Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Wednesday, April 25, 2012

Terima Kasih Semut


Boleh kata hari-hari ummi berperang dengan semut samada kat rumah atau kat opis. Sampaikan semua spesis semut ummi dah boleh kenal. Takde apa yang semut tak suka. Jangankan makanan manis, air masak pun dia rembat sama. Agaknya sekarang semua semut nak kurangkan pengambilan gula dan jaga kesihatan. Sungguh annoying kan?

Tapi weekend lepas ummi berterima kasih pada semut. Apa sebabnya?

Alkisahnya Ahad lepas menu makan tengahari kami simple tapi sangat sedap hasil air tangan abah. Dia masak sayur kailan yang ummi tanam depan rumah dengan ayam goreng tumis bawang dengan daun kari. Lepas makan kenyang2, kami anak beranak tidur berjemaah dalam bilik pasang air cond kuat2 sebab cuaca sangat panas. Bila bangun petang, bukak tudung saji - makanan dah penuh dihurung semut. Nak masak makanan lain, kat fridge dah kosong takde lauk. So ummi ajak abah makan luar hehehe.

Lepas magrib kitorang terus keluar. Plan ummi nak makan kat restoran dekat2 je. Tapi abah terlebeh adventurous dan drive terus sampai ke KL! Tempat yang dituju tak lain tak bukan Restoran RSMY yang popular dengan nan cheese. Restoran ni terletak kat depan Maju Junction sederet dengan Restoran Lotus. Siap ada kain rentang depan restoran tulis "Cheese Naan - the best in town". Kami order 2 set naan cheese. Satu set RM5. Harga kuah dhal/kari etc kira lain. Jadi kami ambik kuah dhal RM2 sepinggan. Dan sebagai sampingannya kami order jugak ayam tandoori. Servis biasa saje (malah agak lambat kalau nak dibandingkan dengan restoran mamak yang lain).

Posing dulu sebelum makanan sampai
Sebelum tu, ummi memang pernah dapat email dan baca blog-blog orang yang cerita tentang kesedapan cheese naan kat sini. So memang excited nak rasa. Sabar menunggu lebih kurang setengah jam, ni hasilnya:

Roti naan yang diisi dengan cheese mozarella - melimpah ruah cheesenya.
Ayam tandoori yang rasanya lebih kepasa ayam goreng - ikut tekak ummi
Cheese naan tu sedap. Untuk harga RM5, memang berbaloi. Cheese penuh sampai melimpah ruah. Kuah dhal biasa2 saje. So, satu impian tentang makanan dah terlaksana. Lepas ni kalau kebetulan jalan2 kat area KL, maybe boleh datang lagi.

So sebelum berpisah, kita layan satu lagi gambar naan cheese, kasi jeles semua orang yang baca entry ni kihkihkih..gelak jahat!
Drooling!
Akhir kata, terima kasih semut. Sebab kerana engkau hurung makanan kami sekeluarga pada Ahad lepas, ada alasan ummi untuk ajak abah makan di luar. Harap maklum.

2 comments on "Terima Kasih Semut"

ailon said...

sedappnya si...nnti bwkla kita p tmpt n

ummi aiza on May 2, 2012 at 10:22 AM said...

Jalan jem nak masuk KL. Akak bawak kau makan kat Salman jelah Lon :)

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez