Ummi dah lama teringin nak makan baked pasta tapi tak pernah buat. Maklumlah makanan pelik2 ni selalunya tak serasi dengan tangan ummi. Kalau buat selalunya tak menjadi. Nanti ummi jugak yang ngamuk sorang2 kat dapur bila masak tak sedap.
Tapi entah kenapa tiba2 weekend lepas ummi dapat pedoman dan semangat hahaha.Bila google resepi kat internet, nampak macam mudah. Bila jenguk kat dapur, semua bahan pun ada. So apa lagi, mulalah operasi masak memasak.
Rebus pasta sampai empuk. Ummi masukkan 2 sudu minyak dalam air rebusa biar pasta tak melekat. |
Bahan-bahan lain |
Then ummi hiris bawang putih, bawang merah dan ayam. Kalau ikut resepi ada cendawan butang jugak. Tapi cendawan takde dalam peti ais, so abaikan. Ummi tumis bahan2 kat atas tu guna extra virgin olive oil dan masukkan mixed herbs sekali. Ceh, fefeeling Italian sungguh masa masak aritu. Dah siap tumis, bila bawang dah layu & ayam pun dah masak, ummi masukkan sos prego kaler putih. Btw, itu je yg ada. Sos putih prego tu pun lebihan masak tahun bulan lepas.
Bila sos dah masak, ummi gaul dengan pasta yang dah siap rebus. Then masukkan dalam bekas dan tabur cheese kat atasnya. Bakar lebeh kurang 20 minit.
Imej sebelum |
Imej selepas |
Verdict: Not so sedap. Tak mencapai standard macam yang tekak ummi harapkan. Maybe tak cukup kuah sos putih. Or tak cukup cheese. Yang penting serba serbi tak cukuplah. Kering je pasta tu dah jadi ala2 pasta goreng. Tapi surprisingly abis licin jugak keesokan harinya. Tapi sebab kiranya tak berapa menjadi kan, so macam tak puas hati! Dah berkira2 dan retry lagi bila2 ada masa!
0 comments on "Baked Pasta"
Post a Comment