Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Tuesday, August 14, 2012

Home Made Jus Roselle


Ummi ada 3 batang pokok roselle yang tumbuh subur dalam pasu depan rumah. Setiap rempang dahannya berbuah lebat. Beberapa minggu lepas ummi kutip buahnya untuk dibuat jus. Tapi time tu buahnya masih sikit & kecik. Minum pun tak puas. Seminggu lepas tu ummi tengok buahnya dah besar & banyak. So ummi buat jus roselle lagi sekali. Then hidang kat abah untuk berbuka puasa petangnya.
Pokok roselle hasilkan buah yang banyak dan bunga yang cantik!
Caranya mudah saje. Mula2 petik buah roselle dari pokok.
buah roselle
Then basuh dan ambik kelopaknya saja.
Asingkan benih dengan kelopak roselle
Rebus kelopak roselle dengan air kira2 setengah jam. Kelopak roselle akan hilang warna, tapi air rebusan jadi warna merah/purple.
Roselle selamat direbus
Tambah gula ikut kemanisan yang dikehendaki.
Sejukkan.
Bila nak minum, tambah ais untuk rasa yang lebih mengancam.
Yummy

Untuk yang tak pernah minum air roselle, tentu tertanya2 macam mana rasanya. Well, rasanya macam ribena! Sangat sedap. Selain buat jus, roselle pun boleh dibuat jem atau halwa. Tapi ummi tak pernah try lagi. Ummi ada benih roselle untuk sesiapa yang berminat nak menanam. Just bagitau saja ok?


4 comments on "Home Made Jus Roselle"

azlie on August 14, 2012 at 1:18 PM said...

gambar air dlm gelas tu gambar kita ke?

ummi aiza on August 14, 2012 at 1:48 PM said...

Tak cantik ke ummi ambik gambar?

azlie on August 14, 2012 at 2:00 PM said...

tulah mcm dslr :p

ceklon said...

memandgkn kita dah ada umh sendiri kita pon nk tanam la si..bg benihnya nnti he

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez