Ummi ada 3 batang pokok roselle yang tumbuh subur dalam pasu depan rumah. Setiap rempang dahannya berbuah lebat. Beberapa minggu lepas ummi kutip buahnya untuk dibuat jus. Tapi time tu buahnya masih sikit & kecik. Minum pun tak puas. Seminggu lepas tu ummi tengok buahnya dah besar & banyak. So ummi buat jus roselle lagi sekali. Then hidang kat abah untuk berbuka puasa petangnya.
Pokok roselle hasilkan buah yang banyak dan bunga yang cantik! |
Rebus kelopak roselle dengan air kira2 setengah jam. Kelopak roselle akan hilang warna, tapi air rebusan jadi warna merah/purple.
Roselle selamat direbus |
Tambah gula ikut kemanisan yang dikehendaki.
Sejukkan.
Untuk yang tak pernah minum air roselle, tentu tertanya2 macam mana rasanya. Well, rasanya macam ribena! Sangat sedap. Selain buat jus, roselle pun boleh dibuat jem atau halwa. Tapi ummi tak pernah try lagi. Ummi ada benih roselle untuk sesiapa yang berminat nak menanam. Just bagitau saja ok?
4 comments on "Home Made Jus Roselle"
gambar air dlm gelas tu gambar kita ke?
Tak cantik ke ummi ambik gambar?
tulah mcm dslr :p
memandgkn kita dah ada umh sendiri kita pon nk tanam la si..bg benihnya nnti he
Post a Comment