Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Monday, May 14, 2012

Home Made Air Soya


Ummi, abah dan Aiza memang penggemar air soya. Kalau beli barang dapur, berkotak2 air soya kami beli terutamanya  time bulan puasa. Tapi air kacang soya yang dijual sekarang ni kesedapannya ikut jenama. Ada yang terlebih manis, ada pulak yang cair semacam. Untuk melayan anak tekak, ummi dan abah bersepakat  untuk buat sendiri air soya di rumah. Baru puas hati!

So untuk segmen Mari-Ke-Dapur-Bersama-Ummi kali ni, kita belajar cara membuat air kacang soya ye Tuan-Tuan dan Puan-Puan.

Dah sediakan pen dan kertas? Ceh macam le complicated sangat. Padahal bahannya cukup mudah. Hanya perlu cari kacang soya yang banyak dijual kat pasaraya. Itu saje!

Kacang soya beli kat Giant. Sepaket cuma RM1 ++.
Rendam kacang soya untuk sekurang-kurangnya 4 jam.
Bila dah kembang, kulit kacang soya mula tertanggal. Buang kulit kacang. Kalau taknak buang pun takpe no problem.
Sediakan kain dan blender yang BERSIH. Blend kacang soya dan kemudian tuang atas kain yang disediakan.

Perah air kacang soya. Ulangi langkah blend-dan-perah sehingga semua susu soya berjaya diperolehi (Lebih kurang macam kelapa le. Perah sampai semua santan keluar)

Tapis air soya dan kemudian masak  hingga mendidih. Masukkan gula ikut kesesuaian tekak masing-masing.
Btw kacang soya ni ada bau yang 'semacam'. Sesetengah orang mungkin tak suka. So untuk menghilangkan bau soya, masa masak air soya tu, bolehlah letak daun pandan. Masa first time buat, ummi letak daun pandan. 2nd time buat, ummi letak vanilla essence. So baunya sedaaaaaaaaaaaaaap sangat. Vanilla soya - yummy!


6 comments on "Home Made Air Soya"

mayangsayang on May 14, 2012 at 2:22 PM said...

salam kenal ... lum penah wat lagi .. dulu mak selalu wat untuk kami ... dah tengok kat sini bleh le try ..

ummi aiza on May 14, 2012 at 3:23 PM said...

hi mayangsayang, dulu masa saya kecik2 pun mak abah selalu buat. maklumlah adik beradik ramai. semua makanan berasaskan soya saya suka. Tempe pun masuk dalam senarai feveret :)

Nava Krishnan on May 14, 2012 at 8:03 PM said...

Soy is my fav drink, all the more great for the skin and healthy. As we are a small family, I normally buy than make it at home.

ummi aiza on May 15, 2012 at 10:36 AM said...

Yes Nava, it is everyone's favourite! :)

Kesuma Angsana on May 16, 2012 at 10:39 AM said...

Ooo buat manual camni pun boleh ye.. ingat guna cam blend or machine ke ape

ummi aiza on May 16, 2012 at 12:12 PM said...

Kesuma, trylah buat air soya sendiri. Lagi pekat, lagi best, lagi sedap! :)

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez