Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Monday, June 24, 2013

Cabaran Masa Mengandung: Buasir


Malu sebenarnya nak menulis entry ni. Tapi mengenangkan mungkin ramai ibu2 mengandung kat luar sana yang ada problem macam ummi, maka harus ummi kongsikan.

Iye tuan-tuan dan puan-puan, ummi menghadapi masalah seperti dinyatakan dalam tajuk di atas. Ceh, kalau boleh taknak mention nama penyakit tu (taip entry laju2 sambil tutup muka).

Yang peliknya, Dr.Abah kata penyakit ni NORMAL di kalangan pregnant women. Cara dia cakap tu alahai macam tersangatlah normal ala2 sakit batuk selsema. As if macam hari2 boleh kena. Tapi pada ummi tak normal hokeh! Sebabnya dua kali pregnant sebelum ni takde pun kena buasir. Bila berjalan terasa sakit lagilah ummi rasa INI TIDAK NORMAL.

Mula2 Dr.Abah prescribe ummi dengan 2 ubat kat bawah ni:
Tablet Daflon dengan ubat sapu Lignocaine

Abah kata dua-dua ubat ni sebenarnya tak mengatasi masalah pun, cuma mengurangkan rasa sakit je. Ceh!
 
Dua-dua ubat ni tak jalan. Ubat dah nak abis tapi still rasa sakit, bengkak and siap berdarah lagi. Abah cakap buasir ummi maybe dah stage 3 atau 4. Scary! Dia siap ajak pi hospital lagi untuk buat surgery. Diulangi...SURGERY! Dah le tu, siap warning cakap surgery tu sakit. Sungguh tak patut Abah cakap macam tu. Tahulah ummi ni patient tak berbayar.

Dalam masa menahan sakit tu, mulalah ummi gugel sana sini cari petua tradisional. Kebanyakan orang suggest suruh minum air banyak2. Tapi kalau minum banyak, selang 5 minit nak kena pi toilet. Hazab okeh nak 'menghadap' toilet bowl. So petua ni tolak tepi. Lepas tu jumpa pulak petua dari mana ntah suruh amalkan minum air rebusan kuda laut. Hoi, kuda darat pun tak pernah makan inikan pulak kuda laut. Lap air mata laju2 bila jumpa petua tak praktikal macam ni.

Then tiba2 terjumpalah pulak dengan petua rawat buasir guna manjakani. Caranya kisar/tumbuk manjakani sampai halus, campur dengan air then tepek kat tempat yang bengkak tu. Kebetulan ummi memang ada serbuk manjakani dalam peti ais. So apa lagi, terus dapur bertukar jadi lab chemistry hahaha. 

Ummi sapu kali pertama lepas zuhur then lepas tu tertidur. By the time ummi bangun nak sembayang asar, dah tak rasa sakit! Bengkak pun dah kurang. Malamnya ummi sapu kali ke-2. Bengkak makin susut. Sakit dah terus hilang. Pagi ni ummi bangun, ummi sapu kali ke-3. Eksaited punya pasal, ummi sapu banyak2. Kesannya, melekat satu punggung! Hahaha baru puas hati aku.
 
So pada sesapa yg ada masalah yang sama, in case ubat dari klinik/hospital tak mujarab, bolehlah try petua ni. InsyaAllah dalam tempoh 2,3 hari bukan setakat buasir hilang, malah punggung anda boleh bertukar menjadi halus selembut kulit bayi. Ceh tak agak2 statement ummi ni.


93 comments on "Cabaran Masa Mengandung: Buasir"

Anonymous said...

Assalamualaikum

Ummi saya ingin bertanya,apabila ummi tepekkan manjakani di buasir, adakah harus menolak buasir itu masuk dalam ataupun tidak?
Saya mengalami buasir dan kini rasa sakit. Baru hari pertama mencuba petua ini tapi buasir saya belum kecut atau hilang. Mahu ke tandas pun saya rasa nilu untuk cuci sebab tiap kali pegang buasir rasa bengkak dan sakit.
Terima kasih kerana sudi mengongsi pengalaman.

Hanan.

ummi aiza on August 6, 2013 at 1:51 PM said...

Hanan, masa mula2 saya letak manjakani, saya tak tolak masuk ke dalam. Sebabnya buasir masih bengkak dan sakit. Bila dah 2,3 kali mencuba, buasir agak kecut, baru saya tolak masuk ke dalam. Kemudian saya 'tutup' dengan manjakani.

Anonymous said...

salam..
Ummi nak tanya bleh..
Msa ummi tolak ke dalam to agk2 kuar ag x msa kta buang air.?

Anonymous said...

Sy kena buasir semasa meneran bersalin. Dah 2 minggu blm lega. Daflon dah 4 hari x pasti berkesan ke tak (blh pegang2 je, nak tgk pun x brp nmpk).

Sy buang air besar alhamdullilah ok, mungkin kerana mkn jamu and laxative. Sakit kerana stiches epi kena pd bengkak buasir tu.

Hr ni dah tumbuk manjakini n tempek (hopefully btl caranya). Skrg mampu berdoa saja. Harapnya berkesan. Tp bab masukkan blk tu mcm x nmpk je gaya nya.

ummi aiza on December 24, 2013 at 2:38 PM said...

salam anonymous semua:
masa mula2 tolak buasir masuk dalam, memang dia akan keluar semula bila kita meneran. So kena buat banyak kali. Sakit mmg tak usah cakap.Bila dah kecut, tak keluar lagi. Alhamdulillah sampai sekarang ok. Masa bersalin pun takde masalah.

Anonymous said...

Salam ummi, saya baru mengalaminya malam tadi...sekarang menahan pedih nak bangun dan duduk..saya prgnant masuk 28 minggu..suami pun ckp penyakit ni normal..harap manjakani dapat membantu..sbb td ada kwn cadangkan guna manjakani ni..suami pegi farmasi nak beli krim, tp rupanya krim ni xbagus utk org mengandung...saya order manjakani dan buah prun sunsweet byk2 dengan suami..tq yea..takut sgt nak deliver kalau mslah ni xsettle:)

Anonymous said...

Salam ummi.. sy pregnant 3 bulan. 1st pregnant xde pun buasir.2nd pregnant ni kena la pulak. Ujian dr allah. Terima kasih atas sharing cara nak kecutkan buasir. Jap lg nak suoh husband cri serbuk manjakani.. sakit terasa bila berjalan. Sy nak tanya. Mase letak manjakani tu.. ade rase pedih ke camane. Riso jugak.harap sudi membalas

ummi aiza on January 12, 2014 at 8:40 AM said...

Ummi tak pasti serbuk manjakani ada dijual ke tak. Tapi biji manjakani boleh beli kat kedai runcit or kedai singsei.
Masa sapu mmg sakit dan pedih. Tapi nak baik kan so tahan jelah.

ummi aiza on January 12, 2014 at 8:40 AM said...

Ummi tak pasti serbuk manjakani ada dijual ke tak. Tapi biji manjakani boleh beli kat kedai runcit or kedai singsei.
Masa sapu mmg sakit dan pedih. Tapi nak baik kan so tahan jelah.

Anonymous said...

Saya preggy ke 4 ni dh 36weeks br kene buasir sbb rase ade bende terkeluar n rase perit n pedih...sy risau sangat time nk push bersalin nnti...saat gini blh try manjakani tu x...siyes riso sgt...

Anonymous said...

Salam..ummi nak ty...bahaya tak org prgnnt letak serbuk manjakani ni...risau la jugak. dhla org semua cakap..kalo buasir ni...ms nk besalin nnt dia keluar lagi. teruk...dh tu..lps bsalin derita... xsggup nk hadapi...1st bby ni..24 mggu...

ummi aiza on February 9, 2014 at 12:07 AM said...

alhamdulillah walau saya kena buasir time pregnant, tp masa bersalin buasir tak keluar lagi. baby pun ok. means tak merbahaya insyaAllah.

Anonymous said...

umi,benjol 2 ad kt dbur tp xpernah sakit pun,skrg pregy dh 37w tkt gk time nk dlver,bnde 2 buasir jgk ke?tp nape xskit ad time awl pregy lg

ummi aiza on February 14, 2014 at 3:54 PM said...

Hish, kena jumpa doktor le kalau ada benjol2 pulak. Ummi bukan nampak pun rupanya macam mana hihihi. Harapnya benjol tak merbahaya le.

Anonymous said...

Salam umi. Harap petua ni sesuai dgn saye. Saye pregnant 20minggu. Mmg ade penyakit ni sblm kawen lgi. Mcm2 care xbkesan jugak. Risau sgt nak bsalin anak sulung nnt. Tq utk petua

Anonymous said...

Salam ummi...sy pregnant ank ke 2 dh 30weeks...3hr lps kena buasir ni..ya allah seksanya..huhu hr ni p beli manjakani..hrp petua ummi membantu

Anonymous said...

Salam ummi..skrg sy preggy 34wk,
Sy baru perasan ade benjolan dekat tmpt buang air besar..die rasa sakit pedih2 klu dipegang..sblm nie klu ddk mmg ade rasa smthng yg lain dkt tmpt 2 masa nk bangun dr ddk..2 buasir ke?? Nk try la petua ummi..harap dpt membantu..tq 4 sharing

Anonymous said...

Terima kasih ummi..besok nk try..ni xdpt tido ni..dok berdenyut2, sakitnye.
Waktu nk membuang sampai meleleh air mata menahan sakit..sy preggy 34minggu..harap bersalin nanti x keluar lg mcm yg lepas2

Anonymous said...

Petua yang pertama saya nal cuva ummi.peknen anak ke2 br nak masuk 5 bulan.kemarin keluar buasir luar.gi klinik dpt ubat mcm dr abah bg kat ummi.sat ni nak gi cari manjakani.mana nk tau Allah izin.nk minum air byk tu x la.mcm ummi kt, x sanggup hadap toilet 5minit sekali.

irenedahayu

Anonymous said...

dulu saya pernah buasir teruk smpai berdarah. rasenye petua manjakani ni memang paling mujarab. saya beli 2 peket kecil biji manjakani di kedai runcit india dlm rm2 sepeket. balik rumah, kisar biji tu dlm pengisar yg utk kisar bende kering tu. nanti dia akan jadi bentuk serbuk. utk sapu, ambil dalm sudu kecil serbuk manjakani, spray sikit dengan air, jgn banyak supaya dia jadi bende paste. sapu dan tolak di luka/buasir. memang bila dia kering akan melekat di kulit tapi cuci saja dengan air nanti ok. selain tu, saya minum jugak air manjakani tu. dlm 1 sudu kecil tmbah air. mmg pahit, tapi time tu sakit teruk sgt. telankan aje. n saya ambil herba dr HPA FIcus, teh herba dan alhamdulillah buasir hilang lepas tu walaupun lama jugak nk elok. lagi satu saya jugak pakai cream Neo Healer - ada jual di Guardian or pharmacy. bila bubuh, rasa sejuk n lega sikit. tp agak berminyak. Cream ni ade satu lagi jenis suppository - mcm peluru utk sumbat ke 'situ'. Saya doakan semua yg mengalami masalah ni akan cepat sembuh insya Allah. amin.

Anonymous said...

terima kasih ummi..sy preggy 28 weeks, bru kelmarin kena mcm ni, sebelum ni xpernah...sbb dduk kat exam hall 3 jam xbgun2...nti sy minta husbnd belikan ler...nak cuber...thanks yea for info...

Anonymous said...

Thanks ummi atas petua ni..nk p beli serbuk manjakani pun dh mlm2 buta ni..sabaq tunggu esok..sakit masya Allah..nk duduk xbleh...bdiri pun xbleh..sy peknen dh 38 weeks..risau kang push bsalin sejojol dua kluaq..jenuh..huhu

Anonymous said...

thanks ummi bg petua ni..sy mula bgkak sekeliling dubur slps sy buang air bsr hr jumaat br2 ni...mulanya luka ckt...lps tu sy bw brjln sana sini...x lma pastu trsa sakit sgt...blk rmh cek kt crmin dh bgkak sbsr jari kaki yg plg kecik tu...pttla sakit...tatau la nk kata apa...kire buasir la tu...mmg pedih tmpt bgkak tu...nk g klinik ttp pula...tido berendam air mta je...smlm beli krim tp x elok2 jgk...pg ni sbb x thn sgt google la cr pnwr....tu yg jmpe petua ummi ni...ni br try...sy beli serbuk manjakani cap 3 Teguh kt kdi jamu...cara sbnr kne bncuh minum tp dekat kotak dh tls ibu mengandung dilarang minum...hehe...sy buat masker je...mula2 sapu mmg pedih...tgk la result esok susut ke x bgkak..nk g kje esok pn pk 10 kali sbb nk jln pn sakit..dh la sy kje sbgi guru mmg memerlukn pergerakn yg byk..dugaan btl dlm minggu ke 29 pregnant ni...hrp2 semakin sembuh bgkak ni....

Anonymous said...

Assalamualaikum Ummi,..

Terima Kasih dengan petua Ummi,malam tadi sebelum tidur dalam pukul 12 saya sapukan manjakani di tempat buasir yang sakit dan dengan izin Allah,kecut buasir ni,,sekarang waktu pukul 5 pagi...Terima Kasih sekali lagi Ummi...

Anonymous said...

Sy dpt buasir lpas brsalin..da sbulan,mcm2 ubt da mnum..da jmpa doktor private n gov..tp x smbuh2 jgk..x kira najis lembut kluar still ada darah dn bengkak x srut lg..
Thanks ummi ats prkongsian petua nie..skrg sy da blend manjakani dn sapu at bngkak buasir tu..inshaAllah mudah2an hilang la bngkak tu..:-)

Anonymous said...

Sy preggy ank ke3..preggy yg lepas tk ada pun terkeluar mcm..bru kene td..bengkak n sakit tk selesa.. Thanks utk petus ni..nk try la

amir azlan on May 29, 2014 at 4:13 AM said...

(Bahasa Melayu) Artikel Petua dan Rawatan Buasir
(Bahasa Melayu) Buasir di Wiki UKM.

http://herbaramuantaufiq.blogspot.com/p/artikel-pilihan.html

kat sini banyak petuanya

Penangan D'Jepai on June 12, 2014 at 9:47 AM said...

Terima kasih Ummi atas petua ni. Saya dah nak masuk 36 minggu, kena buasir! Sakit! Bila baca petua Ummi, terus saya bgtau suami. Tadi baru beli manjakani dan dah tepek dah kat benjol tu.. Harap-harap ia kecut cepat.. insyaAllah..

Anonymous said...

Mmg sakit kena buasir masa pregnant ni. Sy dh kena kali kedua ni masa pregnant. Skrg tgh pregnant 5 bulan, sakit sgt rasanya nk duduk dgn berjalan. Nak cuba jugala petua ni nt.

Anonymous said...

Sy pon kena buasir..ada gak bli herba Hpa tp x menjadi lg..ada dua tempat benjol dia..memg sakit..ummi pnya buasir ni besar mana?

About Siti Nur Hajar A.azmi on July 8, 2014 at 12:26 PM said...

Alhamdulillah dh jumpa blog yg sesuai utk sy rujuk..sy skrg pn alami situasi begini, nk buat kerja xselesa..tq ummi

Cik Afida on August 4, 2014 at 2:35 AM said...

Saya sekarang tengah kene buasir ... baru habis pantang bersalin.. saya nak nangis sgt kene buasir sekarang ni.. da suruh hubby beli manjakani kalau bole beli yg serbuk terus senang tak payah tumbuk blender bagai.. ade tak jual yg serbuk punye.. ?

Anonymous said...

Tima kasih ummi..sy tgh pregnant 36weeks..sakit sgt buasir tu..doc ckp benda ni biasa..tapi sy susah hati sgt skrg bila bc petua ummi rs bsyukur sgt. .nanti mlm sy nk try ikut petua ni..tq very much ummi

Anonymous said...

salam.terime kasih byk2 ummi.. utk pengetahuan sy tgh pregnen 33w.. dn sy kne buasir slps kne sembelit hampir stgh bln xleh nk membuang.mcm2 ubt sy dh bli t'msk ubt peluru serta krim neo healer dh sy cbe tp x b'kesan.tp slps sy google cara utk ubati penyakit buasir untuk ibu mengandung ni sy jmpe blog ummi dn sy dh bc byk testimoni yg b'jaya trs sy mnta en suami blikn biji manjakani d kedai runcit dn sy bt sebagaimana yg ummi sarankan.Alhamdulillah br 2 kli sapu smlm hr ni nmpk dh kecut sgt b'beza dgn sblm ni yg mn sy sampi xleh nk ddk dn b'diri lm.. skrg rsa sakit 2 pn dh x kuat mcm sblm ni.ms sapu mula2 tu mmg rsa pedih yg t'amat sgt tp nk baik punye pasal sy thn kan gak.. sy pn mcm ummi gak tkt nk p klinik sbb tkt kne potong bnda 2..huhuhu terime kasih byk2 ye ummi.. terime ksh krna sudi kongsi pengalaman.. mdh2an ianya leh trs sembuh shgga sy selamat melahirkan nnt dn pulih terus... amin...

ummi aiza on August 19, 2014 at 4:37 PM said...

Sangat tak sangka dgn maklum balas terhadap posting ni. Ramai rupanya alami buasir time pregnant hihihi. Kepada yg masih mengalami, teruskan usaha. Tiada penyakit tanpa penawar dari Allah.

bnw on September 10, 2014 at 11:59 AM said...

Saya baca entri ni terus suh suami saya cari manjakani...kena buasir smpi bengkak...nak jalan duduk baring semua sakiy...harap2 lepas sapu manjakani baik...thanks a lot

eyta zainol on September 13, 2014 at 9:30 PM said...

Nant nk try la petua ni

eyta zainol on September 13, 2014 at 9:33 PM said...

Sy peknen skrg 30wk,alami buasir yg amat menyakitkan..3hari x blh bgun,telantar je tmpt tdo...

Anonymous said...

Nk try jgak lh petua ni..tq
Sya tgh sakit sgt skrg ni,nk tdo pn xbleh..

Anonymous said...

x sabar nk suruh en somi bli manjakani...spu krim ape pn x mnjd..hope petua ni berkesan...tq ummi...

Anonymous said...

Tq umi for the info.. sya pregnant 6bln.. gagah menggugel di kala 4pagi ni.. dh sehari mc tp esk mcm xboleh g keje lg.. jln pon terkemut2 n sakit.. insyallah akn diusahakn carik manjakani tu.. byk khasiat manjakani ni rupenye.. igt utk luka lps bersalin je

kak fizz said...

Assalam sume... posting ni dah agak lama ye ummi... tp akk rasa mcm nk berkongsi jgk cerita pasal buasir. akk ni bersalin 3x & 3x jgk la buasir kluar... smapi dah jd stage 4 skrg ni. ye x iyer... rasa mcm nk tambah sorang lg sbb msg2 anak dah besar dh pndai mtk adik... kuat kan semngat buat laser surgery di damansara ( for info, cara bending & surgery stapler tdk dpt mghilangkan buasir akak). lps dah 2 bln laser ni skt d hujung punggung msh terasa. rasa pelik plak sbb ms buat 1st surgery tu 1 bln dah ok... tu yg goole cr fungsi daflon... x tau mcmane nk sembuhkan luka. 3 4 hr ni berak asyik berdarah pulak. rasanye tempt luka msh blm ok...hmm refer pd doktor lmbat pulak replynye sbb proses sugery sume dh selesaikan... rm pun dh msyukkkk kan... so terkulat2 la jgk akk ni cr sndri ubat utk kurangkan skt luka tu huhu... apa pun sronok baca cerita kwn2 semua. salam perkenalan dr k fizz puchong... (lps ni x tau la plak nk follow page ummi camne)...

Maa Khamsi on November 29, 2014 at 11:03 AM said...

Saya ank ke 3 kna buasir..skrg bpntng ari je 13,ari ke 11 mkn ubt smblit lps berak buasir kuarr sakitnyer duduk salah mngereng salah semua salah huhu sakit ooo lg sakit dr luka jahit bsalin hu hu jap lg nk tepek ngn serbuk manjakani tu hrp bhasilll aaminn

Noor Hudda Binti Rahamat on December 9, 2014 at 10:15 PM said...

salam....saya tengah menunggu hari untuk bersalin, tp masalahnye saya telah kena buasir. x ader bonjolan keluar, tp ader benda kat dalam sedang membengkak. nak duduk x selesa lagi la nak jln dan tido. macam mana nak pulihkan sebelum bersalin.

Anonymous said...

Salam ummi... Sy masih blom berkahwin tp menghidap skit buasir.. Saya day mencuba pelbagai ikhtiar.. Mkn gemo ride, ficus.. Sapu pilex and buah2 yg disarankan.. Skrg nie sy bergantung kepada minyak HPA but- but.. Tp keadaan making teruk Dan membengkak... Sy x tau nk ikhtiar mcm mne... Bolehke sy try manjakani pula.. Bercampur guna adakah oke.. Ummi please to long sy .

Muhammad Firdaus Bin Badi'uzzaman on January 24, 2015 at 3:52 PM said...

sy pon br nak cuba huhuu. adoi skali tepek pedihnya. dan cuba amal mnun air manjakani. cuba suku manjakani makan ya allah pahitnya (y). harap2 sembuh!!

Rcma Usin on January 27, 2015 at 12:18 AM said...

Alhamdulillah.. jumpa gak blog yg leh mbantu ringankn kerisauan ni.. sy preggy 32 mggu.. sy pun bru diserang benda ni.. mmg menyakitkan.. pedih semacam. Rasa mcm xnak bangun.. nak baring je.. tp bila terbaca blog ummi.. sy semangat semula.. x sbr nak tunggu esok. Nak cari manjakani.. terima kasih ummi.

Anonymous said...

Tq ummi. Dah try. Alhamdulillah 3 kali apply (buay sehari sekali, lepas mndi) terus kecut. Fyi, tgh preggy 36w.

Anonymous said...

Dh pkul 3 pagi..x sabar tgu pgi yg cerah nak pi cr manjakani... Dh seminggu kne tak baik jugk.. Makin sakit.. Gugel punye gugel jumpa blog ummi ... Hrap berkesan untuk sy... Fyi sy preggy 33w ... Sakit nauzubillah.... Sampi nangis2 asenye.....

Anonymous said...

Assalam ummi...sy preggy bru 12 weeks... Boleh ke tepek manjakani tue...? Ad efeck x? Aduh..sakitnye kena mlam nie...xdpt tidur lg nie..huhu..

Anonymous said...

Assalam..maaf menyampuk tolong jawap soalan ummi.. Xde effect sbb guna luaran..jgn mkn sudah...huhu

hamba Allah on February 21, 2015 at 9:31 PM said...

Salam ummi...tq for sharing info yg sgt berguna ni. X sabar nk tggu esok nk p beli manjakani. Saya sdg menahan sakit buasir ni. Br brsalin 4 hr keluar benjolan yg agk bsr dan sakit. X blh nk ddk bgn tu yg Google. Alhamdulillah akhirnya jmpa page ummi. Hrp dpt pulih dgn sgra. Tak tahan menanggung derita dah.huhuhu

Anonymous said...

sy skg 30wks pregnant..baru 1st baby dah kene sakit buasir ni..sakittt.... ;( ;( ;( ini sbb kuat mkn pedas kot... boleh info d mana bole dpt serbuk manjakani? takmo la biji, malu nak buat kat ruma mentua ni... ;(

NOR HASLAWATI SAAD on May 27, 2015 at 12:07 AM said...

Assalamualaikum.saya dah kena seminggu.baru harini pergi klinik.tak berdarah cuma lepas membuang rasa sengal kat punggung.ada bonjolan keluar.pergi klinik doctor terus tolak masuk dalam.sakit lagi rasanya.doctor bg ubat bg najis lembut dan tahan sakit ja.masa saya kena najis saya ok.tak keras.dan takda masalah sembelit.esok doctor suruh refer hospital utk tengok perlu surgery tak.surgery yg buat ikatan bg mati bonjolan tu.tapi dah terbaca ni saya nak try dulu esok.semoga dipermudahkan.terima kasih atas info ni.doakan saya ya.

noyis gila kentang~~ on June 4, 2015 at 2:24 PM said...

Sy preggy 36w..baru je 3 ari lps kena sembelit then semalam notice kene biasir plak.sbb rase sakit n ade benjolan kat dubur.aduyaiii..tuhan je tau sakitnye mcm mana.nasib terjumpa petua dr ummi.tq ummi.nak try sebab klo bole xnak pakai ubat2 hosp ni.sbb just tok krgkan skt je. T.T

sue on June 8, 2015 at 10:52 AM said...

Assalamualaikum ummi.. terima kasih atas perkongsian, saya pun dh seminggu sengsara disebabkan buasir ni.. dia keluar secara tiba2.. sampai kan nk berjalan & duduk pun x selesa.. suami ajak pergi jumpa doktor, tp saya takut.. arini tiba2 terfikir nk google.. Alhamdulillah jumpa blog ummi.. balik kerja ni harusss pergi cari biji manjakani... terima kasih bnyk2 ummi.. muahhh ciked!!

sue on July 9, 2015 at 9:30 AM said...

thanks atas perkongsian.

Anonymous said...

As Salam Ummi. Tq share important experiences. Sy 36w pregnant dan ini hari kedua. Sakit Sgt, nak membuang pun ngeri. Mohon izin amalkan petua Ummi. Smoga Ummi sekeluarga dirahmati Allah. Ameen.

Anonymous said...

Tq ummi...share experiences..sy tgh preggy 23 weeks n kena...da smggu da ni...punya siksa nk pg kerja pun x selesa...nti nk try petua ummi ni

Anonymous said...

kalau buasir berdarah dan terkeluar boleh apply manjakani ker?

Rosewati Aga on August 5, 2015 at 7:32 PM said...

As salam ummi..sy preggy 32 weeks n kena buasir since mlm smlm.akan cuba petua ummi.nak tahu kalo blh apply yg sama utk lelaki atau yg bkn mengandung tak petua ni?

Anonymous said...

Serbuk manjakani boleh diasapu u buasir xkira jantina, mengandung or x^^ serbuk manjakani bagus juga disapu dikeliling vagina buat mask u kebaikkan bahagian intim^^

Ct Kiela on August 20, 2015 at 11:04 PM said...

utk perkongsian bersama..sy beli manjakani asli n serbuk kt sini..manjakani asli (homemade) kak sapiah mersing 0177726125/011-27708450..

nazahir salim on September 11, 2015 at 8:54 PM said...

Manjakani yang telah dikisar/ tumbuk boleh disimpan berapa lama ya? Simpan di peti ais atau suhu bilik.

Anonymous said...

Assalam, tq ummi share petua nie, sy smpi mcm dh putus harapan je mslh buasir yg sy hadapi skrg nie.. sy pregnant 28week n bru kne 4hari yg lepas, dh pergi klinik private, hospital pakar sume just msokkn blk n still terkeluar sndri walaupun sy xbergerak.. huhu, sadiss.. sy pun dpt ubat yg sme mcm abah bg kt awk tu, bnde tu just kurangkan sakit je.. tp kira okay dr pedih yg teramat.. lps bce blog awk nie mmg sy nk tros try laa kan pkai manjakani tu, hihi, moga penyakit nie dpt di sembuhkan.. Allah sje yg dpt membalas jasa awk share petua nie. tqvm :)

dylla.mydesign on September 29, 2015 at 5:13 PM said...

Assalamualaikum..

Saya ada jual manjakani asli Aleppo syria Gred A. InshaAllah high quality. Ada dlm bentuk kapsul, serbuk & buah.

kapsul 60 biji = RM40
Serbuk 10g = RM15
Serbuk 35g = RM40
Buah 100g = RN15

Boleh whatsapp Dhila 0109227890. Tq ^^

suzi yanz on October 23, 2015 at 11:11 AM said...

Saya nk tnya klu berdenyut2 lps ltk majakani lama ker..tak tahan lh duduk x blh.berdiri pun sakit

Unknown on November 2, 2015 at 4:10 AM said...

Hi ummi, saya 1st time baru tahu tentang manjakani. Nak tahu cara mengisir buah manjakani. Buah nya terus gisir? Guna mesin gisir atau guna apa? Saya nak prepare masa bersalin bulan December ini.... 1st time bersalin memang kena masalah buasir.... tapi x berdarah cuma bengkak.... lepas satu bulan dah x sakit. Dah mengecut tapi masih daging nya terkeluar. So saya rasa 2nd time bersalin ni mesti buasir i terkeluar lagi. So nak prepare dulu... terima kasih .... x pernah cuba pakai o makan manjakini... akan try after bersalin....

Anonymous said...

orang laki boleh cuba tak ?

Fizazizol on November 10, 2015 at 11:07 PM said...

Ummi...sy try jdkan serbuk buh ni to susah sgt la sis.biji die keras n bole tumbuk je.tu pn still biji biji.bole share x camne nk jadi kan die serbuk or paste ni...tq

deeya Radin on November 19, 2015 at 1:29 AM said...

saya bru pas bersalin..buasir kuar pas meneran..Ya Allah mmg sakit sgt..dh tolak masuk pon still kuar balik..last asik nangis je..ni dh 8 hari biar dh mengecut but still perit bile kesan ubt daflon yg dokter bg abis..berat badan jatuh mendadak.stress..

Anonymous said...

sy pregnant 32 weeks. sy tak sembelit pun mmg membuang hari2 tp 2-3 hari lepas ada external buasir lak. tak pedih yg mcm internal tp rasa x selesa sbb ada bonjolan sebesar 2 cm dgn diameter kurg 1cm. sy mmg ada stok manjakani biji beli kt mydin. smlm tumbuk ngan lesung pastu tmbh air sikit n tepek kt buasir tu. pastu bangun jam 3am pun smbung tepek lg sbb msih besar ketulan tu. pg td bangun pun tepek lg lepas mandi dlm jam 7. td pegi toilet jam 11am tgk2 dah ghaib dah ketulan tu. terkejut sy. alhamdulillah.

Anonymous said...

Sy kene buasir dr zaman remaja lg..mcm2 dh ubat sapu,ubat sumbat,ubat makan,herba sume sy cuba dah..lega sakit je tp buasir tu ade lg dan makin lama makin menyeksakan sbb tak boleh aktif2 sgt nnt keluar.sekarang sy merana sbb dh preggy 21w,buasir ni dah mula berdarah.bila buang air besar nnt sembur2 darah.trauma dah 2 minggu ni luka buasir tak baik2.harap cara ni berkesan utk kecutkan dan berhentikan darah nya..tp mcm mana nak sapu ye,nnt kene yg luka tu mst die berdarah.tak lekat plak manjakani nya.siapa yg pernah sapukan pada buasir yg berdarah ye?boleh ke.

al-jannah on December 21, 2015 at 8:52 PM said...

Peritnya buasir ni lepas sembelit td..now sy tgh pantang lagi dah 28 hari..haritu masa berurut hari ke 4 tukang urut dah tepekkn manjakani tu..Alhamdulillah mmg kecut..lepas tu mmg dh x letak la..ni jadi balik sbb sembelit. Terseksa rasanya..rsenye lps ni kne tepek tiap2 hari la bia betul2 ade kesan..menangis tahan sakit dari ptg tadi..ni trus mntak suami crikan manjakani lg..

Rehan Rezali on January 3, 2016 at 1:44 PM said...
This comment has been removed by the author.
Unknown on January 9, 2016 at 9:41 PM said...

Salam ummi... sy pn ada mslah yg sma. Skrng hamil 32w... hubby ada bli ubt daflon. Xpe ke ubt daflon utk ibu hamil?

Mummy Rayyan on January 18, 2016 at 9:29 AM said...

Salam unmi nk tanya.. sy hamil 25w.. ms nk tepek manjakani tu kn perlu tepek kt tmpt bengkak ke mcm mana.. sbb sy mmg tgh kena skrg nie dah msk hari ke 4.. dia kluar time sy ddk kat toilet.. n lps tue sy msk kn blk.. bengkak mmg besar.. cuma sy paksa masuk sbb bila dia terkeluar sgt xselesa nk skt sgt.. nie bila msk pun stil skt.. so sy perlu sapu ms bengkak tue berada kt luar n msk kn blk or sapu lps msk kn pun blh...

Unknown on January 18, 2016 at 7:48 PM said...

Sekarang ngandung tingal tungu hari nak besalin je... boleh pulok buasir keluar... sakit nye ya.allah... dah sapu manjakani tapi belum susut2 bengkaknye... sakitnye ... mase ngandung anak petame x bengkak n sakit...

Anonymous said...

Ya Allah, sy ingt sy paling teruk kne buasir..tp ad lg yg kne lebih teruk dr sy.. Moga dgn perkongsian yg ummi berikn ini sikit sebyk dpt membantu kami2 yg menghidap buasir ni. Ye, sy preggy ank 2nd kne buasir. Sampai sekarang sy masih belum jmpa penawarny. Insha Allah, manjakani ni dpt menbantu mengatasi masalah buasir ni. Amin

simen ferro on January 29, 2016 at 7:16 PM said...

Kalau berak darah minum yogurt jenis air,cepat hilang tapi pedas kena pantang , buasir tuam dengan buah pom pom buat sampai sembuh

simen ferro on January 29, 2016 at 8:01 PM said...

pantang makan ikan laut jenis bisa,pari sembilang seludu dan sotong,daging kambing.nenas juga.makan tak haram tapi klau kna penyakit payah baik

Rose Ariana on February 13, 2016 at 6:46 AM said...

Asslm..saya dah kena buasir 15tahun.tapi alhamduLILLAH..tiap kali ngandung...buasir akan hilang truss..cam magic..dkat2 bersalin lagi laa..smpi 2-3 kali sekali berak..masalahnya..buasir akan jadi balik time pantang..skrg pantang anak ke4.dr pengalaman time pntng ank ke3..utk rawat buasir nii..yg pertama sx..kita kena ikut sunnah..berak mest tandas cangkung..jgn guna tandas duduk..mmg rasa cam xbetul kann..tp yakinlah..ini yg terbaik..tiap pg bgun tido..setkan dlm minda aq nak berak..jadikan time berak ni konsisten tiap ari..bgun tido jaa..trus minum air masak semug besar..insyALLAH..mudah..biar smpi rasa betul2 nk berak..baru masuk toilet..jgn tahan berak sebab takut..ia akan memudaratkn keadaan..time berak..jgn teran..relax..tarik nafas..buang nafas..let it go..pas2 jadikan amalan makan buah tin..utk permulaan..minum air segelas selang 1jam setengah.sayur n buah mkn byk2..sayur kena lebih dari nasi..insyAllah..moga sembuh hendaknya..

Anonymous said...

Now saya sedang menghadapi penyakit buasir...saya x pregant tp getting worst rite now...mmg ada dgr cara kecutkan buasir dengan tepek kan serbuk manjakani...tp ya allah selepas saya tepek kan serbuk tuhan aje yg tahu mcm mana sakitnya....mmg camni ke rasa sakitnya selepas tepekkan serbuk manjakani? Waktu memula kena bila terkeluar masih lagi bole dimasukkan tp skrang da x bole...hubby ajak g spital and saya tahu kalau pergi confirm kena operate...la ni tgh suffer sebab baru je tepekkan serbuk manjakani....hopefully mujarab la...mmg sakit ke?

istikharah cinta on March 8, 2016 at 2:07 AM said...

Assalamualaikum..sy menjual kapsul jamu manjakani terlajak rapat dan serbuk manjakani 1001 khasiat,siapa bermint blh wasup sy 0193434091

Anonymous said...

Assalamualaikum ummi . Saya preggy dah 36w. Bru 2-3 hari lpas kne buasir. Msa kne hubby trus bwk p klinik. Doc bg ubt peluru n paracil. Mlm pertama sy masuk ubt peluru. Esoknya makin mmbesar buasir sy. Then, x boleh jd. Sy gugel. Jmpa blog ummi. Sy bgtau hubby n die pon sediakn serbuk mnjakani . Hrini hri ke2 tempek . Tp blom ada kesan . Masih terlntar. Mkn pon smbil baring. Ambil masa berapa hri ye nk surut ?

Chik Yat on June 3, 2016 at 8:23 AM said...

thank you for ur info.sy dah 2hari kena buasir,pregnant 21weeks.hari ni lagi bertambah sakit,tya kawan2 diorg suruh cuba rawat pakai bawang putih yg di bakar,lepas tu tuam di kawasan bengkak tu.sy belum cuba lg.nnt nk try jgk letak serbuk manjakani ni.hope boleh surut.

Chik Yat on June 3, 2016 at 8:25 AM said...

thank you for ur info.sy dah 2hari kena buasir,pregnant 21weeks.hari ni lagi bertambah sakit,tya kawan2 diorg suruh cuba rawat pakai bawang putih yg di bakar,lepas tu tuam di kawasan bengkak tu.sy belum cuba lg.nnt nk try jgk letak serbuk manjakani ni.hope boleh surut.

dyan najib on June 12, 2016 at 4:21 PM said...

Sis,nk tanya,amalkan manjakani,teh herba n cream tu snue dlm masa yg sama ke atau try satu2?saya buntu sbb tgh diserang buasir ni

didowh on October 9, 2016 at 11:49 PM said...

sy nk tya..buasir sy xkluar tp luka.. prtma kali tepek pedihnya mak oi..normal ke?

NikNurSafura (Bog) on April 12, 2017 at 10:32 AM said...

Terima kasih ummi atas perkongsian ilmu ni. Saja nak share pengalaman. 4hari lepas sy makan pedas. 2 hr makan pedas. Esok nya lepas buang air besar buasir keluar. Kali ni lebih sakit x macam biasa. Sy ada buasir. Tapi x kritikal. Ada benjolan sikit ja. Tapi masyaAllah bila bengkak sakit sangat. Kebetulan sekarang sy tgh pregy 3 bulan. Google terjumpa blog ummi. Kebetulan manjakani sy ada. Tapi cara saya buat lain sikit. Buah manjakani tu saya rebus. Bijinya saya macam tekan tekan ambil isinya bahagian lembut and sapu dekat buasir. Pertama kali buat. YaAllah begini rasanya. Pedih!!����. Saya buat 3 kali. Nak tdo malam sy p basuh sebab x tahan pedih x boleh tidur. Bgn pagi masyaAllah kecut!!! Terima kasih Allah. Lepas ni x mau dah makan pedas. Lagi satu petua, ibu ibu boleh jugak amalkan makan buah tin setiap pagi ketika perut kosong.1-2 biji dah cukup. untuk merawat buasir ya. Jangan biarkan sampai teruk ya. Nanti lagi ssh nak Rawat.

Norhayati Mohd Amin on May 27, 2017 at 10:35 PM said...

PENAWAR BUASIR
Kalau serasi satu hari dah nmpk kesan..sembuh dlm 3-7 hari ..blh stop klu dah ok@puas hati.

BELI SEKALI PAKAI BANYAK KALI ATAU TERUS SEMBUH!!

http://zaitiakhtarramli.blogspot.com/2014/10/penawar-buasir-dan-khasiat-herba.html?m=1

SILA HUBUNGI saya di sini:-
whatsapp direct
klick-- 📲 www.wasap.my/60123228136

memey merr on July 28, 2017 at 2:18 PM said...

Saya mengidap buasir . Bila buang air besar terasa amat perit skali dan berdarah . Dan ada benjolan sedikit . Thu tips2?

memey merr on July 28, 2017 at 2:29 PM said...

Sembuh dah ke buasir tu

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez