Bulan puasa tahun ni, ummi menghidap penyakit MALAS. Nak berkemas malas, nak buat kuih raya pun malas. Biasanya bila abah balik terawikh pukul 10, mesti dia tengok ummi anak beranak dah terbongkang atas tilam. Satu-satunya kuih raya yang ummi buat tahun ni adalah kuih di bawah:
Mini popia inti serunding. Guna serunding ikan yang CikYah bagi 5 kurun yang lepas.Selama ni serunding tu terperap je dalam peti ais. Sebabnya, ummi tak reti nak makan nasi lauk serunding (kecuali nasi kerabu). Jadi di bulan Ramadhan yang mulia ini, barulah serunding tu fully-utilized.
Ummi gelar mini popia ni kuih 5-hari-5-malam konon2 nak menunjukkan betapa lamanya nak menghasilkan popia sebekas. Ummi buat hari Ahad lepas.Start dari lepas sahur, berhenti sembayang subuh, then sambung semula sampai pukul 8 lepas tu stop sebab dah penat. Lepas zuhur sambung balik sampai pukul 4. Lepas tu stop bagi laluan untuk masak buka puasa. Malamnya tu bila budak-budak dah tidur pukul 10, sambung semula sampai pukul 12.30am. Gila lama! Dapatnya cuma sebekas. Ini hasilnya bila dah siap goreng:
Bila masukkan dalam bekas, ngam2 dapat sebekas. Kalau gini gayanya, kompem tak boleh berniaga. Macam manalah agaknya orang yang buat bisnes mini popia tiap kali musim raya tu eh? Agak2nya, tak payah tunggu Ramadhan, masuk je bulan Muharam dah start menggulung popia. Nak lagi hebat, start je puasa 6 dah start production untuk next raya!
0 comments on "Kuih 5 Hari 5 Malam"
Post a Comment