Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Wednesday, March 14, 2012

Disney On Ice: Let's Celebrate!


The Reason
Anak kesayangan ummi si Aiza tu adalah peminat Mickey Mouse no 1. Hampir semua barang2 dia ada karakter Mickey Mouse atau Minnie Mouse. Beg, baju, tumbler, towel etc semuanya ada gambar Mickey Mouse. Setiap hari pun dia layan cerita Mickey Mouse. Tapi sebab rumah ummi tak subscribe Astro, so abah gigih download semua cerita2 Mickey Mouse dari internet. Malah Aiza ada patung Mickey Mouse kesukaan dia yang dah jadi ala2 'bantal busuk' gitu. Setiap kali nak tidur atau minum susu, mesti nak usap2 telinga/hidung/ekor Mickey Mouse dia. Malah abah dan ummi dah anggap patung Mickey Mouse dia tu part of our family. So kalau nak pergi mana2, kena pastikan Mickey Mouse ada dalam kereta baru kitorang jalan.
No Mikimaus, No tidur!
Muka pun dah jadi ala2 Mickey Mouse
The Tickets
Bulan lepas ummi dapat tahu Mickey Mouse and friends nak datang Malaysia. Tapi sayang show dibuat jauh kat Penang. Tiketnya pulak mahal! Tapi ummi gatal tangan join contest dari website DIVA Universal untuk dapatkan tiket free. Tak disangka2, menang le pulak. Mula2 dapat tahu, ummi takdelah excited sangat. Sebab tak rasa abah nak drive jauh2 sampai ke Penang semata2 nak tengok Mickey Mouse. Tapi surprisingly bila bagitahu abah, dia beria ajak pergi. Terus dia book hotel. Dia kata sayang sebab tiket tu VIP seats. Satu tiket harganya RM200++. Kami dapat 4 tiket alhamdulillah. Sebab VIP tiket, rasanya dapat duduk depan. For sure dapat tengok jelas sampai juling biji mata hahaha.
4 tiket VIP untuk opening night. Just nice je utk kitorang berempat. Tapi Asyraf free sebenarnya sebab bawah 3 tahun.
The Hotel
Abah booked Hotel Vistana sebab tu yang paling dekat dengan PISA, Penang. Rate hotel erpatutan walaupun dah start cuti sekolah. Satu malam lebih kurang RM150 je. Bersebelahan dengan hotel ni ada Kompleks Bukit Jambul tapi kami tak sempat nak terjah. Facilities dalam bilik hotel pun OK. Kami sebenarnya dah lama tak tidur sekeluarga satu katil. Kalau kat rumah, ummi bentang 2 tilam queen side-by-side barulah boleh tidur selesa. Tak guna katil bentang tilam atas lantai je (macam daif je kan hahahaha). So malam hari tu, ummi dan abah tidur sipi2 je lagi nak jatuh. Nak buat macam mana, dapat anak dua2 tidur lasak tak hengat dunia kihkihkih.
2 orang budak yang conquer katil
Cara paling mudah nak mandikan Asyraf kat hotel - dalam sinki hihihi

The Show
Show start pukul 8.30 malam. Jarak dari hotel ke PISA dekat je sebenarnya lebih kurang 10 minit. Tapi Penang boleh tahan jem. In fact ummi rasa jem lagi teruk dari KL. Tambahan pulak waktu tu hujan turun renyai2. Kami solat maghrib dulu kemudian baru bertolak. Bila sampai PISA, parking dah penuh. Hmmm...boleh tahan ramai jugak peminat Mickey Mouse kat Malaysia ni eh? Untuk show opening night, penonton agak ramai. 90% penonton of course le budak2. Yang datang bawak baby dengan stroller segala bagai pun ramai. So scene di mana budak berlari or menangis adalah perkara biasa. Tapi surprisingly Asyraf dan Aiza elok je perangai sepanjang show. Dua2 tak berkelip tengok Mickey and friends skating depan mata. Ummi agak skeptikal pada mulanya. Ummi ingatkan, show ni cuma sesuai untuk budak2 je. Tapi rupanya mak budak dengan bapak budak pun enjoy! Jalan cerita mudah faham, costume menarik, audio dengan lighting pun superb. Bila habis setiap scene, ummi pulak yang tepuk tangan macam nak rak kihkihkih.

Sebelum masuk stadium
Bila habis separuh masa pertama, Aiza dah kata ngantuk nak tidur. Mata pun dah layu je. Agaknya sebab penat travel dari KL-Penang petang tu. So by pukul 10pm kitorang dah keluar stadium. Takdelah rasa ralat sangat walaupun tak tengok sampai habis. Agaknya sebab tiket free kot. Kalau tiket bayar sendiri, sampai tutup lampu stadium baru balik rasanya hahahaha.
Part of the show
The Makan-Makan
Jalan2 cari makan memang jadi agenda utama ummi dan abah. Penang memang ada banyak makanan sedap2. Petang sebelum pergi tengok show, kitorang pekena nasi kandar dengan pasembor kat Restoran Original Kayu Nasi Kandar yang betul2 ada kat sebelah hotel. Ummi dan abah jarang makan nasi kandar. Malah ummi tak tahu pun konsep nasi kandar yang sebenar. Apa yang ummi nampak, nasi kandar tu ala2 nasi tuang kuah kari then letak sayur dan lauk. So kenapa tak panggil nasi letak kuah kari je??
As usual, abah tgh kumpul idea nak komen pasal makanan dia hihihi

Pasembor pun ummi tengok ala2 rojak mamak yang banyak jual kat KL ni. Takde bezanya. Tapi seriously pasembor a.k.a 'rojak mamak' kat Original Kayu Nasi Kandar ni sedap. Kuahnya pekat dan manis. Ummi makan habis sepinggan. Sekarang duk teringat2 hahahaha.
Kuah pasembor yang marveles

Malam lepas tengok show tu, kitorang keluar awal. Selain sebab Aiza dan Asyraf dah ngantuk, ummi dan abah sebenarnya nak makan char kuey teow. Kami takde kedai yang spesifik nak pergi. Main belasah je jalan2 pusing sampai bandar. Then tiba2 ummi nampak ada satu gerai char kuey teow yang nampak happening. Namanya Jeff Kuew Teow. Sebab Aiza dan Asyraf dah tidur, so kami tapau. Bila sampai hotel, tak sabar2 nak makan. Sekali bila dah ngap masuk mulut.....Ya Allah....SEDAPNYA! Makan sampai licin hahaha.
Gambar char kuey teow tak sempat nak snap. Cepat sangat masuk perut. Yang ada gambar gerai je 'buat kenangan'.
Selain tu, ummi sempat jugak makan laksa penang dan ABC sedap kat atas Bukit Bendera. Banyak lagi makanan lain yang teringin nak cuba tapi tak sempat. Lain kali harus pergi lagi! Seriously makanan kat Penang memang sedap2.
Laksa Bukit Bendera

ABC sedap
Last sekali sebelum balik, kitorang sempat singgah satu lagi restoran yang popular kat Penang - Restoran Kapitan. Speciality restoran ni jual roti nan dan ayam tandoori. Nasi briyani pun ada tapi kitorang tak order. Ni ha gambar roti nan cheese dia dan ayam tandoori yang femes tu.
So apa rasa dia? Ummi bagi 5 star! Tengoklah kat gambar tu ayam dengan roti dah kena cubit sikit tak menyempat nak ambik gambar hahaha. Roti nan tu sangat fluffy. Ayam tandoori pun sangat sedap dan juicy tak kering macam yang biasa jual kat restoran mamak kat KL ni. Heiiii...kalau teringat roti nan ni, malam ni jugak rasa macam nak drive pi Penang huhuhu.

Moral of the story, kalau nak kurus dan jaga body ----> jangan duduk Penang!

The Jalan-Jalan
Kami stay kat Penang satu malam je. Hari Sabtu dah check out. So tak sempat nak jalan jauh2. Sebelum check out, abah sempat bawak kitorang pergi Bukit Bendera. Dapatlah Aiza merasa naik tren. Dulu tren nak naik ke Bukit Bendera ni guna tren kayu je. Sekarang dah guna tren canggih ala2 LRT gitu. So dalam masa 7 minit dah sampai puncak. Punyalah laju tren tu gayat ummi dibuatnya.
Model tak bertauliah

Sampai kat puncak Bukit Bendera, kitorang sewa buggy. Bayar RM30 pusing keliling satu Bukit Bendera. Seronok sungguh! Asyraf gelak sepanjang masa. Lepas naik buggy, sedar2 kaki Asyraf kena gigit pacat hahahaha sungguh tak sangka!
Happy naik kereta takde dinding! Berangin je.
Lepas check out, kitorang tak terus balik. Tapi singgah dulu Chowrasta sebab nak beli buah berangan dan jeruk. Buah berangan harga sama macam kat KL. Sekilo RM24. Tapi jeruk memang murah dan sedap. Ummi beli kat kedai Nasir Jeruk harga sekilo RM8 boleh campur macam2 (kedondong, pelam, mangga, sengkuang, pala etc). Tapi katanya kalau beli kat dalam Bazar Chowrasta, boleh dapat sekilo RM5 je. Hmm...lain kali boleh borong banyak2.

The End
Overall percutian ke Penang memang menyeronokkan. Niat dalam hati kalau boleh nak pergi lagi. Setakat pergi satu hari satu malam memang tak puas. Banyak tempat kitorang tak pergi lagi. Banyak makanan tak try lagi (ni le sebenarnya sebab paling utama). Sungguh tak sangka, hobi join contest ummi berjaya bawak kami sekeluarga ke Penang. Moga lepas ni akan ada rezeki lain yang boleh dikongsi bersama seluruh keluarga. Amin.


22 comments on "Disney On Ice: Let's Celebrate!"

intanloveamir on March 16, 2012 at 12:59 PM said...

salam kenal...sy pn menang tix VIP mlm tue...mmg best...org pling last smp kt seat VIP..hehehe

ummi aiza on March 17, 2012 at 10:22 PM said...

Oh yeke? Salam kenal jugak. Maybe next time kita blh jumpa face to face insyaAllah.

Anonymous said...

Hello! I just wanteԁ to asκ if you ever hаve
any isѕueѕ with hackeгs?
My lаѕt blog (wordpгess) wаs hacked anԁ I еnԁed up loѕing mοnths of haгd work due to no
baсk up. Do you hаve any solutionѕ to stop hackеrs?


Mу wеbpage how to save money at disney

Anonymous said...

You're so cool! I don't think I havе rеad through
а single thing like thаt bеfore.

Ѕο wonderful to finԁ somebody ωith originаl thoughts
on this iѕsue. Really.. thank you foг ѕtarting thiѕ up.

This site is somеthing that is requігed on the ωeb, someone with ѕome originalitу!


mу web site - car locksmith

Anonymous said...

I thіnk the admin of this web pagе іs actually working hаrԁ
for hіs wеbsіte, becаuse here еvery infοrmation іs qualіty
bаseԁ informаtion.

mу web blog ... ways to get rid of herpes

Anonymous said...

Eхcellеnt websіte yоu have here but I was wanting to know if уou kneω of any foгumѕ thаt сover the samе topiсs tаlκed
about in this artiсlе? I'd really love to be a part of online community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

Feel free to surf to my webpage - Random Musings

Anonymous said...

Wow, mаrvelοus blog structure! How long hаvе
you evеr been blοgging for? yоu mаke
blogging glance easу. The total look of your web site
is great, as ѕmaгtly as the сontеnt matеrіal!


Αlso vіsit my blog - battery operated cars for kids

Anonymous said...

First off I wаnt to sаy awesоme blog! I had a quick quеstion ωhiсh I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head prior to writing. I've had trоuble clearіng my thоughts іn getting my thoughts оut.

I truly do enjoy wгiting howeveг
it just seеms lіkе thе fiгst 10
to 15 mіnutes tend to be wаsted simply just trying to figuгe out hoω to begin.
Αny suggestions oг tips? Маny thanks!


My webpagе ... makes boobs bigger naturally

Anonymous said...

Hey there! This post cοuld nοt bе written any better!
Rеadіng thіs post reminԁs me of my
оld гoom mate! He always kept talking about this.

I will foгward thіs page to him. Pretty suгe he ωill hаve a good
rеad. Thank уou foг sharing!

Мy web site; Hidden Cat Litter Box Bench

Anonymous said...

ωhoah thіs blog is great i like гeading
your pоsts. Stay up the grеаt work!
Yοu already know, a lot of peгsons are hunting агound fоr this informatіon, you could help them
greatly.

Feel freе to visit my ωeb blοg - http://ringinginearstreatment.blogspot.com

Anonymous said...

Hi, I think your ѕite might bе haѵing browser
comρatibility iѕsues. Whеn I lоok
at your blog sіte in Firеfox, it looks fine but ωhen ореning in ӏnternet Explorеr, іt haѕ sоmе overlappіng.
I just wantеd tо givе уοu a quick hеads up!
Other then thаt, ѕuperb blοg!



my website :: how to jump higher

Anonymous said...

I know thіs if off toрic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I'm assumіng
havіng а blog liκе yours would cоѕt а рrettу pеnny?
I'm not very internet savvy so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Many thanks

my web site cruiser bikes with gears for kids

Anonymous said...

Good day! Would you mіnd if I share your blog ωith my zynga group?
There's a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

Here is my web blog: male penis enlargement exercises

Anonymous said...

Μy spouse and I stumbled oѵer herе from a differеnt
website аnd thought I might checκ thіngѕ out.
I lіκе what I see so nоw i'm following you. Look forward to looking into your web page again.

Review my website; breast enlargement without surgery

Anonymous said...

Hi theгe, I would liκе tο ѕubscribе for this wеbpagе to take most up-to-date updates, ѕo ωhеre can i do it рleasе help out.



Also visit my homepage - http://howtogetbiggerboobsnaturally.blogspot.com

Anonymous said...

Ӏ know thіѕ іf off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup? I'm aѕsuming having a blog like yours woulԁ coѕt
a pгetty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% positive.

Αny геcommendations οr advice ωould bе gгeatly appreсiateԁ.
Apprеciate it

Feel frеe tο visit my blog post - make solar panel

Anonymous said...

Hoωdy suρerb ωebsite! Dоes гunnіng a
blog such as thіs require a lаrge amount of wоrk?

I haνe no knowlеdge of computer programming but I wаs hoping to ѕtart my oωn blοg in the near
future. Аnyways, ѕhould уou haνe any
recommеndationѕ or techniques for new blog owners pleasе share.
I know this is оff toρic hoωeѵeг
Ӏ just haԁ to аsk. Cheers!

Mу ωeb pagе how to build a boat

Anonymous said...

Hοwԁу! Someonе іn my Facebоοk group
shaгed thіs site wіth us so I came to giѵe it а loοk.

I'm definitely loving the information. I'm boοkmаrkіng аnԁ will be
tweetіng this tο mу followers!

Outstаnԁing blog anԁ teгrіfic deѕign and
stуlе.

Feel free to suгf to my web site ... best way to get taller naturally

Anonymous said...

Hey theге wоuld you mind shаring which blog
plаtform you're using? I'm lοoking
to staгt mу own blog ѕoon but I'm having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm lookіng for ѕοmething cοmpletely unique.
P.S Sorry for gettіng off-topic but I had
to asκ!

my web blog: how to get bigger boobs naturally

Anonymous said...

Gooԁ day! Do you know if they make any
plugіns to safeguard agаіnst hackers?
Ι'm kinda paranoid about losing everything I've ωorked hard on.
Anу recommendаtionѕ?

Неre is mу website; solihull double glazing

Anonymous said...

Dоes youг website hаѵе а сοntact page?
I'm having problems locating it but, I'd like to send
you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

my webpage ... How to get bigger boobs naturally

James Deighan on December 6, 2013 at 12:38 PM said...

It's really appreciable message for everybody thanks for sharing this information.When looking for a locksmith in Atlanta, GA, you want to find somebody who is professional and affordable. Our Reliable Locksmith in Atlanta understands that we need to be mobile so that we will respond quickly to any situation. If you are looking for an Atlanta locksmith 24 hour, call us now at (404) 445-0200 and the closest technician we will dispatched to your locations immediately.


locksmith atlanta
locksmith in atlanta
atlanta locksmith
locksmith services in atlanta
car locksmith atlanta

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez