pink pun ummi belasah je pakaikan kat Asyraf hahaha kesian kan? Ni bila dah anak ke-3, adalah a few things nak kena beli baru. Antaranya ini:


Carter's Romper
Ummi beli online dari BabyShop for Mommies. Beli secara berjemaah dengan Si Sarah kawan ofis yang sama2 pregnant. Harganya RM30 for 5 pieces including postage. So sehelai RM6 je. Kalau kat luar harganya hampir dua kali ganda atau mungkin more than that. Ummi beli 2 set. Satu set 3months. Satu set lagi 6months.

Cuba tengok patternnya. Comel kan? Sebelum ni ummi dah beli beberapa helai baju masa raya sale yg lepas. So untuk baju, rasanya dah setel. Cuma nak cari baju lengan panjang pulak. Ummi gugel sana sini, harga sleepsuits boleh tahan mahal jugak. Any suggestions?



 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez