Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Thursday, March 14, 2013

Total Damage: Langkawi


# Tiket
Abah beli tiket dari tahun lepas lagi time Air Asia buat promosi. Tapi sebab Si Kenit Asyraf umurnya tak sampai 2 tahun, so dia tak entitled untuk dapat harga promosi. Total damage untuk tiket kami ke Langkawi pergi balik jumlahnya RM300. Masih  affordable! Boleh pergi lagi tahun depan tambah koleksi pinggan mangkuk kan abah kan? Tersedak abah tengok perangai bini dia tiba2 berubah jadi hantu pinggan hahaha

# Penginapan
Kami touch down di Langkawi dah malam. Kalau nak checkin hotel rasa macam membazir pulak. So abah booked Sweet Inn Motel. Harganya RM80/per night. Kat Langkawi especially kat Pantai Chenang memang berlambak2 motel dan guest house. Yang serendah RM45/per night pun ada. Facilities macam aircond dan water heater semua lengkap. Cuma janganlah expect pagi esoknya ada buffet breakfast makan kambing panggang, baked beans, omelette segala bagai hahaha. The following day kami check-in kat Awana Porto Malai yang sekarang dah ubah nama jadi Resort World. Harga bilik RM180/per night. Biliknya luas dan yang penting swimming poolnya happening! Siap ada air pancut dan slide segala bagai. Kami stay 2 malam so total damage termasuk harga motel ialah RM440.
Dua queen bed. Cukup untuk kami anak beranak.
Swimming time

#Makan-Makan
Kat Langkawi ada banyak makanan sedap2. Masa pergi 1st time dua tahun lepas, banyak jugak tempat kami terjah hasil review orang ramai i.e laksa belakang airport, Restoran Haji Jelani, Restoran Haji Ramli, Nasi Ayam PakYa etc. Tapi untuk tri kali ni, kami fokus kat Restoran Haji Ramli saje. Dua malam berturut2 makan kat sini.
Masakan kat Restoran Haji Ramli memang sedap! Cuma satu je masalahnya. Bila kita nak order ikan bakar, semua ikannya saiz besar cukup makan 5-6 orang. So bila makan berdua laki bini, memang tersandar kat kerusi le lepas makan.
Total damage makan malam 1st ialah RM100. Kami order siakap steam, udang besar, sotong goreng tepung, sup sayur, nasi putih dan air tembikai. Yang paling mahal siakap steam RM48.
Ummi in action
Total damage makan malam 2nd ialah RM49. Kali ni kami order sepotong ikan pari bakar, udang, sup sayur, telur dadar dan nasi putih je.
Selain tu kami ada jugak terjah Kedai Jom Ikan Bakar kat area Beras Terbakar sehari sebelum balik. Total damage kat sini ialah RM28 je. Ramai yang kata ikan bakar kat sini sedap, tapi kat tekak kami rasanya biasa2 saje. Lain orang lain tekaknya kan? Cuma harganya memang jaaaaaaaaaaaaaaauh lebih murah dari Restoran Haji Ramli le.
Jom Ikan Bakar. Rasa dia sebijik macam sayap (kepak ayam) yang kitorang makan kat Pasar Filipina, Sabah. Rasanya manis.

#Shopping
Ha ni part yang paling best dan ditunggu-tunggu. Memang pergi kali ni NIAT UTAMA nak shopping je hahaha. Barang yang ummi aim tak lain tak bukan: corelle, dinner set, pressure cooker dengan coklat. Bila cakap pasal shopping kat Langkawi, automatik kat otak pikir pasal Idaman Suri dan Haji Ismail Group (HIG). Menonong je pi dua kedai tu. Tindakan tu SALAH SAMA SEKALI. Kena survey dulu tempat2 lain sebab ada kemungkinan kedai lain boleh bagi lagi banyak diskaun.
Contohnya corelle yang ummi beli ni.
Harga kat HIG RM299/satu set. Harga kat Idaman Suri pun RM299 jugak TAPI ADA FREE GIFT PYREX. So ummi pun rembatlah yang kat Idaman Suri. Sekalinya bila tengok kat Duty Free Warisan, harganya RM259. Huarghh macam nak nagis. Tapi abah kata takpe sebab yang kat Warisan takde free gift. So anggaplah lagi RM40 tu harga Pyrex. Tenang sungguh hati ummi bila abah cakap macam tu. Seolah-olah macam bagi galakan dan dorongan untuk terus bershopping hahaha.
MasyaAllah cantiknya pinggan makan ummi! Hahaha
Dinner set pulak ummi beli kat Idaman Suri. Brand Luminarc dengan harga RM199 for 19 pieces. Murah sangat! Salesgirl tu kata memang tengah promosi. Kalau normal price harganya RM359. Kat KL ada orang jual set yang sama harnya RM499. Cuba korang tengok dinner set ummi ni. Cantik kan? Kalau guna pinggan cantik cenggini, masak apa pun rasa sedap hahahaha konon jelah.
Pressure cooker pun kami beli kat Idaman Suri sebab harganya jauh lagi murah dari HIG. Kalau kat HIG, above RM100. Kat Idaman Suri, pressure cooker 8liter ni harganya RM83 saje. Masakan first kami target nak buat guna pressure cooker ni ialah nasi ayam hainan. Tapi ni ummi serah bula2 kat abah untuk merealisasikannya hahaha.
Selain tu ummi ada jugak beli 3 nonstick pan, bekas letak sudu vantage untuk MIL dan beberapa botol losyen gamat sebab nyai pesan.
Kitorang ada beli beg besar jugak kat HIG. Perginya lenggang kangkung takde check-in beg pun. Tapi baliknya, luggage limit 20kg pun tak cukup!!!
Dan tak lupa jugak, ummi borong baaaaaaaaanyak coklat. Abah siap perli kata "beli macam tak pernah makan coklat seumur hidup". Ummi jawab "whateverrrr!"
Bekalan kalori seumur hidup
Pasal beli coklat ni pon satu, mostly coklat kat atas ni ummi borong kat HIG. Tapi bila jalan2 kat Coco Valley dengan Warisan, didapati harga kat Coco Valley dan Warisan murah seringgit banding dengan HIG. So sambung borong coklat.
Dalam banyak-banyak coklat tu, ummi cuma aim nak beli ni je:
Almond Gold Whitakers
Ha betullah tu. Aim nak beli almond gold saje tapi ended up beli macam-macam coklat sampingan yang lain. Coklat ni last minit baru dapat. Pergi HIG-takde stok. Pergi Idaman Suri-pun takde stok. Pergi Coco Valley dan Warisan-takde stok jugak. Last2 ummi tanya salesgirl tu "seluruh Langkawi dah takde stock almond gold ke dik?". Then dia suggest suruh cari kat The Zon - baru jumpa! Hahaha gigih ummi usaha. Tapi berbaloi usaha ummi tu sebab rasa dia memang sangat sedap. The mother of all coklat kononnya! Kat KL takde jual. So memang kena cari kat Langkawi saje.
Total damage beli coklat kat HIG, Warisan dan The Zon - lebih kurang RM250. Melampau kan???

Jumlah 'kehilangan duit' angkara bershopping - cecah ribu riban so janganlah totalkan nanti rasa macam nak nangis dan pitam hahaha. Eleh, masa shopping tak ingat dunia, duit dah abis baru nak nangis. Piiirah ummi!

Kali ni kami tak banyak sight seeing. Naik cable car pun tak sebab 2 tahun lepas dah sampai puncak Gunung Mat Cincang tu. Tapi sempat 2 hari berturut-turut bawak Aiza dan Asyraf main rabbit kat Cultural Village. Admission is FREE.
Pintu masuk rabbit farm
Asyraf melalak kena kerumun dengan rabbit

Dapat naik tiger yeay!!


Atas kereta kuda.

Sessi melayan perasaan
So far percutian tu memang menyeronokkan. Ummi dah ada plan nak pi lagi bila-bila Air Asia buat promosi. Memang tak pernah jemu nak ke Langkawi. Tapi next time pergi, tambah sorang si kenit lagi!!



7 comments on "Total Damage: Langkawi"

http://wanshilaklm.blogspot.com said...

salam perkenalan..

seronok membaca entri ummi ni..menghiburkannn..hihi

esempoi on July 16, 2013 at 9:48 AM said...

wah best tu..
siap beli pressure cooker lagi.. hehe

LadySue Rauf on January 27, 2014 at 11:18 AM said...

nice entry.. nak pi memborong pinggan mangkuk kat langkawi.. kalau tak baca post u mesti dah set nak p idaman suri n haji ramli ja..

salam perkenalan
http://ladysuerauf.blogspot.com

Anonymous said...

saya penduduk langkawi HIG da x murah lg sb dia bukak satu komplek besar.. so dia cover up ngan makup harga barangan dia.. lau nak p Idaman suri bgus.. lagi satu tmpat nama kedai tu RAM.. barangan sperti pngan mangkuk harga berbaloi.

rara on February 6, 2014 at 3:35 AM said...

nak cokelat langkawi ? meyh beli online di page fb kami https://www.facebook.com/kedairuncitonlinecokelatlangkawi

ummi aiza on February 6, 2014 at 12:29 PM said...

Thank u Anon for the info. InsyaAllah kalau pergi langkawi lagi saya terjah RAM pulak. Kumpul duit dulu kihkihkih

dalila on July 23, 2015 at 8:49 PM said...

Same la set dinner kite sis..tp sy mertua yg bagi..beli kt langkawi jgk..

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez