Disclaimer:The content of this website are prepared for the purpose of information only. Powered by Blogger.

Tuesday, May 22, 2012

Karipap Krispi


Minggu lepas tiba2 macam ngidam nak makan karipap yang sedap. Maksud ummi, yang betul...betul...sedap. Kuih karipap memang banyak jual kat merata tempat tapi selalunya tak mencapai standard yang tekak ummi mahukan. Kadang2 tu kulit karipap keras. Ada tu pulak intinya tak sedap, pedas melampau etc. So selalu kalau terkena karipap tak sedap, sekali gigit terus letak balik. Hish, tak baik makan tak abis!

So pertama kali nak try buat karipap sendiri. Selama ni tahu makan saje.

Then gigihlah ummi google resepi sana sini sampai terjumpa satu resepi kat blog kak inahar.Tengok kat gambar macam menarik. Resepi pun mudah. So ummi try. Btw inti karipap ABAH YANG MASAK. Kulitnya ummi yang buat. Hasilnya begini:
Abaikan kelim karipap ummi yang agak tak cantik itu :)
Rasanya masyaAllah.....sedap sungguh! Hahaha ni kes masuk bakul angkat sendiri. Tapi seriously memang sedap. Kulitnya crispy walaupun dah sejuk. Intinya pun sedap sebab abah gunakan daging instead of mincemeat. Terus tiba2 karipap ni masuk dalam menu 'Dynamic Duo' kitorang hahaha. Tak sampai 10 minit habis sepinggan. Sambil makan sambil puji diri sendiri hahahaha.

Btw sesiapa yang nak mencuba buat karipap daging, bolehlah jenguk blog kak inahar macam link yang dibagi kat atas tu. Tapi untuk karipap ummi, ummi ada buat sedikit modifications. Antaranya tak letak gula dan daun sup dalam inti karipap sebab tekak ummi dan abah suka yang masin-masin gitu. Dan lagi kami guna daging instead of mincemeat. Yang lain semua sama.

So apalagi. Cubalah! Gerenti terjungkit lidah bila makan karipap hasil air tangan sendiri.

p/s terima kasih kak inahar atas kunjungan balas ke blog ummi. Selamat berkenalan! :)


1 comments on "Karipap Krispi"

inahar ali on May 23, 2012 at 7:23 PM said...

mekacehh try resipi akak ye! x sempat akak nk kenen..dh licinn ekk!hehe..

 

My Journey Through Motherhood Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez