Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Monday, March 18, 2013

Being Pregnant At The Age Of 32


Ummi ada ramai adik beradik. 12 orang semuanya. Ummi yang ke-8. So bayangkanlah keadaan rumah nyai dan yai masa kitorang kecik-kecik dulu. Havoc sesangat! Nasib baik tak roboh. Walaupun hidup tak mewah, tapi makan pakai semua cukup. Kalau time Hari Raya or kenduri kawin, tak usah cakap meriahnya. Tak muat satu rumah. Semua tempat ada manusia. Nak masuk toilet pun kena queue. Hidup ramai adik beradik memang seronok. Ketawa sama-sama. Gaduh pun selalu. Tapi no worries, kalau gaduh dengan sorang, ada raaaamaiiiii lagi adik beradik lain kita boleh ajak kawan hahahaha.

Abah pulak lain ceritanya. Dia ada 3 beradik je. Semua lelaki. Sebab tu dulu masa dia ngorat ummi, dia langsung takde skills. Sebab dia takde pengalaman layan adik beradik pompuan agaknya. Malangnya, abang yang sulung meninggal masa kitorang mula-mula kawin dulu. So dari 3 beradik, tinggal berdua je. Tambah malang, 2 beradik yang tinggal ni pun takdelah rapat mana. Sigh!

So bila ummi kawin dan pikir pasal future, ummi dah set kat dalam otak, ummi taknak anak terlalu ramai (tak larat oiii nak beranak 12 kali macam nyai) or terlalu sikit (macam kes abah). Tapi persoalannya, berapa jumlah yang ideal? Dalam kes ummi, definitely more than 3 but a lot less than 12! So ummi rasa, empat orang OK kot. Ke???

Tapi cakap je tak guna kalau takde pelan pelaksanaan. Ye tak? Hamboih kau siap ada pelan pelaksanaan nak dapatkan anak hahaha. Anyway, cakap pasal pelan pelaksanaan, faktor umur pun kena ambik kira jugak. Kalau mengikut consultation tak berbayar dengan Dr.Abah, dia tak rekemen kalau ummi nak pregnant bila umur dah above 35. Yelah, kita manusia ni kan makin lama makin aging (saje nak guna perkataan omputih sebab kalau cakap tua nanti ramai sentap hahaha). Body kita pun dah tak larat nak cope dengan morning sickness, cramp waktu malam, sakit pinggang etc. Ummi baca kat internet, kalau pregnant umur dah lewat pun, kita mudah dapat kencing manis & darah tinggi. So kalau nak capai wawasan 2020 ummi nak dapat empat orang anak before 35, kena race against time.

Ummi bersalinkan Aiza tahun 2008 masa umur ummi 27. Ummi bersalinkan Asyraf tahun 2011 masa umur ummi 30. Dan insyaAllah ummi akan bersalin lagi hujung tahun 2013 ni. So baby yg akan lahir ni akan jadi present untuk birthday ummi yang ke 33 awal tahun depan. Alhamdulillah! Dan kalau ada rezeki tahun 2016 nanti ummi nak mengandung lagi anak ke-4 pulak then kemudian tutup kilang sebab time tu umur ummi pun dah capai 35 hahaha. Mudah-mudahan Allah kabulkan.

So far dari 1st pregnancy sampai sekarang ummi takde alahan yang teruk. Loya-loya tu normal le tapi tak berpanjangan sampai sehari suntuk macam orang lain. Ikut pregnancy dulu2, biasanya ummi kerja sampai ke hari bersalin takde ambik MC awal. In fact masa mengandungkan Aiza, ummi still turun naik bas 2,3 hari sebelum bersalin sebab time tu UIA hantar ummi mengajar kat Kampus Nilai. Kejam kan UIA hahahaha...

Aiza masa baru lahir

Asyraf masa baru lahir
Doa ummi mudah-mudahan Allah bagi kekuatan sepanjang ummi mengandung kali ke-3 ni. Banyak nak kena setel sebelum ummi bersalin. Hal ofis banyak nak dibereskan. Hal rumah tak payah cakaplah, memang tak pernah beres. Tapi insyaAllah, dengan minda positif - ummi pasti boleh!



3 comments on "Being Pregnant At The Age Of 32"

dhr on March 20, 2013 at 12:19 PM said...

congrats Shidah! jaga diri & kandungan baik-baik...semoga semuanya selamat & U'll have a smooth pregnancy, InsyaAllah. :)

ummi aiza on March 20, 2013 at 1:03 PM said...

Dian,
Waiting for u to join me!

dhr on March 25, 2013 at 5:30 PM said...

Please make doa for me without i'm knowing it, Shidah! Doa mcm tu cepat makbul.

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez